Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

ΑΔΙΕΞΟΔO - Σε ομηρία τα μπλοκάκια

https://i0.wp.com/foroline.gr/wp-content/uploads/2016/09/MPLOKAKI.jpg?fit=650%2C405 
Ανατροπή για χιλιάδες ελευθέρους επαγγελματίες και εργαζόμενους που καλύπτουν θέσεις μισθωτών, αλλά είναι αναγκασμένοι να πληρώνονται με δελτίο παροχής υπηρεσιών, έρχεται από τον Ιανουάριο.

Η σχετική εγκύκλιος δεν έχει ακόμα εγκριθεί, με το τοπίο να είναι θολό όσον αφορά στην εφαρμογή του νόμου με τις ασφαλιστικές εισφορές. Κάθε μέρα εκατοντάδες μπλοκάκια κλείνουν, ενώ αυξημένη συνεχίζεται και η μεταφορά τους στο εξωτερικό.

Οι λογιστές έχουν σηκώσει τα χέρια ψηλά, και στις διαρκείς ερωτήσεις των πελατών τους η απάντηση είναι να υπολογίζουν τα... διπλά για ασφαλιστικές εισφορές, χωρίς όμως και οι ίδιοι να μπορούν να δώσει επαρκείς εξηγήσεις.
Ουσιαστικά όσοι εργάζονται με μπλοκάκι βρίσκονται σε μια ιδιότυπη ομηρία αφού δεν γνωρίζουν τι θα πληρώνουν σε δύο εβδομάδες από σήμερα, καθώς το καθεστώς ασφάλισης για τα περιβόητα «μπλοκάκια» αλλάζει ριζικά από το 2017.

Από όσα είναι γνωστά μέχρι σήμερα, από το σχετικό νόμο Κατρούγκαλου, μεγάλοι χαμένοι είναι οι μισθωτοί με σύμβαση εξαρτημένης εργασίας, νέοι ασφαλισμένοι, δηλαδή όσοι ασφαλίστηκαν πρώτη φορά μετά την 1/1/1993, ο οποίοι έχουν παράλληλα μπλοκ παροχής υπηρεσιών. Η συγκεκριμένη κατηγορία εργαζομένων είχε απαλλαγή από την υποχρέωση ασφάλισης στον ΟΑΕΕ για το «μπλοκάκι», εφόσον είχε σταθερή ασφάλιση (25 ημέρες τον μήνα) στο ΙΚΑ σαν μισθωτός. Αυτό ωστόσο ανατρέπεται.

Όσοι έχουν εισόδημα στο μπλοκάκι από 1-2 εργοδότες θα πληρώνουν εισφορές ως μισθωτοί δηλαδή 12,72% για σύνταξη, υγεία κι επικούρηση και για τα χρήματα που εισπράττουν από το μπλοκάκι ανεξάρτητα από τις ασφαλιστικές κρατήσεις επί τους μισθού τους λόγω της σύμβασης εξαρτημένης εργασίας. Τα υπόλοιπα χρήματα θα τα πληρώνει ο εργοδότης, αλλά είναι άγνωστο με ποιο τρόπο.

Οι εργαζόμενοι λοιπόν που έχουν και μπλοκάκι για συμπληρωματικό εισόδημα, πέραν της μισθωτής απασχόλησης, θα επιβαρυνθούν με διπλές κρατήσεις. Ως μισθωτοί έχουν 16% ασφαλιστικές εισφορές επί των αποδοχών, ενώ με το μπλοκάκι θα πληρώνουν και 26,95% επί της αμοιβής τους. Εάν το μπλοκάκι είναι με σύμβαση εξαρτημένης εργασίας σε έναν εργοδότη θα γλιτώνουν τη διπλή εισφορά και το κόστος θα μοιράζεται μεταξύ εργαζόμενου και εργοδότη. Αν υπάρχουν δύο εργοδότες ο επιμερισμός του κόστους καθίσταται ενδεχομένως πρακτικά αδύνατος γιατί θα πρέπει ο μισθωτός να αποδείξει ότι έχει σύμβαση εξαρτημένης εργασίας με δύο εργοδότες ταυτόχρονα.

Όσοι έχουν μπλοκάκι έχουν τρεις εργοδότες και πλέον θα πληρώνουν εισφορές σαν ελεύθεροι επαγγελματίες, δηλαδή 26,95% για σύνταξη και υγεία για τα χρήματα που εισπράττουν από το μπλοκάκι.

Όσοι εργάζονται με δελτίο παροχής υπηρεσιών και δεν έχουν παράλληλη απασχόληση σαν μισθωτοί βρίσκονται στην κατηγορία που ακόμη το τοπίο είναι θολό.

Ανάλογα με τα όσα θα προβλέπει η εγκύκλιος θα διαμορφωθεί και η τελική κατάσταση. Δηλαδή για παράδειγμα όσοι έχουν εισόδημα στο μπλοκάκι από 1 εργοδότη, θεωρητικά, θα ασφαλίζονται από 1/1/2017 ως μισθωτοί ενώ σήμερα πληρώνουν εισφορές ΟΑΕΕ με βάση τις ασφαλιστικές κλάσεις. Έτσι τα βάρη θα επιμεριστούν ανάμεσα σε εργοδότη και εργαζόμενο, σε θεωρητικό επίπεδο, καθώς λογιστές εκτιμούν ότι το πιθανότερο είναι το κόστος της εισφοράς ο εργοδότης να το μετακυλήσει τελικά στον εργαζόμενο μειώνοντας τις καθαρές αποδοχές του. Για όσους έχουν δύο εργοδότες ακόμη δεν είναι ξεκάθαρο τι θα συμβεί.

