Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Αμφίπολη: Θα αποκαλυφθεί ποτέ η ταυτότητα του νεκρού;

Αμφίπολη: Θα αποκαλυφθεί ποτέ η ταυτότητα του νεκρού;

Βέβαιος για την σύληση του ταφικού μνημείου εμφανίστηκε ο καθηγητής αρχαιολογίας Παναγιώτης Φάκλαρης, ο οποίος υποστηρίζει ότι η ταυτότητα του νεκρού θα αργήσει να αποκαλυφθεί.
Οι αρχαιολόγοι περιμένουν να ανακαλύψουν τα ευρήματα εκείνα που θα δείξουν την ταυτότητα του νεκρού του τάφου, όμως και για αυτό το δεδομένο ο κ. Φάκλαρης είναι φειδωλός και εξηγεί κάτι που δεν έχουμε σκεφτεί: «Είναι πιθανό να βρεθεί το όνομα του νεκρού, ή των νεκρών, είναι πιθανό να γνωρίζουμε, όμως μπορεί να μην ξέρουμε ποιος είναι, άλλωστε θυμίζω ότι τάφος ιστορικού προσώπου δεν έχει βρεθεί ακόμη στην Ελλάδα».
Τα σενάρια για τον Μ. Αλέξανδρο
Ιδιαίτερα επιφυλακτικός εμφανίστηκε ο αρχαιολόγος Παναγιώτης Φακλάρης ως προς τον "ένοικο" του τάφου της Αμφίπολης και απέκλεισε το ενδεχόμενο στο ταφικό μνημείο να βρίσκονται τα οστά του Μεγάλου Αλέξανδρου ή κάποιος από την οικογένεια του στρατηλάτη.
amfnew 652 355
Τι «θησαυρούς» κρύβει το ταφικό μνημείο;
Αναφορικά με τα πολυτελή αντικείμενα που έκλεβαν οι τυμβωρύχοι ανά εποχές, αυτά είναι πολλά, καθώς συνήθιζαν να στολίζουν τον νεκρό με αντικείμενα αξίας.
"Υπάρχουν πολλά που από παράδοση συνόδευαν τον νεκρό στον τύμβο όπου θαβόταν, όπως, για παράδειγμα, χρυσή λάρνακα για να μπαίνουν τα οστά, ασημένια αντικείμενα, που αρκετά έχουν βρεθεί σε άλλους αρχαίους τάφους, περίτεχνα κεντημένο ύφασμα που έβαζαν στην οροφή του τάφου και άλλα, όμως αυτά τα έπαιρναν οι αρχαιοκάπηλοι διότι γνώριζαν την αξία τους και ότι θα βρουν σπάνια αντικείμενα αξίας στον τάφο ενός νεκρού", είπε ο Παναγιώτης Φάκλαρης, μιλώντας στην τηλεόραση του Mega.
«Το συμπέρασμα δεν ξέρω πότε θα βγει είναι θέμα μελέτης όλων των στοιχείων της ανασκαφής», επισήμανε ο αρχαιολόγος στο τέλος της συνέντευξης, δηλώνοντας ουσιαστικά ότι η μελέτη αυτή μπορεί να πάρει μήνες έως και χρόνια.
a097d870-cc43-4fcd-b542-2c1ac4a3993f
Οι φόβοι για την στατικότητα του τρίτου θαλάμου
Oι ειδικοί της ομάδας των ανασκαφών στο λόγο Καστά δεν άναψαν το πράσινο φως για την άμεση συνέχιση της ανασκαφής προς το εσωτερικό του τάφου.
Αυτό γιατί διαπίστωσαν ότι το μνημείο βρίσκεται σε οριακή κατάσταση.
Τα πετρώματα έχουν υποστεί μεγάλες φθορές με αποτέλεσμα να κινδυνεύει η στατικότητα του κτηρίου.
Τώρα θα πρέπει πρώτα να γίνει η στήριξη του μνημείου, να τοποθετηθούν ειδικές δοκοί στήριξης της οροφής και των τοίχων και στη συνέχεια να επιχειρηθεί συνέχιση της ανασκαφής προς το εσωτερικό.
Οι αρχαιολόγοι, όπως σημειώνεται στην ανακοίνωση που εξέδωσε το υπουργείο Πολιτισμού την Κυριακή, μπήκαν στον τρίτο θάλαμο του τάφου την Παρασκευή από μια οπή στον τρίτο διαφραγματικό τοίχο. Από την πρώτη παρατήρηση του χώρου που έκαναν διαπίστωσαν τα εξής:
Η θόλος του θαλάμου δείχνει να βρίσκεται σε κατάσταση οριακής ισορροπίας
Oi θολίτες στην περιοχή της στέψης της θόλου παρουσιάζουν άνοιγμα αρμών, σε ικανό βάθος, από την εσωτερική επιφάνειά της.
Στο σύνολο σχεδόν των θολιτών παρατηρούνται ρηγματώσεις
Σε εκτεταμένες περιοχές, και στις δύο πλευρές της στέψης, διαπιστώθηκε σημαντική απώλεια μάζας του υλικού.
Στο ορατό τμήμα των κατακόρυφων τοίχων περιμετρικά έχουν αποκολληθεί τμήματα από τους μαρμάρινους ορθοστάτες (εντοπίστηκαν πεσμένα στο χώμα, φωτογραφήθηκαν, αριθμήθηκαν και περισυνελέγησαν).
Το χώμα στο εξωτερικό του τύμβου άσκησε πιέσεις στον τάφο
9c0b692a4747971824f71f76d41bec81 XL
Ο πόλεμος των αρχαιολόγων
Μετά την αποκάλυψη και του τρίτου θαλάμου, όπου επίσης επικρατεί το κόκκινο χρώμα δεν είναι λίγοι εκείνοι που εκφράζουν αμφιβολίες για τη χρονολόγηση του αρχαίου τάφου, λέγοντας ότι μπορεί να κατασκευάστηκε ακόμη και τρεις αιώνες αργότερα απ' την εκτίμηση της ομάδας της κ. Περιστέρη που διενεργεί την ανασκαφή.
Οι Σφίγγες που δεν υπάρχουν σε άλλο μακεδονικού τύπου τάφο, οι δύο κόρες, οι λεγόμενες Καρυάτιδες στον επόμενο θάλαμο, οι οποίες είναι επίσης πρωτοφανείς για μακεδονικού τύπου μνημείο, σε συνδυασμό με την έλλειψη ζωγραφικών παραστάσεων που αποτελούν το βασικό χαρακτηριστικό στο εσωτερικό των μακεδονικών τάφων που αποκαλύφθηκαν στη Βεργίνα κάνουν πολλούς να μιλούν για μνημείο που δεν είναι ένας μακεδονικός τάφος.


