Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Με το σταγονόμετρο οι χορηγήσεις δανείων και το 2014

Τη συνέχιση της «χαμηλής πτήσης» στις χορηγήσεις δανείων αναμένουν και για τη φετινή χρονιά οι τράπεζες. Οπως εκτιμούν, το 2014 ο ρυθμός πιστωτικής επέκτασης θα κυμανθεί μεταξύ -2% και -3% έναντι πτώσης περίπου 4% το 2013. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, τα δάνεια του ιδιωτικού τομέα τον περασμένο Νοέμβριο ήταν μειωμένα κατά 3,83%.

Την περίοδο 2009-2013 τα υπόλοιπα δανείων προς επιχειρήσεις - νοικοκυριά έχουν μειωθεί κατά 39 δισ. ευρώ εξαιτίας της κρίσης. Η βίαιη απομείωση είναι αποτέλεσμα της εξαιρετικά άσχημης κατάστασης ρευστότητας (οι καταθέσεις έχουν υποχωρήσει κατά 75 δισ. ευρώ σε σχέση με τα προ κρίσης επίπεδα) αλλά και της διάχυτης αβεβαιότητας για την έκβαση της κρίσης που αποθαρρύνει τα αξιόχρεα νοικοκυριά και επιχειρήσεις να ανοίξουν νέα «μέτωπα» καθώς και τις τράπεζες να διαθέσουν στην αγορά την περιορισμένη ρευστότητα που διαθέτουν.

Στελέχη τραπεζών σημειώνουν στην «Κ» ότι αν η εξέλιξη της οικονομίας επιβεβαιώσει τις θετικές προσδοκίες -αναμένεται θετικός ρυθμός ανάπτυξης το 2014- τότε ο ρυθμός πιστωτικής επέκτασης θα διαμορφωθεί κοντά στο -2%, ίσως και λίγο καλύτερα. Για το 2015 προβλέπεται επιστροφή σε θετικό ρυθμό πιστωτικής επέκτασης ύστερα από πέντε χρόνια συρρίκνωσης. Ωστόσο, υπογραμμίζουν, η πρόβλεψη για σταθεροποίηση και ανάκαμψη της πιστωτικής επέκτασης από το 2015 στηρίζεται στην παραδοχή ότι οι οικονομικές εξελίξεις θα είναι θετικές. Δηλαδή οι θετικές ενδείξεις των τελευταίων μηνών θα παγιωθούν και γρήγορα θα μετουσιωθούν σε συγκεκριμένες εξελίξεις. Σημειώνουν ότι αν οι συνθήκες ανατραπούν για άλλη μία φορά και επανέλθει η αβεβαιότητα, τότε η οικονομία θα παραμείνει σε αρνητική τροχιά και το 2014, επιδεινώνοντας τις συνθήκες ρευστότητας στο τραπεζικό σύστημα με πολλαπλασιαστικές επιπτώσεις.

Σημειώνεται ότι σε σχέση με το τέλος του 2009, τα δάνεια προς επιχειρήσεις έχουν μειωθεί κατά 26,3 δισ. ευρώ ή κατά 20,2%, καθώς στο τέλος Νοεμβρίου το υπόλοιπο δανείων προς επιχειρήσεις είχε διαμορφωθεί στα 103,7 δισ. ευρώ έναντι 130,04 δισ. ευρώ στο τέλος του 2009. Αντίστοιχα, ο δανεισμός προς νοικοκυριά μειώθηκε κατά 18 δισ. ευρώ ή 15,2% και διαμορφώνεται στα 100,9 δισ. ευρώ από 119 δισ. ευρώ το 2009.

Σύμφωνα με τα σχέδια αναδιάρθρωσης των τραπεζών κατά την περίοδο 2014-2017 θα έχουμε μικρή αύξηση στις χορηγήσεις δανείων και κατά συνέπεια η ανάπτυξη δεν θα στηριχθεί σε νέες πιστώσεις αλλά θα πρέπει να αναζητηθούν εναλλακτικές πηγές. Στελέχη τραπεζών, που μετείχαν στις διαπραγματεύσεις για τα σχέδια αναδιάρθρωσης των τραπεζών με την τρόικα, υποστηρίζουν ότι οι τεχνοκράτες της τρόικας θεωρούν ότι υπάρχουν πολλά παραδείγματα από τα οποία φαίνεται ότι χώρες που βρέθηκαν σε βαθιά ύφεση δεν επέστρεψαν στην ανάπτυξη μέσω «επιθετικής» πιστωτικής επέκτασης αλλά μέσω της εφαρμογής πολιτικών για την προσέλκυση επενδύσεων, την αναθέρμανση της οικονομικής δραστηριότητας και την αύξηση της απασχόλησης.
Έντυπη

