ΑΡΑΧΝΗ NEWS - ΤΟ BLOG ΣΑΣ

Τρίτη, 27 Μαρτίου 2018

ΤΟΥΣ ΠΡΟΛΑΒΑΝ ΣΤΟ ΤΣΑΚ!... - Αρχαιοκάπηλοι ήθελαν να πουλήσουν το άγαλμα της θεάς Υγείας

Αποτέλεσμα εικόνας για άγαλμα της θεάς Υγείας 
Σημαντική υπόθεση αρχαιοκαπηλίας εξιχνίασε η ΕΛ.ΑΣ. Συνελήφθησαν τρεις Έλληνες, ηλικίας 44, 48 και 57 ετών και κατασχέθηκαν αρχαία αντικείμενα, μεταξύ των οποίων και ένα άγαλμα ελληνιστικών χρόνων μεγάλης αρχαιολογικής αξίας.

Κύκλωμα αρχαιοκαπήλων ήθελε να πουλήσει για μισό εκατ. το άγαλμα της θεάς Υγείας

Βρέθηκαν και κατασχέθηκαν ένα ακέφαλο μαρμάρινο άγαλμα της Θεάς Υγείας, ελληνιστικών χρόνων, με την πλίνθο του, μήκους πενήντα πέντε περίπου εκατοστών, το οποίο φαίνεται να προοριζόταν προς πώληση στη χώρα μας ή το εξωτερικό, έναντι μισού εκατομμυρίου ευρώ.

Σύμφωνα με την επιστημονική εκτίμηση των αρμοδίων αρχαιολόγων της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λακωνίας, το μαρμάρινο άγαλμα, είναι σημαντικής αρχαιολογικής και εμπορικής αξίας και εμπίπτει στις προστατευτικές διατάξεις του Νόμου «Για την προστασία των Αρχαιοτήτων και εν γένει της Πολιτιστικής Κληρονομιάς».
Επίσης, σε έρευνες που πραγματοποιήθηκαν σε οικίες των συλληφθέντων στη Σπάρτη βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:
-μία θραυσμένη αγνύθα (υφαντικό βάρος) και μία λαβή μελαμβαφούς αγγείου, ελληνιστικών χρόνων, καθώς και ένα κομβίο από καπάκι ρωμαϊκων χρόνων, σημαντικής αρχαιολογικής αξίας,
-δύο ανιχνευτές μετάλλων,
-δύο βέργες ραβδοσκοπίας και τρεις κεραίες,
-δύο πιστόλια εκτόξευσης φωτοβολίδων,
-τέσσερα φυσίγγια διαφόρων διαμετρημάτων,
-ένα σπρέυ πιπεριού,
-οχτώ κινητά τηλέφωνα,
-ένα δημόσιας χρήσης φορτηγό όχημα, καθώς και το χρηματικό ποσό των οχτακοσίων ευρώ.

Οι συλληφθέντες, με τη δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος τους, οδηγήθηκαν στην αρμόδια Εισαγγελική Αρχή και τους ασκήθηκε ποινική δίωξη κακουργηματικού χαρακτήρα, ενώ παραπέμφθηκαν για τη διενέργεια κύριας ανάκρισης.
Μέχρι αυτή την ώρα οι συλληφθέντες κρατούν αρνητική στάση και δεν συνεργάζονται με τις αρχές.
Δημήτρης Πέρρος

πηγή