ΑΡΑΧΝΗ NEWS - ΤΟ BLOG ΣΑΣ

Τρίτη, 23 Φεβρουαρίου 2016

Τι είναι αυτό που κάνει μερικά κρασιά να έχουν μεταλλική επίγευση;

metallic
Η μεταλλική επίγευση του αλκοόλ μπορεί να είναι αποτέλεσμα της σωματικής μας υγείας. Δηλαδή, αισθανόμαστε μια μεταλλική γεύση στο στόμα σε περιπτώσεις εγκυμοσύνης ή στοματικών προβλημάτων υγείας, διαβήτη, γαστρεντερίτιδας ή αλλεργιών.

Επίσης  η μεταλλικότητα στο στόμα θα μπορούμε να αφορά σε παρενέργεια των φαρμάκων όπως αντιβιοτικών,  αναισθησία, ακτινοβολία, οδοντιατρικές επεμβάσεις, χημειοθεραπεία,  και αλκοολισμό. Αν παίρνετε συμπληρώματα βιταμινών,  όπως πχ ψευδάργυρο θα έχετε επίσης μια μεταλλική, πικρή γεύση.  Σε συνδυασμό με όλα τα παραπάνω, αν έχετε συνήθειες που στεγνώνουν το στόμα σας, όπως κάπνισμα ή αλκοόλ, τότε η αίσθηση μεταλλικότητας επιδεινώνεται και γίνεται πολύ πιο διακριτή.

Ακόμα όμως κι αν έχετε καλή υγεία, υπάρχουν περιπτώσεις που δεν θα αποφύγετε την μεταλλικότητα. Ο συνδυασμός λιπαρών ψαριών με κόκκινο κρασί, για παράδειγμα, μπορεί να προκαλέσει μια μεταλλικότητα. Κάποιοι λένε ότι συμβαίνει το ίδιο και με την σόγια σος, τις αγγινάρες και τις ντομάτες.
Αν όλα τα παραπάνω δεν συμβαίνουν και παρόλαυτα αισθανθείτε την μεταλλική γεύση στο στόμα, τότε μόνο  μπορείτε να πείτε ότι έχετε να κάνετε με ένα κρασί που έχει μεταλλική γεύση. Αν σας συμβεί αυτό, δεν μπορείτε να κάνετε τίποτα για να το αλλάξετε.  Βέβαια, υπάρχουν κάποιες μεταλλικές-ορυκτές νότες στη γεύση του κρασιού που είναι επιθυμητές και κάποιες όχι. Τα Riesling, Sauvignon  Blanc ή Syrah έχουν υπέροχη γεύση αρκεί η ορυκτότητα να ισορροπεί και με τα άλλα στοιχεία.

Όταν όμως η μεταλλική γεύση σου αποσπά την προσοχή από το κρασί, τότε το κρασί είναι σκληρο και βρώμικο, σαν αχυρώνας  και τότε σίγουρα έχει προσβληθεί από βρετανομύκητα, μια ζύμη που χαλάει τη γεύση του κρασιού. Δεν θα πάθετε τίποτα αν το πιείτε, αλλά μπορεί να μην το απολαύσετε.