ΑΡΑΧΝΗ NEWS - ΤΟ BLOG ΣΑΣ

Δευτέρα, 18 Απριλίου 2016

Ούτε για τις μισές πληρωμές έτοιμοι τη Μεγάλη Εβδομάδα

 http://static.karditsa24.gr/wp-content/uploads/2015/07/201507060708349823-640x445.jpg 

Μια δυσάρεστη έκπληξη αναµένεται να έχουν οι παραγωγοί που έκαναν ενστάσεις σχετικά µε την προκαταβολή του τσεκ, αλλά και όσοι αποτελούν «δύσκολες» περιπτώσεις προς εκκαθάριση. Σύµφωνα µε τις πληροφορίες, οι επιτελείς της Βάθη και οι αρµόδιοι του ΟΠΕΚΕΠΕ φέρονται αποφασισµένοι να «αφήσουν» στην άκρη την ολοκλήρωση της εξέτασης των ενστάσεων και να επικεντρωθούν στην έκδοση των οριστικών δικαιωµάτων, προκειµένου να προχωρήσουν στην πληρωµή της δεύτερης δόσης του τσεκ, µέσα στη Μεγάλη Εβδοµάδα, όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα της Agrenda.
Στο συρτάρι μένουν οι χιλιάδες ενστάσεις, εκτός πληρωμών άμεσης ενίσχυσης και οι... σημαδεμένοι
Αυτό, βέβαια, σηµαίνει ότι θα µείνουν για δεύτερη φορά εκτός πιστώσεων, όσοι δεν πληρώθηκαν τον ∆εκέµβριο του 2015 την πρώτη δόση. ∆εν προβλέπεται να συµπεριληφθεί στην επερχόµενη πληρωµή ούτε µεγάλη µερίδα παραγωγών, που ναι µεν πήραν προκαταβολή και δεν χρειάστηκε να κάνουν ένσταση, ωστόσο «βγάζουν» σοβαρά προβλήµατα, η επίλυση των οποίων καθίσταται πολύ δύσκολη για τους αρµόδιους στα ασφυκτικά στενά πλέον χρονικά περιθώρια, βάση και των κοινοτικών οδηγιών για πληρωµή του πρασινίσµατος ως τέλος Απριλίου.

Λίγος χρόνος, επιλογή η εύκολη λύση
Οι αρµόδιοι του υπουργείου και του ΟΠΕΚΕΠΕ φαίνεται πως αντιλήφθηκαν κάπως αργά ότι η εξέταση των ενστάσεων για τις επιδοτήσεις του 2015 δεν µπορεί να ολοκληρωθεί µέχρι το Πάσχα, ώστε να συµπεριληφθούν στην πληρωµή της δεύτερης δόσης της βασικής ενίσχυσης και του πρασινίσµατος. Εύκολη...λύση, να βάλουν στην άκρη τις ενστάσεις, που χρειάζονται περαιτέρω έλεγχο και χρόνο, να επικεντρωθούν στην έκδοση των οριστικών δικαιωµάτων, που αποτελεί προϋπόθεση για να προχωρήσει η διαδικασία των πληρωµών των παραγωγών. Με αυτό τον τρόπο, όµως, αφενός µένουν εκτός επιδοτήσεων όσοι δεν πληρώθηκαν τον περασµένο ∆εκέµβριο, οι οποίοι αφετέρου αντιµετωπίζουν τον κίνδυνο να χάσουν τα δικαιώµατά τους για όλη την πενταετία, σε περίπτωση που παγιωθούν αυτά τα δεδοµένα. Υπενθυµίζεται ότι -προς ώρας- δεν προβλέπεται διαδικασία κατάθεσης ενστάσεων επί των οριστικών δικαιωµάτων.

Μπλοκάρισµα µε τις περσινές φορολογικές δηλώσεις
Στην «οµάδα» των ενστάσεων και αρκετοί παραγωγοί, οι οποίοι τον ∆εκέµβριο του 2015 δεν πληρώθηκαν την ενιαία ενίσχυση, επειδή δεν είχε ολοκληρωθεί η εκκαθάριση των φορολογικών τους δηλώσεων, στοιχείο όµως απαραίτητο προκειµένου να «επιβεβαιωθεί» ότι πληρούν το εισοδηµατικό κριτήριο για να λάβουν την εν λόγω επιδότηση. Οι παραγωγοί αυτοί κατέθεσαν ένσταση όταν ολοκληρώθηκε η εκκαθάριση της φορολογικής τους δήλωσης, αλλά µέχρι τώρα δεν έχουν πληρωθεί, ενώ δεν είναι σίγουρο αν θα συµπεριληφθούν στην επόµενη πληρωµή.

