Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

«Για να πετύχεις, πρέπει να εκμεταλλευτείς την αξία του χωραφιού σου και να βρεις τι ταιριάζει»

Αποτέλεσμα εικόνας για «Για να πετύχεις, πρέπει να εκμεταλλευτείς την αξία του χωραφιού σου και να βρεις τι ταιριάζει»
Σάββας Κυριακίδης από τον Αϊ-Γιώργη Γρεβενών προέρχεται από αγροτική οικογένεια πάππου προς πάππου. Όταν αποφοίτησε από την Αμερικανική Γεωργική Σχολή και στα δεκαεννιά του ξεκίνησε να εργάζεται στα πατρογονικά κτήματα δίπλα στον πατέρα του, ανακάλυψε μια τρομακτική πραγματικότητα:

Ότι ακόμα και αν αυξανόταν η σοδειά, και αν οι αποδόσεις των χωραφιών έφταναν στο μέγιστο δυνατό, το αγροτικό εισόδημα της οικογένειας δεν επαρκούσε.

Εκείνη την εποχή, δηλαδή πέντε χρόνια πριν, η οικογένεια καλλιεργούσε παραδοσιακά δημητριακά, στάρια, κριθάρια και σιταρόβριζες για ζωοτροφή, καθώς και ψυχανθή, όπως φακές, ρεβίθια και μπιζέλια, για ζωοτροφή, αλλά και για ανθρώπινη κατανάλωση. Η συζήτηση για αλλαγή καλλιεργειών ήταν έντονη στην περιοχή, αλλά όλα έμεναν τα ίδια.
«Σκεφτόμουν τότε, κάποια καλλιέργεια θα υπάρχει που να ταιριάζει στα κτήματά μας και να μπορεί να δώσει μεγαλύτερο εισόδημα. Τότε, έπεσε στο τραπέζι η λεβάντα και αποφάσισα να το ψάξω περισσότερο», λέει στην «Ύπαιθρο Χώρα» ο κ. Κυριακίδης. Ο παραγωγός έφτασε μέχρι τη Βουλγαρία, όπου η λεβάντα καλλιεργείται πολύ, και βρήκε πληροφορίες, βιβλία και παραγωγούς. Κάπως έτσι βρήκε ότι το συγκεκριμένο φυτό ταιριάζει στις εδαφολογικές και κλιματολογικές συνθήκες της περιοχής και το 2013 φύτεψε τις πρώτες του λεβάντες. Πέντε χρόνια μετά, είδε το εισόδημα και τις προοπτικές του να αυξάνονται.
«Δεν υπήρχε κάποιος γεωπόνος να με συμβουλεύσει και έτσι διάβαζα μόνος μου. Δεν ήξερα τίποτα, ούτε πώς να θερίσω, και προχωρούσα διαβάζοντας. Ήμουν, πάντως, τυχερός, γιατί δεν έκανα λάθη και έτσι δεν απελπίστηκα, κάτι που ήταν πολύ πιθανό να συμβεί μπροστά στο νέο εγχείρημα». Ποια ήταν, όμως, η συνταγή που ακολούθησε; «Διάβασα και σώθηκα», απαντά χωρίς δισταγμό. Όμως και τα εδάφη της περιοχής ήταν κατάλληλα. «Το σημαντικό για να πετύχεις είναι να εκμεταλλεύεσαι την αξία του χωραφιού σου. Να βρεις τι ταιριάζει στα εδάφη που έχεις, γιατί έτσι θα έχεις την καλύτερη ποιότητα σοδειάς. Να μην επιμένεις σε μονοκαλλιέργειες, να ψάχνεις, να διαβάζεις. Ακόμα και στα αρωματικά φυτά, άλλα ταιριάζουν στα Γρεβενά και άλλα στη Λάρισα».
Το μεγαλύτερο πρόβλημα με τις λεβάντες, αλλά και με τα αρωματικά φυτά γενικά, είναι, όπως εξηγεί, ότι «τα κόστη στην αρχή της εγκατάστασης είναι μεγάλα και δεν αποδίδουν αμέσως. Στη λεβάντα, χρειάζεται να περιμένεις τρία χρόνια για να έχεις την πρώτη σου σοδειά. Τρία χρόνια μόνο βάζεις χρήματα χωρίς να ξέρεις τι θα γίνει». Μετά, το φυτό δίνει σοδειά έως τον 10ο-13ο χρόνο, διευκρινίζει, γιατί «πολλοί λένε ότι κρατάει 15 χρόνια, αλλά δεν είναι αλήθεια».
Το κόστος πρώτης εγκατάστασης ήταν και ο λόγος που ο πατέρας του Σάββα ήταν διστακτικός στην αρχή με το άνοιγμα της παραγωγής. «Με τα στάρια, αν πάνε καλά, είναι εντάξει, αν δεν πάνε δεν έχει ξοδέψει πολλά», εξηγεί. Ωστόσο, τώρα έχει αφήσει όλη τη διαχείριση στον γιο. «Δεν με ρωτάει ούτε πότε θα πουλήσω», λέει ο Σάββας.
Ο παραγωγός πηγαίνει τη σοδειά του σε αποστακτήριο στη Θεσσαλονίκη, γιατί δεν υπάρχει στην περιοχή. Είναι το επόμενο βήμα που σκέφτεται να κάνει. «Θέλω να φτιάξω ένα αποστακτήριο και ξηραντήριο και, αν είναι δυνατόν, να φτάσω να έχω μέχρι και συσκευαστήριο, ώστε να ελέγχω το προϊόν μου», τονίζει.
Άλλωστε, η καλλιέργεια αρωματικών φυτών παρουσιάζει μεγάλη ανάπτυξη στην περιοχή, καθώς όλο και περισσότεροι παραγωγοί αποφασίζουν να αλλάξουν προσανατολισμό.


Τον 2ο χρόνο καλλιέργειας βγάζεις 3-5 κιλά απόσταγμα το στρέμμα, τον 3ο χρόνο 5-8 κιλά και μετά η παραγωγή σταθεροποιείται στα 8 κιλά αιθέριο έλαιο το στρέμμα.
Τον 2ο χρόνο καλλιέργειας βγάζεις 3-5 κιλά απόσταγμα το στρέμμα, τον 3ο χρόνο 5-8 κιλά και μετά η παραγωγή σταθεροποιείται στα 8 κιλά αιθέριο έλαιο το στρέμμα.
Προς το παρόν, όμως, η μεταφορά της σοδειάς λεβάντας στη Θεσσαλονίκη είναι απαραίτητη, όσο και δύσκολη. «Στη Θεσσαλονίκη, υπάρχει βιολογικό πιστοποιημένο αποστακτήριο, αλλά παίζει μεγάλο ρόλο ο χρόνος συγκομιδής για την απόσταξη. Δεν πρέπει να περάσει περισσότερο από μία ημέρα. Επίσης, πρόκειται για ακριβή πρώτη ύλη, δεν πρέπει να χάσεις ούτε ένα κιλό».
Από την εμπειρία του, ο Σάββας Κυριακίδης λέει ότι τον 2ο χρόνο καλλιέργειας βγάζεις 3-5 κιλά απόσταγμα το στρέμμα, τον 3ο χρόνο 5-8 κιλά και μετά η παραγωγή σταθεροποιείται στα 8 κιλά αιθέριο έλαιο το στρέμμα. Όσον αφορά την τιμή, παρουσιάζει μεγάλη διακύμανση ανάλογα με την ποιότητα της πρώτης ύλης, αλλά και την ποσότητα που μπορεί να βρει ο έμπορος.
Πάντως, υπάρχει μεγάλη ζήτηση από εταιρείες από την Αμερική, τη Γερμανία, τη Βουλγαρία και τη Γαλλία. «Απευθύνονται στα αποστακτήρια, γιατί δεν μπορεί ένας προμηθευτής να κόψει 150 τιμολόγια και να συνδιαλλαγεί με κάθε παραγωγό για μικρές ποσότητες». Για τα αρωματικά φυτά, υπάρχει μεγάλη αγορά από τις φαρμακευτικές, αλλά και τις εταιρείες καλλυντικών. Ο ίδιος ο Σάββας Κυριακίδης τώρα έχει φυτέψει επίσης ελίχρυσο, για το οποίο υπάρχει μεγάλη ζήτηση στη φαρμακευτική, και μελισσόχορτο.
Η συμβουλή του προς όσους θέλουν να ασχοληθούν με την αγροτική παραγωγή είναι να ενημερωθούν πριν ξεκινήσουν. «Σημασία δεν έχει τι θέλουμε να κάνουμε, αλλά τι μπορούμε να κάνουμε».


πηγή

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Τα ΣΠΑΝΙΑ ΓΥΜΝΑ διάσημων Ελληνίδων που κόβουν την ανάσα(ΗΟΤ ΦΩΤΟ)

Δείτε το θέμα και μην παραλείψετε να το σώσετε για το αρχείο σας! Αποκαλυπτικοί ρόλοι που έκοβαν την ανάσα, καλλίγραμμα κορμιά που τρέλαιναν τους άντρες και μια χρυσή εποχή για τον ελληνικό κινηματογράφο που πολλοί νέοι σκηνοθέτες θα ζήλευαν. Νόρα Βαλσάμη, Ρέα Τουτουντζή, Ταμίλα Κουλίεβα, Πέμυ Ζούνη, Αλίκη Bουγιουκλάκη και πολλές άλλες που δε δίστασαν να τα πετάξουν μπροστά στην κάμερα για την επιτυχία… Όλες αυτές και ακόμα περισσότερες στο μοναδικό πολυσυλλεκτικό αφιέρωμα του Σκύλου.. πηγή

Οι γυμνές φωτογραφίες της Αλίκης Βουγιουκλάκη που λογοκρίθηκαν (pics+vid)

Φωτογραφίες που την τότε εποχή προκάλεσαν θαυμασμό και λογοκρισία. Της Έλενας Τσιακούπη Η εθνική στάρ Αλίκη Βουγιουκλάκη, δεν δίστασε να φωτογραφήθεί γυμνή ή να γδυθεί σε ταινίες της. Kάποιες φωτογραφίες της προκάλεσαν θαυμασμό και άλλες λογοκρίθηκαν με αποτέλεσμα να απαγορευτεί η κυκλοφορία τους την τότε εποχή. Ο τιμητικός τίτλος Εθνική Σταρ της Ελλάδας δόθηκε από την δημοσιογράφο/χρονογράφο της εφημερίδας "Καθημερινή" Ελένη Βλάχου το έτος 1959, έναν τίτλο που διατηρεί ακόμα και σήμερα παρά τον θάνατό της στις 23 Ιουλίου 1996. Η Αλίκη Βουγιουκλάκη έχει χαρακτηριστεί σαν ένα πανευρωπαϊκό αν όχι παγκόσμιο φαινόμενο. Καμιά άλλη ηθοποιός δεν ήταν τόσο αγαπητή και δημοφιλής στο κοινό μιας χώρας, για τόσο μεγάλη χρονική περίοδο, όπως η Αλίκη Βουγιουκλάκη. Για αυτό άλλωστε όταν η Αλίκη πόζαρε στο φωτογραφικό φακό για περιοδικά... αυτά γίνονταν ανάρπαστα και χτυπούσαν κόκκινο στην κυκλοφορία τους. Οι κινηματογραφικές ταινίες στις οποί

Σπάνιο βίντεο με τη Ζέτα Μακρυπούλια γυμνή!

Κοιτάξετε καλά στα πλάνα. Είναι η Ζέτα. Ναι. Είναι η Ζέτα Μακρυπούλια πριν τις πρόσθιες ενισχυτικές, η οποία απολαμβάνει-λέμε τώρα-το σεξ . Κι επειδή οι ειδικοί λένε ότι μόνο σε σκηνές τόσο παθιάρικες μπορεί κανείς να διακρίνει το υποκριτικό ταλέντο ενός ηθοποιού…δείτε και βγάλτε συμπεράσματα μόνοι σας. Για να μη φανώ και πάλι κακός. Το απόσπασμα που θα παρακολουθήσετε είναι απο τη σειρά «Οι δικηγόροι της Αθήνας» και πιο συγκεκριμένα το 2 ο επεισόδιο που φιλοξενήθηκε στο πρόγραμμα του Star στις 18/10/1995. Ναι. Πριν το ευρώ και το Star επένδυε σε Ελληνικές σειρές. Η Ζέτα παίζει τεταρτοπέμπτο ρόλο πίσω από τους αστέρες της εποχής όπως ο τεράστιος Αλέκος Αλεξανδράκης, η Κατερίνα Διδασκάλου, ο Σπύρος Σαραφιάνος,η Λήδα Ματσάγγου,ο Δημήτρης Καραμπέτσης. Όλη η ιδέα του σίριαλ βασίστηκε σε μια ιδέα του Κώστας Φέρρη. Για δείτε τη σκηνή… Και για να μην ψάχνετε βάλτε το βίντεο στο 01:40