Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Η Νεμέα στον μαγνητικό τομογράφο



Η τεράστια πολυπλοκότητα στην έκθεση αλλά και στο µικρόκλιµα των αµπελώνων της Ζώνης της Νεµέας δηµιουργούν τις συνθήκες ώστε τα αµπέλια να προσφέρουν τόσο διαφορετικά µεταξύ τους κρασιά παρότι βρίσκονται σε τόσο κοντινές αποστάσεις

Κείμενο:  ∆ρ. ∆ιονύσιος Καλύβας και & Κωνσταντίνος Μπακασιέτας * Γεωπόνος MSc Αµπελουργίας

Η Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης Ζώνη (ΠΟΠ) της Νεμέας έχει γεωγραφικό πλάτος 37° και γεωγραφικό μήκος 023°. Οι εκτάσεις που αποτελούν την περιοχή της Ζώνης έχουν ως επίκεντρο τη βασική και μεγαλύτερη κοιλάδα, η οποία εκτείνεται 2 με 3 χλμ. νοτιο-δυτικά της πόλης της Νεμέας. Από εκεί και σε ακτίνα περίπου 10 χιλιομέτρων με εξαίρεση το βορειο-δυτικό τμήμα, όπου η ακτίνα ανέρχεται στα 17 περίπου χιλιόμετρα, βρίσκονται όλοι οι αμπελώνες της ΠΟΠ Νεμέας. Υπευθυμίζεται ότι θεσπίστηκε, νομοθετήθηκε και οριοθετήθηκε η Ζώνη ΟΠΑΠ Νεμέας για πρώτη φορά το 1971 (Β.Δ. 539/71) σύμφωνα με τα γεωγραφικά όρια των κοινοτήτων. Στην αρχή εντάχθηκαν 14 κοινότητες στη Ζώνη και στη συνέχεια το 1988, προστέθηκαν άλλες 3 κοινότητες  (Π.Δ. 457/88). Η Ζώνη ΠΟΠ Νεμέας περικλείει τα γεωγραφικά όρια  17 κοινοτήτων ενός από 3 Δήμους πλέον, σύμφωνα με τις διοικητικές αλλαγές που έγιναν στην Ελλάδα στο τέλος του 2010.

ΕΝΑΣ ΟΡΕΙΝΟΣ ΟΓΚΟΣ
Το ανάγλυφο της Ζώνης της Νεμέας είναι στο σύνολό του ένας ορεινός όγκος, ο οποίος κόβεται με βαθιές χαραδρώσεις που σχημάτισαν κατά καιρούς οι ποταμοί Ασωπός, Ξεριάς, Μαύρο Ρέμα κ.ά. Σήμερα αυτές οι χαραδρώσεις αποτελούν τις μικρές κοιλάδες της Ζώνης. Η κεντρική και μεγαλύτερη κοιλάδα του ποταμού Ασωπού, περικλείεται μεταξύ των κοινοτήτων Νεμέας, Γαλατά, Αηδονίων, Πετρίου και Κουτσίου. 
Οι υπόλοιπες μικρές κοιλάδες σχηματίζονται στην  περιοχή των Αρχαίων Κλεωνών, της Αρχαίας Νεμέας, Λεοντίου – Γυμνού, Ασπροκάμπου – Ψαρίου, Κεφαλαρίου, Μαλανδρενίου. 
Αυτές οι 7 κοιλάδες έχουν γύρω τους, στην μεγαλύτερη έκταση τους ομαλές βουνοπλαγιές, όπου και εκτείνεται και το μεγαλύτερο τμήμα των  αμπελώνων. Και φυσικά το τοπίο γίνεται ακόμη πιο μαγευτικό, όταν προσθέσει κανείς τις υψηλές κορυφές στις οποίες καταλήγουν οι ομαλές πλαγιές ή βουνοπλαγιές. 
Αυτή η άγρια ομορφιά που δίνουν οι κορυφές του Φαρμακά (1.567 μ.), του Ασπροκάμπου (1.175 μ.), του Ψαρίου (1.075 μ.) του Μποζικά – Καστρακίου (1.130 μ.), του Μεγαλοβουνίου (1.235 μ.), του Προφήτη Ηλία (714 μ.) και του Φωκά (585 μ.) αποτελεί και ένα από τα «μυστικά» της περιοχής από όπου μπορεί ο επισκέπτης της Ζώνης να βρει μία από τις αιτίες για την πλούσια αρωματική παλέτα που βρίσκει πάντα στα κρασιά της Νεμέας. 



