ΑΡΑΧΝΗ NEWS - ΤΟ BLOG ΣΑΣ

Τρίτη, 6 Μαρτίου 2018

«Πόλεμος» μεταξύ των δύο κολοσσών ζυθοποιίας στην Ελλάδα

Αποτέλεσμα εικόνας για beer 
«Πόλεμος» έχει ξεσπάσει το τελευταίο διάστημα, μεταξύ της Ζυθοποιίας Μακεδονίας Θράκης και της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας, με τη συνέχεια της κόντρας να δίνεται στις αίθουσες των δικαστηρίων.

Η Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών απέρριψε τις καταγγελίες της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας για ψευδορκία από στελέχη της Ζυθοποιίας Μακεδονίας Θράκης ενώπιον της Επιτροπής Ανταγωνισμού, επιβάλλοντάς της βαρύ πρόστιμο, ενώ στελέχη της αναμένεται να δικασθούν για παραβίαση του δικαίου για τον ανταγωνισμό.

Η Zυθοποιία Μακεδονίας Θράκης εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία εκφράζει την ικανοποίηση της σχετικά με εξελίξεις που λαμβάνουν χώρα στις δικαστικές αίθουσες. 
Ειδικότερα, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωσή της, «η Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών απέρριψε ως αβάσιμες τις κατηγορίες περί ψευδορκίας, που είχε προσάψει η Αθηναϊκή εναντίον στελεχών της ΖΜΘ και ενός ανεξάρτητου διανομέα, που είχαν καταθέσει εναντίον της Heineken στην Ελλάδα ενώπιον της Επιτροπής Ανταγωνισμού. Εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι ο εισαγγελέας έκρινε ότι η εν λόγω καταγγελία της ελληνικής θυγατρικής της Heineken είναι «εντελώς ψευδής» και «έγινε από δόλο».

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΖΜΘ, «η ανυπόστατη καταγγελία της ΑΖ έγινε αφού η ΖΜΘ έθεσε ορισμένα γεγονότα παράνομων, αντι-ανταγωνιστικών πρακτικών της ΑΖ υπόψη της Επιτροπής Ανταγωνισμού, η οποία διερευνούσε ήδη αυτεπάγγελτα την ελληνική αγορά μπύρας για παράβαση των κανόνων περί ελεύθερου ανταγωνισμού, και δη για κατάχρηση δεσπόζουσας θέσης από την ΑΖ.

Σημειωτέον ότι οι ελληνικές Εισαγγελικές Αρχές έχουν κινηθεί εναντίον δύο ανώτερων στελεχών της Heineken που παλιότερα διηύθυναν την ελληνική θυγατρική του ομίλου. Τα δύο αυτά στελέχη της Heineken κατηγορούνται για παραβιάσεις του δικαίου του ανταγωνισμού και αναμένεται να δικαστούν εντός του τρέχοντος μηνός, μετά από αλλεπάλληλες αναβολές της υπόθεσης που αρχικά είχε οριστεί να εκδικαστεί τον Ιούλιο του 2016. Οι εν λόγω αυτεπάγγελτες ποινικές διώξεις πραγματοποιήθηκαν μετά από τη 12ετή έρευνα που διεξήχθη από την ΕΑ, η οποία το 2015 αποφάνθηκε ότι επί δύο δεκαετίες η ΑΖ προέβαινε σε συστηματική κατάχρηση της δεσπόζουσας θέσης που κατείχε στην αγορά, παραβιάζοντας το ελληνικό και ευρωπαϊκό δίκαιο περί ανταγωνισμού.

Η νέα αυτή απόφαση ακολουθεί την απόρριψη τον Ιούλιο του 2017 της έφεσης που είχε ασκήσει η ΑΖ κατά της απόφασης της ΕΑ στο Διοικητικό Εφετείο των Αθηνών, το οποίο επικύρωσε το πρόστιμο ρεκόρ ύψους 26,7 εκατ. ευρώ υπέρ του Ελληνικού Δημοσίου στην τοπική θυγατρική της Heineken. Η απόφαση αυτή βασίστηκε σε πλήθος αδιάσειστων στοιχείων που αποδεικνύουν ότι η ΑΖ (που στην Ελλάδα διακινεί τα σήματα ΑΛΦΑ, Mάμος, Amstel, Heineken, κ.α.) εφάρμοζε μια ενιαία και στοχευμένη πολιτική για τον αποκλεισμό των ανταγωνιστών της από όλα τα κανάλια διανομής, συμπεριλαμβανομένων αυτών της χονδρικής διάθεσης, HORECA και λιανικής πώλησης.

Βάσει της απόφασης της ελληνικής ΕΑ, η ΖΜΘ κατέθεσε αγωγή για αποζημίωση ύψους 100 εκατ. ευρώ έναντι της Heineken και της ΑΖ στο Εμπορικό Δικαστήριο του Άμστερνταμ τον Φεβρουάριο του 2017. Η πρώτη δικάσιμος έχει οριστεί για τις 22 Μαρτίου 2018».

«Η Επιτροπή Ανταγωνισμού απέδειξε ότι η Αθηναϊκή χειραγωγούσε την αγορά, περιορίζοντας τον ανταγωνισμό και μειώνοντας τις επιλογές των καταναλωτών. Μέσα από κακόβουλες νομικές ενέργειες και ατελείωτες αγωγές και εφέσεις, η Αθηναϊκή προσπάθησε να μας εκφοβίσει και να καταπνίξει το δικαίωμά μας να προσφύγουμε δικαστικά κατά του ολλανδικού πολυεθνικού κολοσσού. Όλες αυτές οι προσπάθειες πέφτουν στο κενό», ανέφερε ο Δημήτρης Πολιτόπουλος, ένας εκ των ιδρυτών της Zυθοποιίας Μακεδονίας Θράκης.

Από την άλλη πλευρά, η Αθηναϊκή ζυθοποιία σχολιάζοντας την ανακοίνωση της ΖΜΘ τονίζει:
«Παρατηρούμε ότι ο κ. Πολιτόπουλος επιλέγει, σε έναν μήνα γεμάτο προγραμματισμένες δικαστικές διαδικασίες σε υποθέσεις που βρίσκονται σε εκκρεμότητα, να ανασύρει επικοινωνιακά μια απόφαση του Δεκεμβρίου. Θεωρούμε ότι αυτό αποσκοπεί καθαρά στη δημιουργία κλίματος, που θα μπορούσε να επηρεάσει και μελλοντικές αποφάσεις, και επιφυλασσόμαστε να επανέλθουμε στο θέμα στο άμεσο μέλλον, μετά και από τις νομικές εξελίξεις των επόμενων εβδομάδων. Σε κάθε περίπτωση, επιβεβαιώνουμε την εμπιστοσύνη μας στις αρχές και τους θεσμούς της χώρας, συνεχίζουμε τον αγώνα για την τελική μας δικαίωση και είμαστε βέβαιοι ότι στο τέλος θα λάμψει η αλήθεια».

 πηγή

1 σχόλια:

STEF PAPAD είπε...

Πριν απο τρεις μηνες βγηεκε η αποφαση τωρα το θυμηθηκατε ;Παρακολουθώ τις εκρήξεις της εταιρίας που βγάζει την Βεργίνα (πολυ καλη μπύρα), της Ζυθοποιίας Μακεδονίας Θράκης. Εδώ στην Βόρειο Ελλάδα κάνει ακριβώς αυτά που καταγγέλλει. Κάνει συμφωνίες με μαγαζιά και δεν τους επιτρέπει να δίνουν άλλες μπύρες.