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Τα ΣΠΑΝΙΑ ΓΥΜΝΑ διάσημων Ελληνίδων που κόβουν την ανάσα(ΗΟΤ ΦΩΤΟ)

Δείτε το θέμα και μην παραλείψετε να το σώσετε για το αρχείο σας! Αποκαλυπτικοί ρόλοι που έκοβαν την ανάσα, καλλίγραμμα κορμιά που τρέλαιναν τους άντρες και μια χρυσή εποχή για τον ελληνικό κινηματογράφο που πολλοί νέοι σκηνοθέτες θα ζήλευαν. Νόρα Βαλσάμη, Ρέα Τουτουντζή, Ταμίλα Κουλίεβα, Πέμυ Ζούνη, Αλίκη Bουγιουκλάκη και πολλές άλλες που δε δίστασαν να τα πετάξουν μπροστά στην κάμερα για την επιτυχία… Όλες αυτές και ακόμα περισσότερες στο μοναδικό πολυσυλλεκτικό αφιέρωμα του Σκύλου.. πηγή

Οι γυμνές φωτογραφίες της Αλίκης Βουγιουκλάκη που λογοκρίθηκαν (pics+vid)

Φωτογραφίες που την τότε εποχή προκάλεσαν θαυμασμό και λογοκρισία. Της Έλενας Τσιακούπη Η εθνική στάρ Αλίκη Βουγιουκλάκη, δεν δίστασε να φωτογραφήθεί γυμνή ή να γδυθεί σε ταινίες της. Kάποιες φωτογραφίες της προκάλεσαν θαυμασμό και άλλες λογοκρίθηκαν με αποτέλεσμα να απαγορευτεί η κυκλοφορία τους την τότε εποχή. Ο τιμητικός τίτλος Εθνική Σταρ της Ελλάδας δόθηκε από την δημοσιογράφο/χρονογράφο της εφημερίδας "Καθημερινή" Ελένη Βλάχου το έτος 1959, έναν τίτλο που διατηρεί ακόμα και σήμερα παρά τον θάνατό της στις 23 Ιουλίου 1996. Η Αλίκη Βουγιουκλάκη έχει χαρακτηριστεί σαν ένα πανευρωπαϊκό αν όχι παγκόσμιο φαινόμενο. Καμιά άλλη ηθοποιός δεν ήταν τόσο αγαπητή και δημοφιλής στο κοινό μιας χώρας, για τόσο μεγάλη χρονική περίοδο, όπως η Αλίκη Βουγιουκλάκη. Για αυτό άλλωστε όταν η Αλίκη πόζαρε στο φωτογραφικό φακό για περιοδικά... αυτά γίνονταν ανάρπαστα και χτυπούσαν κόκκινο στην κυκλοφορία τους. Οι κινηματογραφικές ταινίες στις οποί

Σπάνιο βίντεο με τη Ζέτα Μακρυπούλια γυμνή!

Κοιτάξετε καλά στα πλάνα. Είναι η Ζέτα. Ναι. Είναι η Ζέτα Μακρυπούλια πριν τις πρόσθιες ενισχυτικές, η οποία απολαμβάνει-λέμε τώρα-το σεξ . Κι επειδή οι ειδικοί λένε ότι μόνο σε σκηνές τόσο παθιάρικες μπορεί κανείς να διακρίνει το υποκριτικό ταλέντο ενός ηθοποιού…δείτε και βγάλτε συμπεράσματα μόνοι σας. Για να μη φανώ και πάλι κακός. Το απόσπασμα που θα παρακολουθήσετε είναι απο τη σειρά «Οι δικηγόροι της Αθήνας» και πιο συγκεκριμένα το 2 ο επεισόδιο που φιλοξενήθηκε στο πρόγραμμα του Star στις 18/10/1995. Ναι. Πριν το ευρώ και το Star επένδυε σε Ελληνικές σειρές. Η Ζέτα παίζει τεταρτοπέμπτο ρόλο πίσω από τους αστέρες της εποχής όπως ο τεράστιος Αλέκος Αλεξανδράκης, η Κατερίνα Διδασκάλου, ο Σπύρος Σαραφιάνος,η Λήδα Ματσάγγου,ο Δημήτρης Καραμπέτσης. Όλη η ιδέα του σίριαλ βασίστηκε σε μια ιδέα του Κώστας Φέρρη. Για δείτε τη σκηνή… Και για να μην ψάχνετε βάλτε το βίντεο στο 01:40