Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Καταρρέει η ΕΑΣ Λέσβου, με ανείσπρακτα 1,5 εκατ. ευρώ και… τερτίπια για να διαγράψει χρέη

Εξωφρενική αδράνεια δείχνει η ΕΑΣ Λέσβου, με δεδομένη την κατάσταση που βρίσκεται, στην είσπραξη απαιτήσεων που φθάνουν -σύμφωνα με ορισμένες εκτιμήσεις- ως και το 1,5 εκατ. ευρώ, την ίδια ώρα που εκείνη με τη σειρά της βαρύνεται με πολύ μεγάλες οφειλές προς τους εργαζόμενους, τα ασφαλιστικά ταμεία και το δημόσιο.
Είναι χαρακτηριστικό ότι πολύ πρόσφατα η Ένωση κατάφερε να βγει από μια δικαστική διαμάχη με συγγενικό πρόσωπο ενός γνωστού συνεταιριστή από τη βόρεια Λέσβο. Από τη διαμάχη αυτή η Ένωση δικαιώθηκε, καθώς έχει να λαμβάνει ποσά αρκετών δεκάδων χιλιάδων ευρώ.
Η δικαστική απόφαση έδινε τη δυνατότητα στην Ένωση να εισπράξει το ποσό αυτό μια και έξω, δεσμεύοντας τις επιδοτήσεις που λαμβάνει η οφειλέτης. Αντί αυτού, λέγεται ότι κατ’ εντολή του κ. Γιαζιτζόγλου η είσπραξη της απαίτησης αυτής γίνεται τμηματικά. Πληροφορίες θέλουν το περιστατικό αυτό να ήταν ένας από τους λόγους, πριν από μερικούς μήνες, που ο πρόεδρος της Ένωσης και ο διευθυντής της Ένωσης Στρατής Χατζηδημητρίου είχαν μια πολύ έντονη αντιπαράθεση.
Υποτονικές προσπάθειες
Σε δεκάδες, ίσως και εκατοντάδες, χιλιάδες ευρώ ανέρχονται οι απαιτήσεις της Ένωσης από πρώην συνεργάτη της στη Χίο. Καλά πληροφορημένες πηγές αναφέρουν ότι οι προσπάθειες είσπραξης αυτών των απαιτήσεων είναι υποτονικές και αποδίδουν την ευθύνη και πάλι στον κ. Γιαζιτζόγλου.
Το παράδοξο είναι ότι το ποσό αυτό, αν είχε εισπραχθεί ή αν γίνουν τώρα προσπάθειες να εισπραχθεί, τότε θα μπορούν να καλυφθούν ορισμένες πολύ μεγάλες οφειλές της Ένωσης. Για παράδειγμα θα μπορούσε να καλυφθεί ένα μεγάλο μέρος ή το σύνολο των υποχρεώσεών της προς το ΙΚΑ.
Σήμερα η εξόφληση του χρέους προς το ΙΚΑ γίνεται μέσω του ενοικίου που λαμβάνει η Ένωση από το δημόσιο για το αστυνομικό μέγαρο της Μυτιλήνης. Έτσι έχει σταματήσει να πληρώνει το δάνειο προς την ΑΤΕ. Η συμφωνία ΑΤΕ – ΕΑΣ Λέσβου, για τη δανειοδότηση της δεύτερης, προέβλεπε πως το δάνειο θα αποπληρωθεί σταδιακά μέσα από την παραχώρηση του ενοικίου.
Οι εργαζόμενοι
Επίσης, αν εισπράττονταν οι απαιτήσεις της Ένωσης, θα μπορούσαν να καλυφθούν οι οφειλές της Ένωσης προς τους υπαλλήλους της. Σήμερα υπάρχουν εργαζόμενοι που έχουν να λαμβάνουν μισθούς ως και 22 μηνών.
Πολλοί από τους εργαζόμενους της Ένωσης έχουν σταματήσει να πηγαίνουν στη δουλειά τους. Άλλοι έχουν βρει δουλειά σε άλλες επιχειρήσεις, αφού όντας επί μήνες απλήρωτοι δεν μπορούσαν να καλύψουν τις βασικές βιοτικές τους ανάγκες. Άλλοι έχουν προσφύγει στην Επιθεώρηση Εργασίας και άλλοι έχουν προσφύγει στη δικαιοσύνη.
Εκεί που τους χρωστούσε…
Όταν οι οφειλές της ΕΑΣ Λέσβου προς τους συνεταιρισμούς για λάδια που είχε πάρει και δεν μπορούσε να πληρώσει έφθασαν στα ύψη, η Ένωση θυμήθηκε τους οξάριθμους. Έτσι σαν το ζημιωμένο μπακάλη άνοιξε τα «παλιά τεφτέρια» και άρχισε να υπολογίζει την υποβάθμιση της ποιότητας των λαδιών που ήταν σε παρακαταθήκη.
Καλά πληροφορημένες πηγές αναφέρουν ότι με τη μέθοδο αυτή μειώθηκαν δραστικά υποχρεώσεις της ΕΑΣ Λέσβου προς τους συνεταιρισμούς. Χωρίς να έχουμε πλήρως επιβεβαιωμένα στοιχεία, ακούγεται πως από 1,4 εκατ. ευρώ που ήταν οι οφειλές της Ένωσης μειώθηκαν στα 300.000 ευρώ.
Σε κάποιες περιπτώσεις οι συνεταιρισμοί βρέθηκαν να χρωστάνε στην Ένωση, αντί να τους χρωστάει εκείνη, διότι από πολύχρονη παρακαταθήκη η αξία των ελαιολάδων μηδενίστηκε και την ίδια στιγμή οι συνεταιρισμοί είχαν οφειλές προς την Ένωση από άλλες δραστηριότητες.
Τι είναι οι οξάριθμοι;
Τι συμβαίνει; Τι είναι οι οξάριθμοι και σε τι επηρεάζουν τις σχέσεις Ένωσης – Συνεταιρισμών; Όσοι δραστηριοποιούνται στην παραγωγή και την τυποποίηση του ελαιολάδου γνωρίζουν ότι, όταν παραμένει το λάδι στην αποθήκη, μετά από κάποιους μήνες ανεβαίνει η οξύτητά του κι έτσι υποβαθμίζεται η ποιότητά του.
Γι’ αυτό γίνονται μαθηματικοί υπολογισμοί που αναπροσαρμόζουν την οξύτητα του ελαιολάδου που έχει δοθεί για παρακαταθήκη προς τα πάνω, έτσι ώστε όταν το λάδι πουληθεί η τιμή του να είναι αντίστοιχη της ποιότητας του προϊόντος που βρίσκεται στην αποθήκη. Αυτή η διαδικασία λέγεται στην «αργκό» του ελαιοκομικού κλάδου υπολογισμός των οξάριθμων.
Από τα όσα μας είχε πει ο κ. Γιαζιτζόγλου προκύπτει πως για πάρα πολλά χρόνια δεν υπολογίζονταν οι οξάριθμοι στα λάδια που είχαν δοθεί για φύλαξη στην ΕΑΣ Λέσβου. Την ίδια τακτική ακολουθούσαν (και συνεχίζουν να την ακολουθούν ως σήμερα) πολλά ιδιωτικά ελαιοτριβεία αλλά και πρωτοβάθμιοι συνεταιρισμοί.
Ήταν μια έμμεση στήριξη του εισοδήματος των ελαιοπαραγωγών. Πολλοί παραγωγοί, γνωρίζοντας ότι δεν υπολογίζονταν οι οξάριθμοι, άφηναν για χρόνια τα λάδια τους ως παρακαταθήκη στο συνεταιρισμό του χωριού τους κι αυτός με τη σειρά του τα είχε μεταφέρει στην Ένωση.
Οφείλει να ενημερώσει
Ο υπολογισμός των οξάριθμων είναι μια απολύτως νόμιμη διαδικασία ή τουλάχιστον ήταν αποδεκτή από όλους τους παράγοντες του ελαιοκομικού τομέα όταν εφαρμοζόταν. Όμως από τη στιγμή που έχει εγκαταλειφθεί για πάρα πολλά χρόνια σημαίνει πως έχει γίνει συναλλακτική συνήθεια ο μη υπολογισμός τους.
