Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Άφωνη

Άρθρο του Άγη Βερούτη:
 
Προχτές το απόγευμα πήγα περπατώντας να πάρω τσιγάρα απ’ το περίπτερο. Εκεί που χάζευα τις κρεμασμένες εφημερίδες, με πλησίασε μια γυναίκα κοντά στα 60 και έκανε σαν να θέλει να μου μιλήσει, αλλά δίσταζε.

Την κοίταξα στο πρόσωπο κι αμέσως κατέβασε το βλέμμα της. Ντρεπόταν.

Λίγο πιο πίσω, με σκυμμένο κεφάλι στεκόταν ένας άντρας με λεπτά χαρακτηριστικά λίγο μεγαλύτερος, με μακριά βρώμικη γενειάδα, εμφανώς καταπονημένος, που έσερνε ένα καρότσι λαϊκής γεμάτο πράγματα. Εκείνος ντρεπόταν περισσότερο.
- “Πείτε μου”, της έκανα.

- ”Είμαστε άστεγοι. Δεν ξέρουμε πώς μας συνέβη αυτό... συγγνώμη.” ψέλλισε απολογητικά η κυρία.

Αφού ως όφειλα της παρέδωσα τα ψιλά μου, με ευχαρίστησε, πάντα στον πληθυντικό, και το ζευγάρι πιάστηκε σιωπηλά χέρι-χέρι και συνέχισε την περιπλάνησή του προς την πλατεία.

Έμεινα για αρκετά δευτερόλεπτα ακίνητος προσπαθώντας να καταλάβω τί ακριβώς μου είχε μόλις συμβεί. Ένοιωθα πως μου είχαν ρίξει γροθιά στο στομάχι. “Δεν ξέρουμε πώς μας συνέβη αυτό...” αντηχούσε στα αυτιά μου.

Tο ζευγάρι που μόλις είχα συναντήσει μάλλον ήσαν πρώην μικροαστοί, που όταν έχασε τη δουλειά του ο άντρας, πιθανόν στην αρχή της κρίσης, έσκασαν με γδούπο στο τσιμέντο περνώντας εύκολα από τις τρύπες του σχεδόν ανύπαρκτου διχτυού κοινωνικής προστασίας.

Ξέρω ακριβώς πώς τους συνέβη αυτό!

Η ακραία περιφρόνηση της άρρωστης κοινωνίας μας και των ελλειμματικών θεσμών μας για όλους εκείνους που δεν φωνάζουν για τα δικαιώματά τους ευθύνεται. Η μεσαία τάξη ευθύνεται, που κοιτώντας τη δουλειά της επαναπαύθηκε στην επίπλαστη ευημερία των δανεικών, αφήνοντας κάθε λαμόγιο, βολεμένο, λαθροσυνταξιούχο, αργόμισθο και φαύλο να ρουφάει τη ζωτικότητα της κοινωνίας, πιστεύοντας ότι οι ίδιοι θα έμεναν αλώβητοι.

Για την κατάντια φταίει η Μεσαία τάξη που έμεινε άφωνη, χωρίς αντιπροσώπευση, όταν τα συνδικάτα και οι συντεχνίες έβαζαν τους εκπροσώπους τους στη βουλή και στις κυβερνήσεις.

Φταίει που ακόμα και τώρα, μετά από απανωτές σφαλιάρες και ακρωτηρισμούς, αναρωτιέται πώς της συνέβη αυτό. Την ίδια στιγμή που προετοιμάζεται ψυχολογικά πως θα πηγαίνει για ύπνο πεινασμένη ώστε να πληρώνει παράλογους φόρους “υπέρ τρίτων”, λοξοκοιτάζει τα άκρα του πολιτικού φάσματος, στις ερήμους της αυτοδικίας και της “ταξικής πάλης”.

Μάλλον φταίω και ‘γω. Όχι μάλλον, σίγουρα!

Η γενιά μου άφησε ανεξέλεγκτους τους “επίλεκτους” της γενιάς του Πολυτεχνείου να οργώσουν το κράτος και τη χώρα, και να απομυζήσουν ως και τις τελευταίες ικμάδες ζωτικότητας με εργαλεία τη μίζα, το φακελάκι, το γρηγορόσημο, τις λαθροσυντάξεις και τις αχανείς γραφειοκρατικές διαδικασίες.
Πώς 4 μέρες σ΄ ένα αμφιθέατρο εξαργυρώθηκαν με 40 χρόνια αργομισθίας, μίζας και ρεμούλας; ...μας ξεπατώσανε! Κι εμείς όμως; Μούγκα!

Tώρα ετοιμαζόμαστε να ξηλώσουμε ό,τι απέμεινε από το ισχνό κοινωνικό κράτος μας, για να συνεχίσουμε να δίνουμε συντάξεις σε πενηντάρηδες, και μισθούς σε αργόμισθους και διεφθαρμένους που έχουν πλημμυρίσει τις τάξεις του Δημοσίου.

