Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

H ραγδαία άνοδος του ελληνικού... λευκού χρυσού και η αποθέωση από το Bloomberg

Αποτέλεσμα εικόνας για bloomberg 
Tη στιγμή που κάποιοι ψάχνουν για πετρέλαιο στα ελληνικά ύδατα, κάποιοι άλλοι έχουν ανακαλύψει έναν άλλο θησαυρό, κρυμμένο όχι πολύ βαθιά, στα ελληνικά βουνά. Ο λόγος για τις πολύτιμες και τόσο γευστικές τρούφες που θα μπορούσαν -γιατί όχι;- να δώσουν σημαντική ώθηση στην οικονομία της χώρας μας.

H τρούφα είναι ένα σπάνιο είδος μανιταριού που αναπτύσσεται κάτω από το έδαφος, σε βάθος 30εκ. περίπου, πάνω στο ριζικό σύστημα συγκεκριμένων ειδών δέντρων. Έχει μια σχέση αλληλεξάρτησης με το δέντρο, γιατί κολλημένη στις ρίζες του το βοηθάει να απορροφά θρεπτικά συστατικά από το έδαφος, ιχνοστοιχεία και υδατάνθρακες. Σε αντάλλαγμα, το δέντρο τής παρέχει θρεπτικά συστατικά που δημιουργούνται με τη φωτοσύνθεση. Υπάρχουν διάφορα είδη τρούφας σε ποικίλα χρώματα, από μαύρο, σκούρο καφέ και λευκό και σε ασύμμετρα στρογγυλά σχήματα και μέγεθος, από μικρό καρύδι μέχρι ένα πορτοκάλι. Η γεύση και το άρωμά τους είναι έντονα μόνο όταν είναι ώριμες, γι’ αυτό πρέπει να συλλέγονται την κατάλληλη εποχή.

Η γαστρονομική και θρεπτική αξία της την καθιστούν περιζήτητη. Οι μεγαλύτερες ποσότητες τρούφας που πωλούνται διεθνώς έχουν συγκομιστεί σε άγρια μορφή στη φύση, αν και η παραγωγή μειώνεται συνεχώς. Η αναγκαιότητα για την εμπορική καλλιέργεια αυτού του πανάκριβου μανιταριού είχε εντοπιστεί από πολύ παλιά. 

 Τελικά, Γάλλοι και Ιταλοί επιστήμονες τα κατάφεραν το 1970 όταν εμβολίασαν στο εργαστήριο φυτά με το μυκήλιο της τρούφας. Έτσι, γεννήθηκε μια πολύ κερδοφόρα καλλιέργεια φυτών εμβολιασμένων με τρούφες.Η αυξημένη ζήτηση, σε συνδυασμό με τις μικρές ποσότητες που διατίθενται στην αγορά, διατηρούν τις τιμές της τρούφας σε εξαιρετικά υψηλά επίπεδα, πολύ συχνά πάνω από 1.000€ το κιλό. Και μπορεί η Ιταλία και η Γαλλία είναι οι χώρες που παραδοσιακά κατέχουν τα μυστικά για την καλλιέργεια και την επεξεργασία της τρούφας, ωστόσο τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότερες χώρες συμμετέχουν δυναμικά στην παραγωγή της, ανάμεσά τους και η Ελλάδα.


Οι ελληνικές τρούφες εξίσου καλές με τις ιταλικές
Ιδιαίτερη αναφορά στις ελληνικές τρούφες έκανε πρόσφατα και το Bloomberg, σημειώνοντας ότι οι εκτοξευμένες τιμές της Ιταλίας, κάνουν τους σεφ να στραφούν σε άλλες πηγές, όπως η Ελλάδα. Μάλιστα, προτρέπει τους αναγνώστες του να μην σοκαριστούν αν σε κάποιο εστιατόριο τους σερβίρουν λευκές ελληνικές τρούφες, αλλά αντιθέτως να χαρούν καθώς αναφέρουν ότι είναι εξίσου καλές με τις Ιταλικές.

Αναφέρεται δε η περίπτωση της εταιρείας εξαγωγών Eklekto, με βάση την Αθήνα, που εξάγει τρούφες στην Αμερικανική αγορά, με τους ιδρυτές της να δηλώνουν ότι εργάζονται μόνο με μια μικρή ομάδα, γνωρίζοντας ακριβώς από πού προέρχεται το προϊόν.

