Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Δεν ξεπερνούν τα 20 λεπτά το κιλό οι τιμές παραγωγού στα επιτραπέζια ροδάκινα και νεκταρίνια

Δεν ξεπερνούν τα 20 λεπτά το κιλό οι τιμές παραγωγού στα επιτραπέζια ροδάκινα και νεκταρίνια
Για μια χρονιά που δεν έχει προηγούμενο σε τόσο χαμηλές τιμές κάνουν λόγο στον ΑγροΤύπο, οι παραγωγοί επιτραπέζιων ροδάκινων και νεκταρινιών. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ οι τιμές και στα δύο προϊόντα κυμαίνονται από 15 μέχρι 20 λεπτά το κιλό ενώ τονίζουν ότι οι τιμές αυτές δεν φθάνουν να καλύψουν ούτε το κόστος καλλιέργειας. 
Αν σε όλα αυτά προσθέσουμε και το γεγονός ότι οι παραγωγοί της Ημαθίας και της Πέλλας προέρχονται από μια επίσης δύσκολη χρονιά (2013) με εκτεταμένες ζημίες (χαλάζι, ακαρπίες) «τεράστιες δυσκολίες στην χρηματοδότηση, με εκτίναξη του κόστους παραγωγής, και οδεύουμε σε μια περίοδο ακόμη πιο δύσκολη με αυξημένες φορολογικές υποχρεώσεις και εισφορές, τότε η κατάσταση διαγράφεται εκρηκτική», αναφέρουν σε σημερινή ανακοίνωσή τους οι αγρότες του Αγροτικού Συλλόγου Γεωργών Βέροιας. 
Η μόνη ίσως ελπίδα για ανάκαμψη των τιμών είναι ότι το επόμενο διάστημα θα υπάρξει μείωση της παραγωγής στην Ισπανία αφού ολοκληρώνεται η συγκομιδή κάποιων ποικιλιών και μεσολαβεί ένα κενό διάστημα μέχρι την έναρξη των νέων.

«Δεν μπορούμε να καλύψουμε μια ελλειμματική αγορά όπως αυτή της Ρωσίας»

Στην έλλειψη πολιτικής, γεγονός που οδηγεί σε αυτά τα προβλήματα με τις χαμηλές τιμές αναφέρθηκε ο παραγωγός από τη Νάουσα, κ. Μάκης Αντωνιάδης. «Οι τιμές κυμαίνονται από 15 έως 20 λεπτά το κιλό όταν το κόστος καλλιέργειας (χωρίς προσωπική εργασία) κυμαίνεται στα 22 λεπτά το κιλό. Όταν έχουμε να κάνουμε με μια ελλειμματική αγορά όπως αυτή της Ρωσίας και δεν μπορούμε να την καλύψουμε τότε είμαστε άξιοι της μοίρας μας. Πρέπει οι πολιτικοί μας να κάνουν πολιτική. 
Μόνο έτσι θα γίνει σωστή προώθηση των ελληνικών αγροτικών προϊόντων σε αυτή την αγορά», σημειώνει στον ΑγροΤύπο, ο κ. Αντωνιάδης.
Σε ερώτησή μας σχετικά με τα παιχνίδια κάποιων εμπόρων οι οποίοι με την τακτική τοις μετρητοίς πληρωμής «ρίχνουν» τις τιμές, ο κ. Αντωνιάδης μας αναφέρει: «οι έμποροι που εφαρμόζουν τέτοιες πρακτικές είναι κατά τη γνώμη μου κοντόφθαλμοι, αφού όταν αναγκάζεις έναν παραγωγό να πουλάει κάτω του κόστους τελικά αυτό που κάνει είναι να εγκαταλείψει την καλλιέργεια».
Ωστόσο, ο κ. Αντωνιάδης εκφράζει την έστω συγκρατημένη αισιοδοξία του για αύξηση των τιμών το επόμενο διάστημα, τονίζοντας: «Επειδή η Ισπανία το επόμενο διάστημα αναμένεται να μειώσει την παραγωγή της λόγω του γεγονότος ότι τελειώνουν κάποιες ποικιλίες οπότε θα είμαστε οι μοναδικοί που θα έχουμε προσφορά προϊόντος. Πιστεύω ότι αυτό ίσως μας βοηθήσει αλλά μέχρι να αποδειχθεί και στην πράξη όλα αυτά αποτελούν ευσεβείς πόθους».

