Να τονώσουν την παραγωγή φραγκόσυκου σε ελληνικό έδαφος και να ενωθούν υπό έναν ενιαίο συνεταιρισμό επιχειρούν ήδη από τον Απρίλιο οι καλλιεργητές του καρπού στην Πελοπόννησο, και ιδιαίτερα στην περιοχή της Λακωνίας.
Σύμφωνα με τον τοπικό Τύπο, την πρωτοβουλία για την ίδρυση του Συνεταιρισμού έλαβε ο οικονομολόγος Παναγιώτης Θωμόπουλος που διαθέτει δεσμούς με την περιοχή της Μεσσηνίας. Ο κ. Θωμόπουλος σε σχετική συνέντευξή του αναφέρθηκε στις μεταποιητικές ιδιότητες και στην αποδοτικότητα της καλλιέργειας του φραγκόσυκου και ενημέρωσε τους αναγνώστες ότι μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν πιστοποιημένες ποικιλίες.
Την πρωτοβουλία του κ. Θωμόπουλου στηρίζει ο βιοχημικός και Αντιπρύτανης του Πανεπιστημίου της Θεσσαλίας, με καταγωγή από την Πύλο, Δημήτρης Κουρέτας. Αναφορικά με την προσπάθεια του κ. Θωμόπουλου να συσταθεί ένας Σύλλογος Καλλιεργητών Φραγκόσυκου στην Πελοπόννησο, αναφέρει: «Είναι πολύ σημαντική γιατί αν οργανωθεί σωστά μπορεί να δημιουργήσει προστιθέμενη αξία σε ένα φρούτο που γενικά δεν έχει τύχει εμπορευματοποίησης μέχρι στιγμής… Η οικονομική αξιοποίηση έχει μέλλον για την περιοχή και η ερευνητική ομάδα μας μπορεί να βοηθήσει στην κατεύθυνση αυτή».
Σημειώνεται πως ο κ. Θωμόπουλος έχει θέσει στόχο να διοργανωθεί σύντομα γιορτή του φραγκόσυκου στην περιοχή.
Τέλος, να υπενθυμίσουμε ότι σύμφωνα με το ρεπορτάζ του froutonea.gr τον Απρίλιο (διαβάστε το εδώ) ο συνεταιρισμός αναμένεται να φέρει τον τίτλο «Φραγκόσυκα Πελοποννήσου» και ότι η πρώτη συνέλευση των καλλιεργητών φραγκόσυκου Πελοποννήσου έλαβε χώρα στο Ναύπλιο.
Σύμφωνα με τον τοπικό Τύπο, την πρωτοβουλία για την ίδρυση του Συνεταιρισμού έλαβε ο οικονομολόγος Παναγιώτης Θωμόπουλος που διαθέτει δεσμούς με την περιοχή της Μεσσηνίας. Ο κ. Θωμόπουλος σε σχετική συνέντευξή του αναφέρθηκε στις μεταποιητικές ιδιότητες και στην αποδοτικότητα της καλλιέργειας του φραγκόσυκου και ενημέρωσε τους αναγνώστες ότι μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν πιστοποιημένες ποικιλίες.
Την πρωτοβουλία του κ. Θωμόπουλου στηρίζει ο βιοχημικός και Αντιπρύτανης του Πανεπιστημίου της Θεσσαλίας, με καταγωγή από την Πύλο, Δημήτρης Κουρέτας. Αναφορικά με την προσπάθεια του κ. Θωμόπουλου να συσταθεί ένας Σύλλογος Καλλιεργητών Φραγκόσυκου στην Πελοπόννησο, αναφέρει: «Είναι πολύ σημαντική γιατί αν οργανωθεί σωστά μπορεί να δημιουργήσει προστιθέμενη αξία σε ένα φρούτο που γενικά δεν έχει τύχει εμπορευματοποίησης μέχρι στιγμής… Η οικονομική αξιοποίηση έχει μέλλον για την περιοχή και η ερευνητική ομάδα μας μπορεί να βοηθήσει στην κατεύθυνση αυτή».
Σημειώνεται πως ο κ. Θωμόπουλος έχει θέσει στόχο να διοργανωθεί σύντομα γιορτή του φραγκόσυκου στην περιοχή.
Τέλος, να υπενθυμίσουμε ότι σύμφωνα με το ρεπορτάζ του froutonea.gr τον Απρίλιο (διαβάστε το εδώ) ο συνεταιρισμός αναμένεται να φέρει τον τίτλο «Φραγκόσυκα Πελοποννήσου» και ότι η πρώτη συνέλευση των καλλιεργητών φραγκόσυκου Πελοποννήσου έλαβε χώρα στο Ναύπλιο.
Φρουτονεα
Σχόλια