Κατά συνέπεια, παρότι είναι νόμιμη διαδικασία, οι συνεταιρισμοί έχουν κάθε λόγο να την αμφισβητήσουν αν το θέλουν. Το λιγότερο που όφειλε να κάνει η Ένωση, πριν ξεκινήσει να υπολογίζει τους οξάριθμους, ήταν να ενημερώσει τους συνεταιρισμούς αλλά και τους παραγωγούς στους οποίους ανήκαν τα λάδια που ήταν σε παρακαταθήκη.
Επιπλέον, η Ένωση για να ισχυριστεί βάσιμα ότι υποβαθμίστηκε η ποιότητα των ελαιολάδων που της δόθηκαν σε παρακαταθήκη θα πρέπει να μπορεί να αποδείξει ότι τα λάδια αυτά υπάρχουν στις αποθήκες της.
Οι συνεταιρισμοί ισχυρίζονται ότι τα λάδια αυτά χρησιμοποιήθηκαν από την Ένωση είτε για να καλυφθούν οι ανάγκες της τυποποίησης είτε πουλήθηκαν σε χονδρεμπόρους και η εμφάνισή τους ως λάδια σε παρακαταθήκη είναι λογιστική κι όχι πραγματική.
Κατά συνέπεια, μπορούν να ισχυριστούν, συνεταιρισμοί και παραγωγοί, πως δεν υφίσταται ζήτημα υπολογισμού οξάριθμων.
Σε κάθε περίπτωση, ο υπολογισμός των οξάριθμων είναι ένα ακόμη σημείο τριβής μεταξύ της Ένωσης και των πρωτοβάθμιων συνεταιρισμών της Λέσβου.
Πού το πάει ο Γιαζιτζόγλου;
Ο υπολογισμός των οξάριθμων έχει φέρει σε ευθεία αντιπαράθεση την Ένωση με αρκετούς συνεταιρισμούς. Γνωρίζουμε τις περιπτώσεις τουλάχιστον δύο συνεταιρισμών που απαίτησαν και πέτυχαν να πάρουν πίσω τα λάδια που είχαν δώσει ως παρακαταθήκη στην Ένωση πρόσφατα. Μόνο που για να πετύχουν την επιστροφή αυτή χρειάστηκε να ασκήσουν αφόρητες πιέσεις στον κ. Γιαζιτζόγλου.
Για το ίδιο ζήτημα είχαν έρθει σε έντονη αντιπαράθεση πριν από μερικά χρόνια η ΕΑΣ Λέσβου με το Συνεταιρισμό Στύψης. Ήταν η εποχή που ο κ. Γιαζιτζόγλου έλεγε δεξιά και αριστερά πως τα λάδια του συνεταιρισμού Στύψης ήταν βιομηχανικά και ασύμφορα προς επεξεργασία.
Πέρα από τη μείωση των οφειλών της Ένωσης προς τους πρωτοβάθμιους συνεταιρισμούς, ο κ. Γιαζιτζόγλου έχει κι έναν άλλο στόχο. Συγκεκριμένα, επιδιώκει οι συνεταιρισμοί που εμφανίζονται να χρωστούν στην Ένωση είτε να αναγκαστούν να παραδώσουν σε αυτήν την πυρήνα τους το φετινό χειμώνα, είτε να αναγκαστούν να παραδώσουν νέες ποσότητες ελαιολάδου στην Ένωση. Δηλαδή να πετύχει μία ευμενή εξέλιξη για την ΕΑΣ Λέσβου.
Καλά πληροφορημένες πηγές αναφέρουν πως τις προηγούμενες ημέρες ο κ. Γιαζιτζόγλου και οι συνεργάτες του αναζητούσαν εναγωνίως τρόπο για να επαναλειτουργήσουν το πυρηνελαιουργείο το χειμώνα που μας έρχεται.
Πηγή: Νίκος Μανάβης, emprosnet.gr
Πηγή: agro24


