ΑΡΑΧΝΗ NEWS - ΤΟ BLOG ΣΑΣ

Σάββατο, 24 Φεβρουαρίου 2018

ΓΥΝΑΙΚΕΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ: Από τον Άγιο Αντώνιο Θεσσαλονίκης στο Γαλάτσι


Από τον Άγιο Αντώνιο Θεσσαλονίκης στο Γαλάτσι

Ένα ψηφιακό ταξίδι στα γρήγορα  στον κόσμο των παραδοσιακών γεύσεων και της γυναικείας επιχειρηματικότητας

Το ψηφιακό ταξίδι μου μπορεί να ξεκίνησε από τον Άγιο Αντώνιο –ένα χωριό με θέα τον Όλυμπο που απέχει 35 χιλιόμετρα από την πόλη της Θεσσαλονίκης- αλλά κατέληξε σε μια γειτονιά στο Γαλάτσι.


Το πρώτο ερέθισμα για το ταξίδι ήταν οι πίττες αλλά και το περέκ με χειροποίητα φύλλα πίτας ψημένα στο τζάκι με ξύλα που φτιάχνουν οι γυναίκες του Συνεταιρισμού του Αγίου Αντωνίου , στην πλειοψηφία τους απόγονοι προσφύγων από τα μέρη του Πόντου.

Εκεί, λοιπόν, στο χωριό -στις παρυφές του όρους Κάλαυρος, στον παλιό δρόμο για Χαλκιδική-,έχει στηθεί από το 1999 (Ιούνιος μήνας) ο Γυναικείος Αγροτικός Συνεταιρισμός Παραδοσιακών Προϊόντων Αγίου Αντώνιου. Μάλιστα, είναι και ο πρώτος γυναικείος συνεταιρισμός του Νομού Θεσσαλονίκης. 


Και όλα αυτά πριν από 19 χρόνια – σχεδόν μια 20ετία, όταν η έννοια της Κοινωνικής Επιχειρηματικότητας ήταν άγνωστη στο ευρύ κοινό, συμπεριλαμβανομένων και του πολιτικού προσωπικού όλων των βαθμίδων, από την Τοπική Αυτοδιοίκηση μέχρι και την Εθνική Αντιπροσωπεία ή την Κυβέρνηση.

Όπως διαβάζω στο site του Συνεταιρισμού (www.aianton.gr): «Σκοπός του Συνεταιρισμού είναι η απασχόληση των αγροτισσών γυναικών, η ενίσχυση του οικογενειακού εισοδήματος τους, η ανάπτυξη του τόπου, η διατήρηση και η διάδοση της παράδοσης μέσα από την παραγωγή και τη διάθεση μιας σειράς υγιεινών, ποιοτικών χειροποίητων προϊόντων φτιαγμένων με μεράκι.

Ο συνεταιρισμός παράγει χειροποίητα παραδοσιακά προϊόντα υψηλής ποιότητας με συνταγές που αντανακλούν την πολιτισμική κληρονομιά του τόπου.

Περέκ με χειροποίητα φύλλα πίτας ψημένα στο τζάκι με ξύλα ποντιακά προϊόντα όπως συρόν, ιβριστό, μακαρίνα χυλοπίτες, τραχανά μαρμελάδες και γλυκά του κουταλιού από φρέσκα φρούτα εποχής». Σήμερα, οι γυναίκες του Συνεταιρισμού πωλούν τα προϊόντα τους μέσα από το eshop που έχουν στην διάθεση τους αλλά και διαθέτουν τα προϊόντα σε όλους όσοι περάσουν και σταματήσουν από το καφεγλυκοπωλείο τους. Από την παραγωγή στη κατανάλωση που θα λέγαμε και παλιά αλλά με τρόπο και σύστημα που δημιουργεί εισοδήματα στο χωριό και τις οικογένειες.Η ψηφιακή διερεύνηση, όμως, με έφερε σε μια γειτονιά του Γαλατσίου. Στη συμβολή των Οδών Νάξου και Κερκύρας 21-23 βρίσκεται η βάση μιας ακόμη γυναικείας κοινωνικής επιχείρησης που φέρει την επωνυμία «Γυναικών Συνεργασία» (διακριτικός τίτλος τ. «WOMENASSOCIATIONS ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ.»). Πως συνδέεται, όμως, το Γαλάτσι με τον Άγιο Αντώνιο; Η απάντηση από το site των «Γυναικών Συνεργασία» (https://womenassociations.com): «Καλωσορίσατε στο Womenassociations, μια περιήγηση στις παραδοσιακές δημιουργίες του ελληνικού τόπου και στην εξέλιξη της γυναικείας επιχειρηματικότητας.

Η Ελλάδα αποτέλεσε σταυροδρόμι πολιτισμών και γεύσεων και ίσως και τη κοιτίδα της μεσογειακής διατροφής. Έχοντας πυξίδα αυτό μια ομάδα πέντε ατόμων πλήρως καταρτισμένων προχώρησαν στη δημιουργία της Κοινωνικής Συνεταιριστικής Επιχείρησης με την επωνυμία «Γυναικών Συνεργασία» και το δ.τ. «WOMENASSOCIATIONS ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ.». Η εταιρεία είναι κοινωνικού χαρακτήρα και γι’ αυτό το σκοπό θα προσφέρει το 1% του ετήσιου τζίρου της στους συνεργαζόμενους συνεταιρισμούς.Πρόκειται για μια δραστηριότητα που επιδιώκει να αναδείξει τη γαστρονομική ελληνική κουλτούρα όχι μόνο στην ελληνική αγορά αλλά και στις διεθνείς αγορές. Απαρχή αποτελεί το μεράκι και ο κόπος των γυναικών που παράγουν παραδοσιακά προϊόντα.

Κύρια βλέψη είναι να μεταλαμπαδευτούν οι ελληνικές διατροφικές συνήθειες και να διατηρηθούν αναλλοίωτες στο χρόνο οι συνταγές αυτών των γυναικών. Μέσω του Womenassociations ο καταναλωτής θα είναι σε θέση να ξεκινήσει το ταξίδι του σε ένα κόσμο μοναδικών γεύσεων και γαστρονομικών εμπειριών, που προσφέρουν τα αγνά τοπικά προϊόντα».

Μεταξύ αυτών βρίσκονται και τα προϊόντα των γυναικών από τον Άγιο Αντώνιο και η απόσταση μικραίνει για τους Αθηναίους (άλλωστε, και εδώ υπάρχει η λύση της ηλεκτρονικής πώλησης).

Στο blog της Womenassociations βρήκα ένα ωραίο κείμενο (womenassociations.com) για το συνεταιριστικό καφεγλυκοπωλείο των γυναικών του Αγίου Αντωνίου – όποιος έχει χρόνο και διάθεση ας το διαβάσει για να μάθει από πρώτο χέρι, από την πρόεδρο του Συνεταιρισμού πρεσβυτέρα Δέσποινα Ιωαννίδου για την δουλειά τους. 


πηγή