ΖΩΝΗ 429.506 ΣΤΡΕΜΜΑΤΩΝ 
Η συνολική έκταση της Ζώνης Νεμέας είναι 429.506 στρέμματα. Από αυτά μόνο τα 20.000 με 22.000 στρέμματα περίπου είναι φυτεμένα με την ποικιλία Αγιωργίτικο και περίπου η διπλάσια έκταση είναι καλλιεργήσιμη. 

ΑΜΠΕΛΩΝΑΣ ΩΣ 850 ΜΕΤΡΑ 
Το υψόμετρο της ζώνης κυμαίνεται από τα 80 έως τα 1.235 μ. Αμπελώνες μπορούμε να βρούμε αντίστοιχα από τα 95 έως τα 850 μέτρα περίπου (στην περιοχή Μαλανδρενίου το κατώτερο και στην περιοχή της κοινότητας του Ασπροκάμπου και Μποζικά τα 850 μέτρα) (Πίνακας 3). 
Το μεγαλύτερο μέρος της περιοχής (48,7%) έχει υψόμετρο 250 έως 500 μέτρα.  Αυτό είναι και το μέσο υψόμετρο περίπου όπου βρίσκεται το μεγαλύτερο ποσοστό των αμπελώνων της ζώνης. Επίσης περίπου το μισό της συνολικής έκτασης της ζώνης ΠΟΠ έχει κλίση πάνω από 25% (Πίνακας 1).

ΑΠΟΤΟΜΕΣ ΟΙ ΕΝΑΛΛΑΓΕΣ ΤΟΥ ΤΟΠΙΟΥ ΤΗΣ ΝΕΜΕΑΣ
Βέβαια, πρόκειται για περιοχές όπου δύσκολα συναντάμε αμπελώνες. Αλλά, η γρήγορη και απότομη εναλλαγή τόσο των κοιλάδων όσο και των  βουνοπλαγιών με τις απότομες κλίσεις σε τόσο μικρές αποστάσεις αποτελούν για κάποιον που περιπλανείται στους αμπελώνες της περιοχής ένα μοναδικό αξιοθέατο, το οποίο τον βοηθά να μεθύσει από ομορφιά και γαλήνη. Μια γαλήνη και απόλυτη ησυχία που συναντά κανείς προς το σούρουπο, που σου δίνουν την εντύπωση ότι είσαι μακριά από τη θορυβώδη καθημερινότητα, αφού όλα αυτά είναι σχεδόν κρυμμένα, και πρέπει να προσπαθήσεις να τα 
ανακαλύψεις ώστε να γευτείς τις ομορφιές που σου προσφέρει η τοπογραφία της περιοχής. 
Σπάνιες ομορφιές που θα ζήλευαν και οι πιο διάσημες οινοπαραγωγικές περιοχές του κόσμου.  

ΠΟΛΥΠΛΟΚΟΤΗΤΑ
Οµορφιά και διαφορετικά κρασιά

Οι κρυµµένες οµορφιές της Ζώνης της Νεµέας ενισχύουν την αµέριµνη ξενάγηση κάποιου στους αµπελώνες, αφού, η εναλλαγή του τοπίου δεν αφήνει το βλέµµα του να κουραστεί. Όµως αυτή η τεράστια πολυπλοκότητα στην έκθεση των αµπελώνων, βοηθά τα αµπέλια να έχουν τόσο διαφορετικά αποτελέσµατα παρότι βρίσκονται σε τόσο κοντινές αποστάσεις µεταξύ τους. 

ΜΕΣΟΚΛΙΜΑ
∆ιαφορά κλίµατος για κάθε µικρή περιοχή

Το κρασί  στους αµπελώνες της Νεµέας έχει διαφορετικό χαρακτήρα και διαφορετική προσωπικότητα τόσο εξαιτίας των διαφορετικών εκθέσεων των αµπελώνων αλλά και άλλο τόσο εξαιτίας του διαφορετικού κλίµατος που έχει η κάθε µικρή περιοχή. 
Το µεσόκλιµα της κάθε περιοχής επηρεάζεται άµεσα από την τοπογραφία της κοιλάδας στην οποία βρίσκεται, και το υψόµετρό της. 
Το κλίµα γενικότερα για όλη την περιοχή µπορεί να χαρακτηριστεί ως µεσογειακό, ήπιο, υπόξηρο έως ύφυγρο. Με χειµώνες ήπιους συνήθως αρκετά βροχερούς, και µια καλοκαιρινή περίοδο παρατεταµένη, ζεστή και σχετικά ξηρή. Όµως όταν θα παρατηρήσει κάποιος µε περισσότερη λεπτοµέρεια το µεσόκλιµα της ζώνης ΠΟΠ της Νεµέας, θα εντυπωσιαστεί πραγµατικά από τις πολύ µεγάλες διαφορές που υπάρχουν σε τόσο µικρές χιλιοµετρικές αποστάσεις. 

Από το Wine Trails Μαρτίου 2015




Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Τα ΣΠΑΝΙΑ ΓΥΜΝΑ διάσημων Ελληνίδων που κόβουν την ανάσα(ΗΟΤ ΦΩΤΟ)

Δείτε το θέμα και μην παραλείψετε να το σώσετε για το αρχείο σας! Αποκαλυπτικοί ρόλοι που έκοβαν την ανάσα, καλλίγραμμα κορμιά που τρέλαιναν τους άντρες και μια χρυσή εποχή για τον ελληνικό κινηματογράφο που πολλοί νέοι σκηνοθέτες θα ζήλευαν. Νόρα Βαλσάμη, Ρέα Τουτουντζή, Ταμίλα Κουλίεβα, Πέμυ Ζούνη, Αλίκη Bουγιουκλάκη και πολλές άλλες που δε δίστασαν να τα πετάξουν μπροστά στην κάμερα για την επιτυχία… Όλες αυτές και ακόμα περισσότερες στο μοναδικό πολυσυλλεκτικό αφιέρωμα του Σκύλου.. πηγή

Οι γυμνές φωτογραφίες της Αλίκης Βουγιουκλάκη που λογοκρίθηκαν (pics+vid)

Φωτογραφίες που την τότε εποχή προκάλεσαν θαυμασμό και λογοκρισία. Της Έλενας Τσιακούπη Η εθνική στάρ Αλίκη Βουγιουκλάκη, δεν δίστασε να φωτογραφήθεί γυμνή ή να γδυθεί σε ταινίες της. Kάποιες φωτογραφίες της προκάλεσαν θαυμασμό και άλλες λογοκρίθηκαν με αποτέλεσμα να απαγορευτεί η κυκλοφορία τους την τότε εποχή. Ο τιμητικός τίτλος Εθνική Σταρ της Ελλάδας δόθηκε από την δημοσιογράφο/χρονογράφο της εφημερίδας "Καθημερινή" Ελένη Βλάχου το έτος 1959, έναν τίτλο που διατηρεί ακόμα και σήμερα παρά τον θάνατό της στις 23 Ιουλίου 1996. Η Αλίκη Βουγιουκλάκη έχει χαρακτηριστεί σαν ένα πανευρωπαϊκό αν όχι παγκόσμιο φαινόμενο. Καμιά άλλη ηθοποιός δεν ήταν τόσο αγαπητή και δημοφιλής στο κοινό μιας χώρας, για τόσο μεγάλη χρονική περίοδο, όπως η Αλίκη Βουγιουκλάκη. Για αυτό άλλωστε όταν η Αλίκη πόζαρε στο φωτογραφικό φακό για περιοδικά... αυτά γίνονταν ανάρπαστα και χτυπούσαν κόκκινο στην κυκλοφορία τους. Οι κινηματογραφικές ταινίες στις οποί

Σπάνιο βίντεο με τη Ζέτα Μακρυπούλια γυμνή!

Κοιτάξετε καλά στα πλάνα. Είναι η Ζέτα. Ναι. Είναι η Ζέτα Μακρυπούλια πριν τις πρόσθιες ενισχυτικές, η οποία απολαμβάνει-λέμε τώρα-το σεξ . Κι επειδή οι ειδικοί λένε ότι μόνο σε σκηνές τόσο παθιάρικες μπορεί κανείς να διακρίνει το υποκριτικό ταλέντο ενός ηθοποιού…δείτε και βγάλτε συμπεράσματα μόνοι σας. Για να μη φανώ και πάλι κακός. Το απόσπασμα που θα παρακολουθήσετε είναι απο τη σειρά «Οι δικηγόροι της Αθήνας» και πιο συγκεκριμένα το 2 ο επεισόδιο που φιλοξενήθηκε στο πρόγραμμα του Star στις 18/10/1995. Ναι. Πριν το ευρώ και το Star επένδυε σε Ελληνικές σειρές. Η Ζέτα παίζει τεταρτοπέμπτο ρόλο πίσω από τους αστέρες της εποχής όπως ο τεράστιος Αλέκος Αλεξανδράκης, η Κατερίνα Διδασκάλου, ο Σπύρος Σαραφιάνος,η Λήδα Ματσάγγου,ο Δημήτρης Καραμπέτσης. Όλη η ιδέα του σίριαλ βασίστηκε σε μια ιδέα του Κώστας Φέρρη. Για δείτε τη σκηνή… Και για να μην ψάχνετε βάλτε το βίντεο στο 01:40