Αποχαρακτηρισµός των ορεινών απειλεί την εξισωτική
Αλυσιδωτές αντιδράσεις και απώλειες ενισχύσεων τόσο στα ειδικά καθεστώτα για τα νησιά του Αιγαίου όσο και στην εξισωτική για τους κτηνοτρόφους φέρνουν για τους απλήρωτους αγρότες και κτηνοτρόφους της ενιαίας του ∆εκεµβρίου, τα λάθη στον καθορισµό των καλλιεργούµενων εκτάσεων και των βοσκοτόπων. Ενδεικτική είναι η απάντηση Αποστόλου, σύµφωνα µε την οποία «βρίσκεται σε εξέλιξη περαιτέρω επεξεργασία ως προς τον χαρακτηρισµό των ενοτήτων αναφοράς και θα ακολουθήσει επαναχαρακτηρισµός όπου προκύψει ανάγκη».
Αυτό σηµαίνει ότι ένα χρόνο µετά από τότε που ανακινήθηκε το θέµα του αποχαρακτηρισµού που έβγαλε εκτός πληρωµής χιλιάδες κτηνοτρόφους σε 111 ορεινά χωριά και παρά τις δεσµεύσεις του υπουργού, βρισκόµαστε στο ίδιο σηµείο, θέτοντας σε κίνδυνο ξανά τις εξισωτικές. 
Σε οικονοµικό αδιέξοδο οδηγείται νέος αγρότης από το Στανό Χαλκιδικής  

∆εκάδες είναι τα παραδείγµατα Νέων Αγροτών που έχουν βγει εκτός πληρωµών, από γραφειοκρατικά ζητήµατα. Νεαρός κτηνοτρόφος από τον Στανό Χαλκιδικής είχε ενταχθεί στους Νέους Αγρότες το 2009 και τώρα καλείται να επιστρέψει τα 14.000 ευρώ που έλαβε, γιατί δεν κατάφερε να πληρώσει όσα αξίωνε ο µελετητής για να υποβάλλει αίτηση για τη β’ δόση. «Ο µελετητής µου ζήτησε 600 ευρώ αλλά εκείνη την περίοδο λόγω προβληµάτων υγείας του πατέρα µου, δεν είχα χρήµατα οπότε έχασα την προθεσµία», λέει συγκεκριµένα στην Agrenda ο Κ.Κ. Πλέον το χρέος των 14.000 ευρώ έχει περάσει στην εφορία και ο κτηνοτρόφος δεν µπορεί να λάβει ούτε τις ενισχύσεις καθώς αυτές έχουν παρακρατηθεί. Ο ίδιος λέει ότι διατηρεί ακόµα την εκµετάλλευσή του, ως όριζε το επιχειρηµατικό του σχέδιο, και είναι αποφασισµένος να την κρατήσει µέχρι το 2019 όπως προβλέπεται, ενώ του είναι αδύνατον να επιστρέψει τα χρήµατα. Άλλη µία περίπτωση, ελαιοπαραγωγός µε 42 στρµ. από το Ρέθυµνο, που µπήκε στο πρόγραµµα το 2014, αλλά από τον ΟΠΕΚΕΠΕ δεν τον αναγνωρίζουν ως νέο γεωργό για να λάβει την ενιαία του 2015, διότι το 2012 είχε κάνει αίτηση για να κατοχυρώσει τα χωράφια του, δήλωσε µόλις 4-5 στρέµµατα, δεν ήταν αγρότης.
Όπως λέει στην Agrenda ο Σ.Κ. «το σύστηµα δεν µε αναγνωρίζει, δεν µπορούµε να κάνουµε κάτι µου λένε από τον ΟΠΕΚΕΠΕ. Είναι και άλλα 200 άτοµα µε αυτό το πρόβληµα. Τώρα µου λένε θα µπορούσα να λάβω δικαιώµατα από το Εθνικό Απόθεµα µε την προϋπόθεση όµως να µην είχα κάνει ενιαία πριν το 2014».

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου