ΑΡΑΧΝΗ NEWS - ΤΟ BLOG ΣΑΣ

Τρίτη, 19 Απριλίου 2016

Έφτιαχνε τα καλώδια του αχυρώνα και ανακάλυψε μια... ρωμαϊκή έπαυλη!

http://www.parapolitika.gr/sites/default/files/styles/sc_300x170/public/article/2016-04/899cf2c6489e89ed77cb4d220de197fe.jpg?itok=9OFodTjb
Ιδιοκτήτης μιας έκτασης στο Λουκ Ίρβιν της Βρετανίας ανακάλυψε στον αχυρώνα του μια ρωμαίκή έπαυλη ανεκτίμητης αξίας. Τη ρωμαϊκή έπαυλη, που ανήκε σε εξέχον πρόσωπο της ρωμαϊκής κοινωνίας και το οποίο χρονολογείται μεταξύ του 175 μ.Χ. και του 220 μ.Χ., έφεραν τυχαία στο φως οι ηλεκτρολογικές εργασίες στον αχυρώνα στην κομητεία του Γουΐλτσιρ της νοτιοδυτικής Αγγλίας.  
Ο ιδιοκτήτης ανέφερε πως όλα ξεκίνησαν όταν αποφάσισε να ανακατασκευάσει τον αχυρώνα στο κτήμα του, για να μπορεί ο γιος του να παίζει ανενόχλητος πινγκ-πονγκ. Όταν οι ηλεκτρολόγοι άρχισαν να σκάβουν για να περάσουν τα καλώδια, τα μηχανήματα έπεσαν επάνω σε κάτι «ύποπτο». Ο Ίρβιν διαπίστωσε πως επρόκειτο για ψηφιδωτό, το οποίο φωτογράφισε, αποστέλλοντας στη συνέχεια τη φωτογραφία στις αρμόδιες υπηρεσίες.

ΟΙ ΑΝΑΣΚΑΦΕΣ
Την επόμενη ημέρα, υπάλληλοι της κομητείας αλλά και αρχαιολόγοι μετέβησαν στην κατοικία του για να διαπιστώσουν πως το ψηφιδωτό που εντόπισε αποτελούσε μέρος του δαπέδου ενός μεγάλων διαστάσεων κτίσματος της ρωμαϊκής εποχής. Κάνοντας λόγο για ανακάλυψη «δίχως προηγούμενο κατά τα τελευταία χρόνια»,αρχαιολόγοι της αρμόδιας υπηρεσίας του βρετανικού υπουργείου Πολιτισμού, ξεκίνησαν τις ανασκαφές. Έπειτα από μόλις οκτώ ημέρες, αποκάλυψαν και άλλα τμήματα της «εξαιρετικά καλοδιατηρημένης» έπαυλης, η οποία ενδέχεται να είναι μία από τις μεγαλύτερες που έχουν εντοπιστεί ποτέ στη Βρετανία. Μεταξύ των πολλών ευρημάτων που έφεραν στο φως οι βρετανοί αρχαιολόγοι περιλαμβάνονται, επίσης, καλοδιατηρημένα κεραμικά αντικείμενα, νομίσματα, οστά άγριων ζώων, καθώς και ένα πέτρινο παιδικό φέρετρο, το οποίο οι ιδιοκτήτες της έκτασης το χρησιμοποιούσαν ως ζαρντινιέρα!


πηγή 

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου