Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Νεμέα, η Τοσκάνη της Ελλάδας

http://www.korinthia.net/p/0119.jpgΗ Νεμέα, η ιστορική πόλη της Αρχαιότητας, που ευλόγως χαρακτηρίζεται «ελληνική Τοσκάνη», βρίσκεται ανάμεσα σε βουνά που την περιτριγυρίζουν και σχεδόν την κρύβουν. 

Εδώ απλώνεται ο μεγαλύτερος συγκεντρωτικός ελληνικός αμπελώνας έκτασης 25.000 στρεμμάτων και καλλιεργείται η πιο σημαντική και πιο προσφιλής τοπική ερυθρή ποικιλία, το Αγιωργίτικο. Η εικόνα του τοπίου δίνει την εντύπωση ενός περίπλοκου μωσαϊκού, αρχιτεκτονικά αρκετά άναρχου, και όχι μονότονου και αρχιτεκτονικά ομοιόμορφου όπως συμβαίνει σε αμπελώνες της βορείου Ευρώπης.

Ένα από τα χαρακτηριστικά του αμπελώνα της Νεμέας είναι ότι ως προς τον προσανατολισμό των γραμμών επικρατεί μια αναρχία, με βασικότερα αιτία τον πολυτεμαχισμένο κλήρο και τη μορφολογία των εδαφών.
Νεμέα, η Τοσκάνη της Ελλάδας
Το ταξίδι στη Νεμέα είναι ένα ταξίδι στο μύθο, με τον Ηρακλή να φέρνει σε πέρας τον πρώτο άθλο του νικώντας το λιοντάρι της Νεμέας και τη νύμφη να του προσφέρει ένα ποτήρι κρασί με το «μαύρο της Νεμέας». Η Νεμέα προφανώς δεν έχει ανάγκη να δημιουργήσει νέους μύθους γύρω από το κρασί της, γιατί είναι όλη ένας μύθος που οι ρίζες του υπάρχουν βαθιά στα εδάφη της περιοχής.

Η Νεμέα (η Φλιασία χώρα κατά την κλασική αρχαιότητα) τον 5ο αιώνα π.Χ. ήταν πλούσια χάριν του κρασιού, δώρο του Διονύσου. Ο Φλιάσιος οίνος μοιράζονταν στους αγώνες της Νεμέας, τα Νέμεα, που γίνονταν κάθε 2 χρόνια, δεύτερο και τέταρτο εκάστης Ολυμπιάδος. Στον Αντιφάνη ο Φλιάσιος οίνος αναφέρεται σε μια κωμωδία, ενώ βρέθηκαν και γύρω από το ναό της Νεμέας τάφροι που μόνον αμπέλια μπορούσαν να καλλιεργηθούν.

Τουλάχιστον από τον 16° αιώνα στη Νεμέα καλλιεργείται το Αγιωργίτικο σχεδόν σε αποκλειστική βάση, όπως προκύπτει από τα οθωμανικά αρχεία. Οπότε η υπόθεση ότι από αρχαιοτάτων χρόνων καλλιεργείται στην περιοχή της Νεμέας, η ποικιλία Αγιωργίτικο, μπορεί να αποτελεί ένα πολύ ορθολογικό συμπέρασμα.

Νεμέα, η Τοσκάνη της Ελλάδας
Το 1834 όταν δημιουργήθηκαν οι πρώτες μονάδες τοπικής αυτοδιοίκησης, ο δήμος της Φλιούντος και ο δήμος της Νεμέας με έδρα τον Άγιο Γεώργιο συγχωνεύτηκαν στον δήμο της Νεμέας.

Το 1869 πρωτοεμφανίστηκε στην περιοχή Κάτω Εξαμίλια από τους αδελφούς Τρίπου ένας οίνος που εξαγόταν στην Αμερική, στη Γερμανία και στην Αγγλία με το όνομα Ακροκόρινθος και με σύσταση ότι ήταν ελληνικός. Το 1938 λειτούργησε το οινοποιείο του Συνεταιρισμού και το 1965 πρωτοεμφιαλώθηκε κρασί του. Το 1971 αναγνωρίστηκε ο ΟΠΑΠ Νεμέα.