Κι από τους άλλους, όποιος πέσει ας σπάσει!

Αυτοί είμαστε! Αυτό μάλλον.

Φταίμε που δεν πήραμε στα χέρια τη χώρα έγκαιρα.

Πριν τα υποβρύχια και τις λίστες των φαρμάκων.

Πριν τα υπερχρέη και τα μνημόνια.

Πριν τις 1.800 αυτοκτονίες και τους 40.000 άστεγους.

Πριν...

Άργησαμε. Και τώρα;

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Τα ΣΠΑΝΙΑ ΓΥΜΝΑ διάσημων Ελληνίδων που κόβουν την ανάσα(ΗΟΤ ΦΩΤΟ)

Δείτε το θέμα και μην παραλείψετε να το σώσετε για το αρχείο σας! Αποκαλυπτικοί ρόλοι που έκοβαν την ανάσα, καλλίγραμμα κορμιά που τρέλαιναν τους άντρες και μια χρυσή εποχή για τον ελληνικό κινηματογράφο που πολλοί νέοι σκηνοθέτες θα ζήλευαν. Νόρα Βαλσάμη, Ρέα Τουτουντζή, Ταμίλα Κουλίεβα, Πέμυ Ζούνη, Αλίκη Bουγιουκλάκη και πολλές άλλες που δε δίστασαν να τα πετάξουν μπροστά στην κάμερα για την επιτυχία… Όλες αυτές και ακόμα περισσότερες στο μοναδικό πολυσυλλεκτικό αφιέρωμα του Σκύλου.. πηγή

Οι γυμνές φωτογραφίες της Αλίκης Βουγιουκλάκη που λογοκρίθηκαν (pics+vid)

Φωτογραφίες που την τότε εποχή προκάλεσαν θαυμασμό και λογοκρισία. Της Έλενας Τσιακούπη Η εθνική στάρ Αλίκη Βουγιουκλάκη, δεν δίστασε να φωτογραφήθεί γυμνή ή να γδυθεί σε ταινίες της. Kάποιες φωτογραφίες της προκάλεσαν θαυμασμό και άλλες λογοκρίθηκαν με αποτέλεσμα να απαγορευτεί η κυκλοφορία τους την τότε εποχή. Ο τιμητικός τίτλος Εθνική Σταρ της Ελλάδας δόθηκε από την δημοσιογράφο/χρονογράφο της εφημερίδας "Καθημερινή" Ελένη Βλάχου το έτος 1959, έναν τίτλο που διατηρεί ακόμα και σήμερα παρά τον θάνατό της στις 23 Ιουλίου 1996. Η Αλίκη Βουγιουκλάκη έχει χαρακτηριστεί σαν ένα πανευρωπαϊκό αν όχι παγκόσμιο φαινόμενο. Καμιά άλλη ηθοποιός δεν ήταν τόσο αγαπητή και δημοφιλής στο κοινό μιας χώρας, για τόσο μεγάλη χρονική περίοδο, όπως η Αλίκη Βουγιουκλάκη. Για αυτό άλλωστε όταν η Αλίκη πόζαρε στο φωτογραφικό φακό για περιοδικά... αυτά γίνονταν ανάρπαστα και χτυπούσαν κόκκινο στην κυκλοφορία τους. Οι κινηματογραφικές ταινίες στις οποί

Σπάνιο βίντεο με τη Ζέτα Μακρυπούλια γυμνή!

Κοιτάξετε καλά στα πλάνα. Είναι η Ζέτα. Ναι. Είναι η Ζέτα Μακρυπούλια πριν τις πρόσθιες ενισχυτικές, η οποία απολαμβάνει-λέμε τώρα-το σεξ . Κι επειδή οι ειδικοί λένε ότι μόνο σε σκηνές τόσο παθιάρικες μπορεί κανείς να διακρίνει το υποκριτικό ταλέντο ενός ηθοποιού…δείτε και βγάλτε συμπεράσματα μόνοι σας. Για να μη φανώ και πάλι κακός. Το απόσπασμα που θα παρακολουθήσετε είναι απο τη σειρά «Οι δικηγόροι της Αθήνας» και πιο συγκεκριμένα το 2 ο επεισόδιο που φιλοξενήθηκε στο πρόγραμμα του Star στις 18/10/1995. Ναι. Πριν το ευρώ και το Star επένδυε σε Ελληνικές σειρές. Η Ζέτα παίζει τεταρτοπέμπτο ρόλο πίσω από τους αστέρες της εποχής όπως ο τεράστιος Αλέκος Αλεξανδράκης, η Κατερίνα Διδασκάλου, ο Σπύρος Σαραφιάνος,η Λήδα Ματσάγγου,ο Δημήτρης Καραμπέτσης. Όλη η ιδέα του σίριαλ βασίστηκε σε μια ιδέα του Κώστας Φέρρη. Για δείτε τη σκηνή… Και για να μην ψάχνετε βάλτε το βίντεο στο 01:40