Η τιμή της πολύτιμης λευκής τρούφας
Για το 2017, η τιμή της λευκής τρούφας βρισκόταν σε ιστορικά υψηλά επίπεδα 60 ετών και χάρη στο γεγονός πως οι τιμές της ιταλικής τρούφας ανεβαίνουν λόγω ξηρασίας, η περίοδος για την ελληνική τρούφα είναι εξαιρετική. Πέρυσι, οι ιταλικές τρούφες πωλούνταν για 3.500$ το μισό κιλό, χονδρικής, ενώ οι ελληνικές τρούφες είναι ελαφρώς φθηνότερες, με κόστος 3.150$ το μισό κιλό. Αλλά και οι μαύρες τρούφες Perigord, που είναι εξίσου νόστιμες αλλά όχι τόσο σπάνιες, έφτασαν τα 840$.

Στο ίδιο άρθρο του Bloomberg, ο σεφ Michael Tusk του εστιατορίου Quince στο Σαν Φρανσίσκο, ανέφερε ότι δοκίμασε την ελληνική τρούφα μην μπορώντας να πιστέψει ότι ένα «προϊόν μιας άλλης χώρας θα μπορούσε να ανταγωνιστεί την Ιταλία». Παρ’ όλα αυτά, ο ίδιος επέλεξε να δοκιμάσει τις ελληνικές τρούφες, κυρίως λόγω της εκτοξευμένης τιμής των ιταλικών. «Ήταν ένα δύσκολο έτος με πολλά έξοδα και σκέφτηκα ότι τουλάχιστον θα μπορούσε να ρίξω μια ματιά», δήλωσε, προσθέτοντας πως μόλις έφτιαξε και δοκίμασε ένα ριζότο με άφθονη ελληνική τρούφα από πάνω, κατέληξε: «Τόσο η μυρωδιά όσο και η γεύση ήταν πολύ καλές».
πηγή: olivemagazine.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Δείτε τo πλούσιο στήθος της Χριστίνας Κολέτσα! (ΒΙΝΤΕΟ)

Θυμάστε το καυτό ατύχημα της Χριστίνας Κολέτσα στο Fame Story; Η σέξι τραγουδίστρια έβγαλε την μπλούζα της μπροστά στην κάμερα και μας αποκάλυψε το υπέροχο στήθος της! Δείτε την καυτή Χριστίνα Κολέτσα , η οποία άθελά της μας δείχνει το πλούσιο στήθος της σε reality παιχνίδι. Christina Koletsa από hglez12

Oι... απαγορευμένες φωτογραφίες της playmate Ανδρομάχης Ξένου που δεν μπήκαν στο Playboy!!!

Kαι ειλικρινά δεν μπορούμε να βρουμε τον λόγο για τον οποίο έμειναν απ' έξω... ... αυτή η καυτή παρουσία έβαλε φωτιά στο κρεβάτι και στον καναπέ που φωτογραφιζόταν. Αρχικώς είχαν βγει μερικές στην δημοσιότητα, αλλά από ότι φαίνεται το Playboy άφησε και άλλες εκτός... Απολαύστε την σε άκρως αποκαλυπτικές και γυμνές πόζες!    

Ταγμένοι δημοσιογράφοι…

Αχ, βρε Ρεζάν! Τη μνημονεύω συχνά. Όταν παρακολουθώ ειδήσεις στην τηλεόραση. Αχ! Για δημοσιογράφους... όπως κάποτε. Που δεν «πολιτεύονταν». Που είχαν οι κουβέντες τους οντότητα, βαρύτητα. Που έδιναν και όχι έπαιρναν γραμμή. Που τσεκάριζαν 100 φορές τις πληροφορίες τους. Που τους έτρεμαν οι πολιτικοί. Δημοσιογράφοι πρόθυμοι να πληρώσουν και όχι να εξαργυρώσουν. Υπόλογοι στο όνομα που με κόπο έκτιζαν, συνεπείς στο ταμείο της συνείδησή τους, στο κύρος όπως το ζύγιζαν στα μάτια συνανθρώπων και όχι μόνο κομματικών οπαδών. Παρακολουθώ καιρό τώρα το φαινόμενο των δημοσιογράφων «οπαδών». Οι δημοσιογράφοι των παραθύρων μοιάζουν πολιτικοί εκπρόσωποι κομμάτων. Λες και πέφτουν τα μπετά για μελλοντική σταδιοδρομία στην πολιτική. Δύσκολοι καιροί για δημοσιογράφους. Όντως. Μαστίζεται από ανεργία ο κλάδος. Χωρίς διέξοδο το δράμα.  Πάνε οι δόξες, τα μεγαλεία (δεν τα έζησαν όλοι, προς Θεού!). Και η τηλεόραση τινάζει πέταλα ως μέσον. Μόνο στρ...