 http://www.newsbomb.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Τα ΣΠΑΝΙΑ ΓΥΜΝΑ διάσημων Ελληνίδων που κόβουν την ανάσα(ΗΟΤ ΦΩΤΟ)

Δείτε το θέμα και μην παραλείψετε να το σώσετε για το αρχείο σας! Αποκαλυπτικοί ρόλοι που έκοβαν την ανάσα, καλλίγραμμα κορμιά που τρέλαιναν τους άντρες και μια χρυσή εποχή για τον ελληνικό κινηματογράφο που πολλοί νέοι σκηνοθέτες θα ζήλευαν. Νόρα Βαλσάμη, Ρέα Τουτουντζή, Ταμίλα Κουλίεβα, Πέμυ Ζούνη, Αλίκη Bουγιουκλάκη και πολλές άλλες που δε δίστασαν να τα πετάξουν μπροστά στην κάμερα για την επιτυχία… Όλες αυτές και ακόμα περισσότερες στο μοναδικό πολυσυλλεκτικό αφιέρωμα του Σκύλου.. πηγή

Οι γυμνές φωτογραφίες της Αλίκης Βουγιουκλάκη που λογοκρίθηκαν (pics+vid)

Φωτογραφίες που την τότε εποχή προκάλεσαν θαυμασμό και λογοκρισία. Της Έλενας Τσιακούπη Η εθνική στάρ Αλίκη Βουγιουκλάκη, δεν δίστασε να φωτογραφήθεί γυμνή ή να γδυθεί σε ταινίες της. Kάποιες φωτογραφίες της προκάλεσαν θαυμασμό και άλλες λογοκρίθηκαν με αποτέλεσμα να απαγορευτεί η κυκλοφορία τους την τότε εποχή. Ο τιμητικός τίτλος Εθνική Σταρ της Ελλάδας δόθηκε από την δημοσιογράφο/χρονογράφο της εφημερίδας "Καθημερινή" Ελένη Βλάχου το έτος 1959, έναν τίτλο που διατηρεί ακόμα και σήμερα παρά τον θάνατό της στις 23 Ιουλίου 1996. Η Αλίκη Βουγιουκλάκη έχει χαρακτηριστεί σαν ένα πανευρωπαϊκό αν όχι παγκόσμιο φαινόμενο. Καμιά άλλη ηθοποιός δεν ήταν τόσο αγαπητή και δημοφιλής στο κοινό μιας χώρας, για τόσο μεγάλη χρονική περίοδο, όπως η Αλίκη Βουγιουκλάκη. Για αυτό άλλωστε όταν η Αλίκη πόζαρε στο φωτογραφικό φακό για περιοδικά... αυτά γίνονταν ανάρπαστα και χτυπούσαν κόκκινο στην κυκλοφορία τους. Οι κινηματογραφικές ταινίες στις οποί

Σπάνιο βίντεο με τη Ζέτα Μακρυπούλια γυμνή!

Κοιτάξετε καλά στα πλάνα. Είναι η Ζέτα. Ναι. Είναι η Ζέτα Μακρυπούλια πριν τις πρόσθιες ενισχυτικές, η οποία απολαμβάνει-λέμε τώρα-το σεξ . Κι επειδή οι ειδικοί λένε ότι μόνο σε σκηνές τόσο παθιάρικες μπορεί κανείς να διακρίνει το υποκριτικό ταλέντο ενός ηθοποιού…δείτε και βγάλτε συμπεράσματα μόνοι σας. Για να μη φανώ και πάλι κακός. Το απόσπασμα που θα παρακολουθήσετε είναι απο τη σειρά «Οι δικηγόροι της Αθήνας» και πιο συγκεκριμένα το 2 ο επεισόδιο που φιλοξενήθηκε στο πρόγραμμα του Star στις 18/10/1995. Ναι. Πριν το ευρώ και το Star επένδυε σε Ελληνικές σειρές. Η Ζέτα παίζει τεταρτοπέμπτο ρόλο πίσω από τους αστέρες της εποχής όπως ο τεράστιος Αλέκος Αλεξανδράκης, η Κατερίνα Διδασκάλου, ο Σπύρος Σαραφιάνος,η Λήδα Ματσάγγου,ο Δημήτρης Καραμπέτσης. Όλη η ιδέα του σίριαλ βασίστηκε σε μια ιδέα του Κώστας Φέρρη. Για δείτε τη σκηνή… Και για να μην ψάχνετε βάλτε το βίντεο στο 01:40