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Τα ΣΠΑΝΙΑ ΓΥΜΝΑ διάσημων Ελληνίδων που κόβουν την ανάσα(ΗΟΤ ΦΩΤΟ)

Δείτε το θέμα και μην παραλείψετε να το σώσετε για το αρχείο σας! Αποκαλυπτικοί ρόλοι που έκοβαν την ανάσα, καλλίγραμμα κορμιά που τρέλαιναν τους άντρες και μια χρυσή εποχή για τον ελληνικό κινηματογράφο που πολλοί νέοι σκηνοθέτες θα ζήλευαν. Νόρα Βαλσάμη, Ρέα Τουτουντζή, Ταμίλα Κουλίεβα, Πέμυ Ζούνη, Αλίκη Bουγιουκλάκη και πολλές άλλες που δε δίστασαν να τα πετάξουν μπροστά στην κάμερα για την επιτυχία… Όλες αυτές και ακόμα περισσότερες στο μοναδικό πολυσυλλεκτικό αφιέρωμα του Σκύλου.. πηγή

Οι γυμνές φωτογραφίες της Αλίκης Βουγιουκλάκη που λογοκρίθηκαν (pics+vid)

Φωτογραφίες που την τότε εποχή προκάλεσαν θαυμασμό και λογοκρισία. Της Έλενας Τσιακούπη Η εθνική στάρ Αλίκη Βουγιουκλάκη, δεν δίστασε να φωτογραφήθεί γυμνή ή να γδυθεί σε ταινίες της. Kάποιες φωτογραφίες της προκάλεσαν θαυμασμό και άλλες λογοκρίθηκαν με αποτέλεσμα να απαγορευτεί η κυκλοφορία τους την τότε εποχή. Ο τιμητικός τίτλος Εθνική Σταρ της Ελλάδας δόθηκε από την δημοσιογράφο/χρονογράφο της εφημερίδας "Καθημερινή" Ελένη Βλάχου το έτος 1959, έναν τίτλο που διατηρεί ακόμα και σήμερα παρά τον θάνατό της στις 23 Ιουλίου 1996. Η Αλίκη Βουγιουκλάκη έχει χαρακτηριστεί σαν ένα πανευρωπαϊκό αν όχι παγκόσμιο φαινόμενο. Καμιά άλλη ηθοποιός δεν ήταν τόσο αγαπητή και δημοφιλής στο κοινό μιας χώρας, για τόσο μεγάλη χρονική περίοδο, όπως η Αλίκη Βουγιουκλάκη. Για αυτό άλλωστε όταν η Αλίκη πόζαρε στο φωτογραφικό φακό για περιοδικά... αυτά γίνονταν ανάρπαστα και χτυπούσαν κόκκινο στην κυκλοφορία τους. Οι κινηματογραφικές ταινίες στις οποί

Σπάνιο βίντεο με τη Ζέτα Μακρυπούλια γυμνή!

Κοιτάξετε καλά στα πλάνα. Είναι η Ζέτα. Ναι. Είναι η Ζέτα Μακρυπούλια πριν τις πρόσθιες ενισχυτικές, η οποία απολαμβάνει-λέμε τώρα-το σεξ . Κι επειδή οι ειδικοί λένε ότι μόνο σε σκηνές τόσο παθιάρικες μπορεί κανείς να διακρίνει το υποκριτικό ταλέντο ενός ηθοποιού…δείτε και βγάλτε συμπεράσματα μόνοι σας. Για να μη φανώ και πάλι κακός. Το απόσπασμα που θα παρακολουθήσετε είναι απο τη σειρά «Οι δικηγόροι της Αθήνας» και πιο συγκεκριμένα το 2 ο επεισόδιο που φιλοξενήθηκε στο πρόγραμμα του Star στις 18/10/1995. Ναι. Πριν το ευρώ και το Star επένδυε σε Ελληνικές σειρές. Η Ζέτα παίζει τεταρτοπέμπτο ρόλο πίσω από τους αστέρες της εποχής όπως ο τεράστιος Αλέκος Αλεξανδράκης, η Κατερίνα Διδασκάλου, ο Σπύρος Σαραφιάνος,η Λήδα Ματσάγγου,ο Δημήτρης Καραμπέτσης. Όλη η ιδέα του σίριαλ βασίστηκε σε μια ιδέα του Κώστας Φέρρη. Για δείτε τη σκηνή… Και για να μην ψάχνετε βάλτε το βίντεο στο 01:40