Τα τελευταία 30 χρόνια στη Νεμέα επικρατεί ένας οργασμός. Παλιά οινοποιεία ανακαινίζονται και νέα δημιουργούνται. Σε όλες τις μαγευτικές διαδρομές ανάμεσα στα αμπελοχώραφα υπάρχουν σημάνσεις στους δρόμους με τις επιγραφές των διασκορπισμένων παντού οινοποιείων. Από τις μεγάλες και εντυπωσιακές οινοποιητικές μονάδες, μέχρι τα μικρά οικογενειακά και παραδοσιακά οινοποιεία, 42 οινοποιεία βάζουν την υπογραφή τους.

Εντός της ζώνης ΠΟΠ Νεμέας υπάρχουν 16 χωριά: Αηδόνια, Αρχαία Νεμέα, Αρχαίες Κλεωνές, Ασπρόκαμπος, Γαλατάς, Γυμνό, Δάφνη, Καστράκι, Κεφαλάρι, Κούτσι, Λεόντιο, Μποζικάς, Μαλανδρένι, Πετρί, Τιτάνη και Ψάρι.

Το Αγιωργίτικο είναι μια «πολυδυναμική» ποικιλία που μπορεί να δώσει από κρασιά καθημερινά, ευκολόπιοτα, φρέσκα, φρουτώδη, μέχρι κρασιά γεμάτα, μακράς παλαίωσης. Αυτό οφείλεται κατά κύριο λόγο στην ιδιομορφία της περιοχής, σε ό,τι αφορά τα υψόμετρα και την ποικιλόμορφη σύσταση του εδάφους. Γι’ αυτό, η αμπελουργική ζώνη είναι χωρισμένη σε τρεις διαφορετικές υψομετρικές περιοχές, που δίνουν ξεχωριστό τύπο Αγιωργίτικου οίνου Ονομασίας Προέλευσης.

Αρχίζοντας από ψηλά, στα 550-850μ., όπου η ωρίμανση είναι πιο αργή, τα σταφύλια έχουν υψηλή οξύτητα και λιγότερο αλκοόλ, χαρακτηριστικά που είναι ιδανικά για φρέσκα ερυθρά ή ροζέ κρασιά. Κατεβαίνοντας στο αμέσως επόμενο επίπεδο, στα 320-550μ., το σταφύλι έχει πιο αρμονικά χαρακτηριστικά. Η οξύτητα, η αλκοόλη και οι ταννίνες ισορροπούν μεταξύ τους, δίνοντας μερικά από τα πιο αξιόλογα και εμβληματικά κρασιά της Νεμέας.
Νεμέα, η Τοσκάνη της Ελλάδας
Σε αυτές τις περιοχές θα πιούμε κρασιά με βαθύ χρώμα, σύνθετη μύτη ώριμων κόκκινων φρούτων, μπαχαρικών και ξηρών καρπών, με πλούσιο στόμα, πληθώρα ευγενικών ταννινών και μεγάλη επίγευση. Πρόκειται για τη ζώνη που βγάζει τα Αγιωργίτικα παλαίωσης. Στην τελευταία ομάδα, στα 200-320μ., τα σταφύλια ωριμάζουν πιο γρήγορα και έχουν υψηλότερη αλκοόλη, γεγονός που τα καθιστά κατάλληλα για την παραγωγή γλυκών αρωματικών κρασιών.
Σημαντικός είναι ο ρόλος στην ανάδειξη και την προβολή του κρασιού ΠΟΠ Νεμέα του Συνδέσμου Οινοποιών ΠΟΠ Νεμέας (ΣΟΝ), που ιδρύθηκε το 2011, με τη μορφή αστικής μη κερδοσκοπικής εταιρίας από το σύνολο σχεδόν των οινοποιείων που δραστηριοποιούνται και είναι εγκαταστημένα στην αμπελουργική ζώνη Νεμέας. Ένα σημαντικό κομμάτι στους σκοπούς του Συνδέσμου είναι η ενίσχυση του Οινικού Τουρισμού στην περιοχή της Νεμέας μέσα από την ανάπτυξη σχετικών δράσεων και πρωτοβουλιών.

Μέχρι σήμερα, συνδιοργανώνει με τον Δήμο Νεμέας, τις Μεγάλες Μέρες Νεμέας, που γίνονται κάθε καλοκαίρι στην πόλη της Νεμέας και στα χωριά της ζώνης, καθώς επίσης και μια σειρά εκδηλώσεων – εκθέσεων σε διάφορες πόλεις της Ελλάδας.

Πολλές σπουδαίες οινικές προσωπικότητες, καθώς και νέοι παραγωγοί με διάθεση και ιδέες συνθέτουν τους ανθρώπους που βρίσκονται πίσω από το Αγιωργίτικο. Τα ονόματά τους: Aϊβαλής, Αθανασίου, Κτήμα Aναγέννηση, Γαία Οινοποιητική, Κτήμα Γκόφα, Δρυόπη Οινοποιητική Ζαφείρης, Ζαχαριάς, Κορωνιώτης, Κουτσοδήμος, Λαντίδης, Λαυκιώτης, Λαφαζάνης, Λιάκος, Μητραβέλας, Μπαϊρακτάρης, Μπαραφάκας, Μπίζιος, Νέμειον, Νικολάου, Παλυβός, Παπαντώνης, Παπαϊωάννου, Πέππας, Πυργάκης, Ρεπάνης, Ράπτης, Σεμέλη, Σκούρας, Σοφία της Φύσης, Σπυρόπουλος, Συν+, Χαρλαύτης.
Τα κρασιά της Νεμέας, τα επισκέψιμα οινοποιεία, τα πανέμορφα αμπελοτόπια, σε συνδυασμό με τα ιστορικά μνημεία της περιοχής και τους μικρούς διάσπαρτους οικισμούς, αποτελούν μια πολύ καλή αφορμή για μια κοντινή απόδραση, ενώ ταυτόχρονα δημιουργούν τις καταλληλότερες προϋποθέσεις για να αναπτυχθεί η περιοχή σ’ έναν συναρπαστικό οινοτουριστικό προορισμό.

 πηγη

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Δείτε τo πλούσιο στήθος της Χριστίνας Κολέτσα! (ΒΙΝΤΕΟ)

Θυμάστε το καυτό ατύχημα της Χριστίνας Κολέτσα στο Fame Story; Η σέξι τραγουδίστρια έβγαλε την μπλούζα της μπροστά στην κάμερα και μας αποκάλυψε το υπέροχο στήθος της! Δείτε την καυτή Χριστίνα Κολέτσα , η οποία άθελά της μας δείχνει το πλούσιο στήθος της σε reality παιχνίδι. Christina Koletsa από hglez12

Oι... απαγορευμένες φωτογραφίες της playmate Ανδρομάχης Ξένου που δεν μπήκαν στο Playboy!!!

Kαι ειλικρινά δεν μπορούμε να βρουμε τον λόγο για τον οποίο έμειναν απ' έξω... ... αυτή η καυτή παρουσία έβαλε φωτιά στο κρεβάτι και στον καναπέ που φωτογραφιζόταν. Αρχικώς είχαν βγει μερικές στην δημοσιότητα, αλλά από ότι φαίνεται το Playboy άφησε και άλλες εκτός... Απολαύστε την σε άκρως αποκαλυπτικές και γυμνές πόζες!    

Σπάνιο βίντεο με τη Ζέτα Μακρυπούλια γυμνή!

Κοιτάξετε καλά στα πλάνα. Είναι η Ζέτα. Ναι. Είναι η Ζέτα Μακρυπούλια πριν τις πρόσθιες ενισχυτικές, η οποία απολαμβάνει-λέμε τώρα-το σεξ . Κι επειδή οι ειδικοί λένε ότι μόνο σε σκηνές τόσο παθιάρικες μπορεί κανείς να διακρίνει το υποκριτικό ταλέντο ενός ηθοποιού…δείτε και βγάλτε συμπεράσματα μόνοι σας. Για να μη φανώ και πάλι κακός. Το απόσπασμα που θα παρακολουθήσετε είναι απο τη σειρά «Οι δικηγόροι της Αθήνας» και πιο συγκεκριμένα το 2 ο επεισόδιο που φιλοξενήθηκε στο πρόγραμμα του Star στις 18/10/1995. Ναι. Πριν το ευρώ και το Star επένδυε σε Ελληνικές σειρές. Η Ζέτα παίζει τεταρτοπέμπτο ρόλο πίσω από τους αστέρες της εποχής όπως ο τεράστιος Αλέκος Αλεξανδράκης, η Κατερίνα Διδασκάλου, ο Σπύρος Σαραφιάνος,η Λήδα Ματσάγγου,ο Δημήτρης Καραμπέτσης. Όλη η ιδέα του σίριαλ βασίστηκε σε μια ιδέα του Κώστας Φέρρη. Για δείτε τη σκηνή… Και για να μην ψάχνετε βάλτε το βίντεο στο 01:40