Οι υπηρεσίες του υπουργείου και η αρμόδια επιτροπή που έχει συσταθεί, ψάχνει να βρει μεταβατική λύση για να μην μείνει χωρίς έσοδα ο ΟΑΕΕ από τις αρχές του χρόνου.

Στο τραπέζι έχουν πέσει διάφορα σενάρια όπως να παραταθεί το υφιστάμενο καθεστώς για 2-3 δίμηνα μέχρι να γίνει ο υπολογισμός των εισφορών βάσει του εισοδήματος του 2015.

ΠΗΓΗ 


AdTech Ad

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Τα ΣΠΑΝΙΑ ΓΥΜΝΑ διάσημων Ελληνίδων που κόβουν την ανάσα(ΗΟΤ ΦΩΤΟ)

Δείτε το θέμα και μην παραλείψετε να το σώσετε για το αρχείο σας! Αποκαλυπτικοί ρόλοι που έκοβαν την ανάσα, καλλίγραμμα κορμιά που τρέλαιναν τους άντρες και μια χρυσή εποχή για τον ελληνικό κινηματογράφο που πολλοί νέοι σκηνοθέτες θα ζήλευαν. Νόρα Βαλσάμη, Ρέα Τουτουντζή, Ταμίλα Κουλίεβα, Πέμυ Ζούνη, Αλίκη Bουγιουκλάκη και πολλές άλλες που δε δίστασαν να τα πετάξουν μπροστά στην κάμερα για την επιτυχία… Όλες αυτές και ακόμα περισσότερες στο μοναδικό πολυσυλλεκτικό αφιέρωμα του Σκύλου.. πηγή

Οι γυμνές φωτογραφίες της Αλίκης Βουγιουκλάκη που λογοκρίθηκαν (pics+vid)

Φωτογραφίες που την τότε εποχή προκάλεσαν θαυμασμό και λογοκρισία. Της Έλενας Τσιακούπη Η εθνική στάρ Αλίκη Βουγιουκλάκη, δεν δίστασε να φωτογραφήθεί γυμνή ή να γδυθεί σε ταινίες της. Kάποιες φωτογραφίες της προκάλεσαν θαυμασμό και άλλες λογοκρίθηκαν με αποτέλεσμα να απαγορευτεί η κυκλοφορία τους την τότε εποχή. Ο τιμητικός τίτλος Εθνική Σταρ της Ελλάδας δόθηκε από την δημοσιογράφο/χρονογράφο της εφημερίδας "Καθημερινή" Ελένη Βλάχου το έτος 1959, έναν τίτλο που διατηρεί ακόμα και σήμερα παρά τον θάνατό της στις 23 Ιουλίου 1996. Η Αλίκη Βουγιουκλάκη έχει χαρακτηριστεί σαν ένα πανευρωπαϊκό αν όχι παγκόσμιο φαινόμενο. Καμιά άλλη ηθοποιός δεν ήταν τόσο αγαπητή και δημοφιλής στο κοινό μιας χώρας, για τόσο μεγάλη χρονική περίοδο, όπως η Αλίκη Βουγιουκλάκη. Για αυτό άλλωστε όταν η Αλίκη πόζαρε στο φωτογραφικό φακό για περιοδικά... αυτά γίνονταν ανάρπαστα και χτυπούσαν κόκκινο στην κυκλοφορία τους. Οι κινηματογραφικές ταινίες στις οποί

Σπάνιο βίντεο με τη Ζέτα Μακρυπούλια γυμνή!

Κοιτάξετε καλά στα πλάνα. Είναι η Ζέτα. Ναι. Είναι η Ζέτα Μακρυπούλια πριν τις πρόσθιες ενισχυτικές, η οποία απολαμβάνει-λέμε τώρα-το σεξ . Κι επειδή οι ειδικοί λένε ότι μόνο σε σκηνές τόσο παθιάρικες μπορεί κανείς να διακρίνει το υποκριτικό ταλέντο ενός ηθοποιού…δείτε και βγάλτε συμπεράσματα μόνοι σας. Για να μη φανώ και πάλι κακός. Το απόσπασμα που θα παρακολουθήσετε είναι απο τη σειρά «Οι δικηγόροι της Αθήνας» και πιο συγκεκριμένα το 2 ο επεισόδιο που φιλοξενήθηκε στο πρόγραμμα του Star στις 18/10/1995. Ναι. Πριν το ευρώ και το Star επένδυε σε Ελληνικές σειρές. Η Ζέτα παίζει τεταρτοπέμπτο ρόλο πίσω από τους αστέρες της εποχής όπως ο τεράστιος Αλέκος Αλεξανδράκης, η Κατερίνα Διδασκάλου, ο Σπύρος Σαραφιάνος,η Λήδα Ματσάγγου,ο Δημήτρης Καραμπέτσης. Όλη η ιδέα του σίριαλ βασίστηκε σε μια ιδέα του Κώστας Φέρρη. Για δείτε τη σκηνή… Και για να μην ψάχνετε βάλτε το βίντεο στο 01:40