ΑΡΑΧΝΗ NEWS - ΤΟ BLOG ΣΑΣ

Πέμπτη, 25 Αυγούστου 2016

Η κατανυκτική περιφορά της εικόνας της Παναγίας της Προυσσιώτισσας στον Προυσό [video]

http://1.bp.blogspot.com/_wiblVZJi5KI/TGzbyDciivI/AAAAAAAADMs/QqnScv2KXfE/s1600/35252199.jpg 
Με πάρα πολύ κόσμο πραγματοποιήθηκε όπως κάθε χρόνο, η Περιφοράς της Εικόνας της Παναγίας της Προυσσιώτισσας στον Προυσό την Δευτέρα 23 Αυγούστου 2016.

Με ώρα έναρξης στις 22:30, οι πολλοί πιστοί, με ευλάβεια και κατάνυξη, προσκύνησαν την θαυματουργή εικόνα της Αρχόντισσας της Ρούμελης και αντάλλαξαν ευχές για υγεία και ευημερία.

7Ανάμεσα στον κόσμο και ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας κ. Κώστας Μπακογιάννης. Προκάλεσε εντύπωση το γεγονός ότι υπομονετικά περίμενε στην μεγάλη ουρά παρά τις όσες ”παραχωρήσεις” από τους γύρω του να περάσει όπως έκαναν άλλοι επίσημοι για να προσκυνήσει την εικόνα της Παναγίας.

Όση ώρα και ήταν για πολύ ώρα, παρέμεινε στην ουρά μαζί με την δημοσιογράφο Σία Κοσιώνη, που γράφεται εδώ και καιρό ότι είναι η σύντροφός του, ο κόσμος τον χαιρετούσε και του μιλούσε συνεχώς, δείχνοντας εμπράκτως την αγάπη και συμπάθεια στο πρόσωπο του Περιφερειάρχη.Είναι σπάνια, ειδικά τώρα τελευταία με την οικονομική κρίση, μία τέτοια συμπεριφορά σε έναν πολιτικό, ενώ ο ίδιος ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας έδειχνε να απολαμβάνει αυτή την στάση με μετριοπάθεια.


Παρακολουθείστε το βίντεο απο την Θεία λειτουργία και την Περιφορά της Εικόνας:

Λίγα λόγια για την ιστορία της θαυματουργής εικόνας

2Η Παναγία η Προυσιώτισσα (εορτάζει στις 22 – 23 Αυγούστου) δεσπόζει σ” ένα εκπληκτικά όμορφο τοπίο με απόκρυμνους βράχους στα νότια του Νομού Ευρυτανίας.

Το παρεκκλήσι της μονής ιδρύθηκε τον 9ομ.Χ. αιώνα, τον καιρό του Θεόφιλου – Αυτοκράτορα του Βυζαντίου. Ο σημερινός ναός χτίστηκε το 1754, πάνω στα ερείπια δυο παλαιότερων ναών οι οποίοι είχαν ανοικοδομηθεί στο ίδιο σημείο.

Μέσα σε ένα σπήλαιο λαξευμένο, που φιλοξενεί στο εσωτερικό του τον πρώτο και παλαιό ναό της μονής, στο καθολικό βρίσκεται το παρεκκλήσι όπου φυλάσσεται η θαυματουργή εικόνα της Παναγίας της Προυσιώτισσας.

Ο μύθος γύρω από την εικόνα της Παναγίας της Προυσιώτισσας θέλει στα χρόνια της εικονομαχίας(829) να την παρέλαβε κάποιος άρχοντας, ο οποίος σκόπευε να τη μεταφέρει στην Ελλάδα για ασφάλεια. Όταν όμως έφθασε στην Καλλίπολη, έχασε την εικόνα, η οποία κατευθύνθηκε θαυματουργικά στο σημείο πού βρίσκεται σήμερα η μονή του Προυσού. Το γεγονός αυτός δεν άργησε να διαδοθεί. Δεν άργησε να φθάσει και στ’ αυτιά του άρχοντα που τη μετέφερε. Εκείνος έτρεξε συγκινημένος, την αναγνώρισεκαι έγινε μοναχός, ενώ θεωρείται ο πρώτος κτήτωρ της ιεράς μονής.

Η θαυματουργή εικόνα της Παναγίας έχει φιλοτεχνήθεί κατά τη μεσοβυζαντινή περίοδο.

14Σήμερα όμως διακρίνονται μόνο το πρόσωπο της Παναγίας και του Ιησού, καθώς τα υπόλοιπα είναι καλυμμένα με ασήμι, δώρο του Γεωργίου Καραϊσκάκη που γιατρεύτηκε από θέρμη αφού πέρασε έξι μήνες στη μονή.

Από τότε πολλές αναφορές σε θαύματα πλαισιώνουν την θαυματουργή αυτή εικόνα. Ιδιαίτερα εντυπωσιακός είναι ο διάκοσμος στο παρεκκλήσι, με πανέμορφες τοιχογραφίες.

Στο μαναστήρι Παναγίας της Προυσιώτισσας λειτουργεί και μουσείο, το οποίο φιλοξενεί μια αξιόλογη συλλογή από παλαιά χειρόγραφα, παλαιά βιβλία και ανεκτίμητης αξίας εκκλησιαστικά σκεύη και κειμήλια αν και μεγάλο μέρος τους καταστράφηκε όταν οι Γερμανοί πυρπόλησαν τη μονή, στις 16 Αυγούστου 1944.
Πηγή Tromaktiko


VIDEO

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου