Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Μισθός: ένα ευρώ την ώρα!

Photo: Franz Ferdinand Photography/Flickr
Ένα μέτρο που είχε μεγάλη απήχηση και απόδοση στο να απορροφηθούν μακροχρόνια άνεργοι, εγγεγραμμένοι στο ταμείο ανεργίας, στα κρίσιμα χρόνια που πέρασε η Γερμανία από το 2007 μέχρι το 2009, ήταν το λεγόμενο Ein-Euro-Job, «Ένα Ευρώ την Ώρα» - «Μονόευρος εργαζόμενος», σε ελεύθερη απόδοση. Τότε, στην Ελλάδα κοιτάζαμε τη Γερμανία ως τον μεγάλο ασθενή της Ευρώπης, με αρκετά ειρωνικό μάλιστα ύφος. Σε εμάς είναι πολύ καλύτερα, άκουγα. Μπα, κρίση, δεν έχουμε. Ξοδεύουμε, γίνεται καλός τζίρος. Τα μαγαζιά είναι φίσκα τα βράδυα...
Η τότε κυβέρνηση της Γερμανίας είχε σοβαρότατα προβλήματα να αντιμετωπίσει: ανεργία κοντά στο 9%, αλλά με δεδομένη την -για τα δικά μας σημερινά μέτρα- παραδείσια κατάσταση για τους ανέργους, αφού εξακολουθούσαν να έχουν εισόδημα από τα δημοσια ταμεία. Ένας από το επιτελείο του τότε αρμόδιου υπουργού Εργασίας, Πέτερ Χαρτς, πρώην προσωπάρχη στη Φολκσβάγκεν, και καλού φίλου του καγγελαρίου Σρέντερ, σε συνεργασία με συμβούλους, είχε την ιδέα να εντάξει το ανενεργό δυναμικό σε μια μορφή επιδοτούμενης εργασίας, ώστε να ξαναμπούν οι άνθρωποι στο ρέγουλο της καθημερινής απασχόλησης και μετά από το προβλεπόμενο διαστημα να βρουν τελικά μια «σωστή» δουλειά, αν βέβαια όλα πήγαιναν καλά.
«Σωστή δουλειά», διότι αυτή η απασχόληση γινόταν κυρίως σε δημόσιους ή κοινωνικούς οργανισμούς, που δεν λειτουργούσαν κερδοσκοπικά. Ενίοτε πληρωνόταν και περισσότερο, το πλαφόν είχε οροφή τα 2,5 ευρώ την ώρα, για εργασία Κυριακές και αργίες. Το πλαίσιο ήταν 20 με 30 ώρες την εβδομάδα. Νομικώς δεν επρόκειτο για μισθό αλλά για αποζημίωση, που κάλυπτε π.χ τα έξοδα της συγκοινωνίας για να πάνε στη δουλειά. Σε περίπτωση ασθένειας, κοβόταν αυτός ο μισθός-τσόντα. Ο όρος «Μονόευρος εργάτης» έγινε θεσμός με αρνητικό συνειρμό και πέρασε στην ιστορία.
Υπήρξαν αρνητικές αντιδράσεις, πολλές μάλιστα, όσο και αν σας φαίνεται περίεργο. Διότι για πολλούς ήταν καλύτερα να κάθονται χαλαρά στο σπίτι ή στο καφενείο και να παίρνουν το επίδομα, παρά να τραβιούνται να σκαλίζουν και να καθαρίζουν πρασιές ή να μεταφέρουν ντοσιέ και κιβώτια όλη τη μέρα σε μια υπηρεσία. Άλλοι βέβαια, ουκ ολίγοι, δούλευαν με μαύρα, τεχνίτες διαφόρων ειδικοτήτων, σε οικοδομές, μακροχρόνια άνεργοι και επιδοτούμενοι. Όλοι αυτοί ήταν υποχρεωμένοι να πάνε στην εργασία που τους ενέταξε η αρμόδια υπηρεσία. Αν δεν το έκαναν χωρίς σαφή και κατανοητή αιτιολόγηση, τους κοβόταν το επίδομα.
Η αξιολόγηση του προγράμματος που έγινε μερικά χρόνια αργότερα, το έκρινε σε γενικές γραμμές σωστό. Στην ουσία επιτεύχθηκαν οι βασικοί στόχοι του. Κόπηκε η αφαίμαξη των ταμείων και η μαύρη αδήλωτη εργασία, με αποτέλεσμα να μειωθούν τα έξοδα στα ασφαλιστικά ταμεία. Και δεύτερον, ένα ποσοστό από αυτούς τους ανέργους κατάφερε να ορθοποδήσει πραγματικά και βρει δουλειά σε αντικείμενο που είχε ζήτηση. Διότι, κακά τα ψέματα, η ανεργία είναι μεγάλη πληγή. Και δυστυχως, κανένα προγραμμα δεν έχει αναπτυχθεί, ούτε από εμάς ούτε από τους θεσμούς, που να πείθει περί άμεσης και δραστικής μείωσης της ανεργίας στην Ελλάδα. Αν περιμένουμε να λύσουν τα προβλήματα οι... ιδιώτες, εθελοτυφλούμε.
Παρεμπιπτόντως, αναφέρω το πασίγνωστο ανά την υφήλιο Εθνικό Σοσιαλιστικό Κόμμα της Γερμανίας, που ανέβηκε στην εξουσία με ένα ευρύτατο πρόγραμμα απασχόλησης, κοινωνικό και βιομηχανικό. Ο λόγος είναι για τους Ναζί του Χίτλερ. Όσο και αν λένε σήμερα οι Γερμανοί «φτου κακά», το κόμμα αυτό μείωσε ταχύτατα την ανεργία σχεδόν στο μηδέν και έστησε ένα μαζικό κοινωνικό σύστημα, το οποίο εκμεταλλεύτηκε βέβαια το κίνημα για τους στόχους του Τρίτου Ράιχ. Και αυτό έγινε ακολουθώντας επιθετική, κεϊνσιανή αν θέλετε, στρατηγική εξοπλισμών αλλά και επενδύσεων στη Γερμανία, με υποχρεωτική εργασία στα δημόσια έργα, π.χ της οδοποιίας. Δεν θα επεκταθώ άλλο σε αυτό.
Κλείνω με την ιδέα ενός προγράμματος, αυτό του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος, που περιέργως θάφτηκε και από την προηγούμενη κυβερνηση (μετά από αντιδρασεις της τότε αξιωματικής αντιπολίτευσης) και από τη νυν. Ένα τέτοιο πρόγραμμα σε συνδυασμό με κοινωφελή εργασία ανά την Ελλαδα, συντονισμενα σε όλες τις περιφέρειες, ίσως μπορούσε και να χρηματοδοτηθεί και να δαμάσει εν μέρει το τέρας της ανεργίας, που έχει γίνει γάγγραινα στην ελληνική κοινωνία. Έργο υπάρχει, άφθονο μάλιστα, εργατικό δυναμικό και χρόνος για παραγωγή επίσης... αλλά και μαζική απόγνωση, κατά τη Δημουλά:
Διατίθεται απόγνωσις
εις αρίστην κατάστασιν,
και ευρύχωρον αδιεξόδον.
Σε τιμες ευκαιρίας.
Και χρόνος
αμεταχειριστος εντελώς.*
Γεγονός πάντως είναι, πως αρκετοί πολίτες και πολιτικοί στην ευρωζώνη βλέπουν θετικά τη γραμμή της ελληνικής κυβερνησης, χωρίς να φορούν τις γερμανικές ή φινλανδικές παρωπίδες ή αυτές του Φρανσουά Ολάντ, του τύπου «ναι, σεβαστή η εκλογική εντολή, αλλά το μνημόνιο, μνημόνιο», όπως γράφει ο Serge Halimi, σε ολοσέλιδο άρθρο του στη γερμανικη έκδοση της Le Monde diplomatique με τίτλο «Σεβασμό στους Έλληνες».
Νίκος Σωκιανός
ένα άρθρο των πρωταγωνιστών

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Τα ΣΠΑΝΙΑ ΓΥΜΝΑ διάσημων Ελληνίδων που κόβουν την ανάσα(ΗΟΤ ΦΩΤΟ)

Δείτε το θέμα και μην παραλείψετε να το σώσετε για το αρχείο σας! Αποκαλυπτικοί ρόλοι που έκοβαν την ανάσα, καλλίγραμμα κορμιά που τρέλαιναν τους άντρες και μια χρυσή εποχή για τον ελληνικό κινηματογράφο που πολλοί νέοι σκηνοθέτες θα ζήλευαν. Νόρα Βαλσάμη, Ρέα Τουτουντζή, Ταμίλα Κουλίεβα, Πέμυ Ζούνη, Αλίκη Bουγιουκλάκη και πολλές άλλες που δε δίστασαν να τα πετάξουν μπροστά στην κάμερα για την επιτυχία… Όλες αυτές και ακόμα περισσότερες στο μοναδικό πολυσυλλεκτικό αφιέρωμα του Σκύλου.. πηγή

Οι γυμνές φωτογραφίες της Αλίκης Βουγιουκλάκη που λογοκρίθηκαν (pics+vid)

Φωτογραφίες που την τότε εποχή προκάλεσαν θαυμασμό και λογοκρισία. Της Έλενας Τσιακούπη Η εθνική στάρ Αλίκη Βουγιουκλάκη, δεν δίστασε να φωτογραφήθεί γυμνή ή να γδυθεί σε ταινίες της. Kάποιες φωτογραφίες της προκάλεσαν θαυμασμό και άλλες λογοκρίθηκαν με αποτέλεσμα να απαγορευτεί η κυκλοφορία τους την τότε εποχή. Ο τιμητικός τίτλος Εθνική Σταρ της Ελλάδας δόθηκε από την δημοσιογράφο/χρονογράφο της εφημερίδας "Καθημερινή" Ελένη Βλάχου το έτος 1959, έναν τίτλο που διατηρεί ακόμα και σήμερα παρά τον θάνατό της στις 23 Ιουλίου 1996. Η Αλίκη Βουγιουκλάκη έχει χαρακτηριστεί σαν ένα πανευρωπαϊκό αν όχι παγκόσμιο φαινόμενο. Καμιά άλλη ηθοποιός δεν ήταν τόσο αγαπητή και δημοφιλής στο κοινό μιας χώρας, για τόσο μεγάλη χρονική περίοδο, όπως η Αλίκη Βουγιουκλάκη. Για αυτό άλλωστε όταν η Αλίκη πόζαρε στο φωτογραφικό φακό για περιοδικά... αυτά γίνονταν ανάρπαστα και χτυπούσαν κόκκινο στην κυκλοφορία τους. Οι κινηματογραφικές ταινίες στις οποί

Σπάνιο βίντεο με τη Ζέτα Μακρυπούλια γυμνή!

Κοιτάξετε καλά στα πλάνα. Είναι η Ζέτα. Ναι. Είναι η Ζέτα Μακρυπούλια πριν τις πρόσθιες ενισχυτικές, η οποία απολαμβάνει-λέμε τώρα-το σεξ . Κι επειδή οι ειδικοί λένε ότι μόνο σε σκηνές τόσο παθιάρικες μπορεί κανείς να διακρίνει το υποκριτικό ταλέντο ενός ηθοποιού…δείτε και βγάλτε συμπεράσματα μόνοι σας. Για να μη φανώ και πάλι κακός. Το απόσπασμα που θα παρακολουθήσετε είναι απο τη σειρά «Οι δικηγόροι της Αθήνας» και πιο συγκεκριμένα το 2 ο επεισόδιο που φιλοξενήθηκε στο πρόγραμμα του Star στις 18/10/1995. Ναι. Πριν το ευρώ και το Star επένδυε σε Ελληνικές σειρές. Η Ζέτα παίζει τεταρτοπέμπτο ρόλο πίσω από τους αστέρες της εποχής όπως ο τεράστιος Αλέκος Αλεξανδράκης, η Κατερίνα Διδασκάλου, ο Σπύρος Σαραφιάνος,η Λήδα Ματσάγγου,ο Δημήτρης Καραμπέτσης. Όλη η ιδέα του σίριαλ βασίστηκε σε μια ιδέα του Κώστας Φέρρη. Για δείτε τη σκηνή… Και για να μην ψάχνετε βάλτε το βίντεο στο 01:40