«Θα ρίξουμε τα ροδάκινα στον κόμβο της Κουλούρας»

Για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι Έλληνες παραγωγοί ροδακίνων και νεκταρινιών ο Αγροτικός Σύλλογος Γεωργών Βέροιας απέστειλε επιστολή στο νέο Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, κ Γιώργο Καρασμάνη τονίζοντας μεταξύ άλλων ότι: «οι ροδακινοπαραγωγικές κοινωνίες της Ημαθίας και της Πέλλας βρίσκονται σε απόγνωση». Ζητούν μάλιστα να συγκληθεί άμεσα ευρεία σύσκεψη με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς καθώς και τους εκπροσώπους των αγροτικών συνδικαλιστικών οργανώσεων της περιοχής «ώστε να τεθούν άμεσα τα ζητήματα και να ληφθούν οι αποφάσεις που θα βγάλουν τον αγροτικό ροδακινοπαραγωγικό κόσμο της περιοχής από τα αδιέξοδα».
Για το θέμα ο παραγωγός και Πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Γεωργών Βέροιας, κ. Αναστάσιος Χαλκίδης, μας αναφέρει: «Τα προϊόντα μας, ροδάκινα και νεκταρίνια φέτος είναι στα αζήτητα. Η τιμή στα 20 λεπτά είναι μια τιμή που ισχύει στην καλύτερη των περιπτώσεων. Τα περισσότερα, μας τα “παίρνουν” με ανοιχτή τιμή. Πραγματικά είναι θέμα χρόνου να πετάξουμε τα προϊόντα μας στον κόμβο της Κουλούρας αφού όπως όλα δείχνουν θα μείνουν στα δέντρα».
Και προσθέτει: «Οι παραγωγοί είμαστε σε απόγνωση αφού δεν μπορούμε να βγάλουμε ούτε τα έξοδά μας». Σε ερώτηση του ΑγροΤύπου σχετικά με τις τιμές την αντίστοιχη περίοδο πέρσι, ο κ. Χαλκίδης μας ανέφερε ότι κυμαινόταν μεταξύ 50 και 60 λεπτά το κιλό. Επιπλέον πρόσθεσε ότι υπάρχει ανησυχία και για τις τιμές στο συμπύρηνο ροδάκινο, η συγκομιδή του οποίου ξεκινάει το επόμενο διάστημα.

Οι παραγωγοί ζητούν μητρώο εμπόρων

Και ο κ. Θοδωρής Παπακωνσταντίνου, παραγωγός και γ.γ. του Αγροτικού Συλλόγου Γεωργών Βέροιας μας έκανε λόγο για μια εξαιρετικά δύσκολη χρονιά τόσο στα επιτραπέζια ροδάκινα όσο και τα νεκταρίνια αφού αυτή την περίοδο η τιμή «δεν ξεπερνάει τα 20 λεπτά το κιλό, αν και η παραγωγή μας είναι εξαιρετική από άποψη ποιότητας. 
Οι λόγοι που αποδίδονται οι φετινές πολύ χαμηλές τιμές έχει να κάνει τόσο με την αγορά της Ρωσίας (υποτίμηση του ρουβλίου), όσο και με τα προβλήματα και τις αναταραχές στην Ουκρανία. Τις καταστάσεις αυτές, εκμεταλλεύεται αυτό που ονομάζουμε παραεμπόριο στην Ελλάδα, και δεδομένης της έλλειψης ρευστότητας των Ελλήνων παραγωγών αγοράζει τα ροδάκινά μας σε πολύ χαμηλές τιμές. Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης είχε πει ότι θα δημιουργήσει Μητρώο Εμπόρων. Που είναι αυτό και τι κάνει το ΥπΑΑΤ;»

Πιο ακριβά τα τελάρα από τα ροδάκινα

Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και οι δηλώσεις όλων των παραγωγών που επικοινωνήσαμε από την ευρύτερη περιοχή. Ειδικότερα, ο Κ. Γιώργος Γκάλαβος από την Κουλούρα αναφέρθηκε στις ιδιαίτερα χαμηλές τιμές που δεν ξεπερνούν τα 20 λεπτά το κιλό τονίζοντας ότι δεν θυμάται άλλη χρονιά που να έχει συμβεί κάτι ανάλογο. «Χαρακτηριστικά σας αναφέρω ότι τα τελάρα που βάζουμε τα ροδάκινα και τα νεκταρίνια είναι ακριβότερα από το ίδιο το προϊόν». Επίσης, δεν παρέλειψε να αναφερθεί στο ρόλο του παραεμπορίου σε σχέση με την διαμόρφωση των τιμών.
Επίσης, ο παραγωγός, από την Ημαθία, κ. Γιάννης Βράνας συμπλήρωσε ότι: «η πορεία των τιμών είναι πολύ άσχημη. Στείλαμε και μια επιστολή προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης ο οποίος κατάγεται από την περιοχή της Πέλλας και γνωρίζει καλά το θέμα. Θα θέλαμε μια συνάντηση μαζί του προκειμένου να τον ενημερώσουμε καλύτερα. Επίσης, θα ήθελα να σας επισημάνω ότι υπάρχει μεγάλος φόβος στις τάξεις των παραγωγών σχετικά με το συμπύρηνο ροδάκινο αφού ανησυχούμε μήπως οι πολύ χαμηλές τιμές στα επιτραπέζια ροδάκινα επηρεάσουν και τα συμπύρηνα».

totheshelf

Τέλος, ο ΑγροΤύπος επικοινώνησε και με παραγωγούς χρήστες της εφαρμογής «totheshelf». Σύμφωνα με τον κ. Θωμάς Ταναρέζης παραγωγό από την περιοχή Καλύβια του Νομού Πέλλας: «Οι τιμές πράγματι είναι πολύ χαμηλές και οι λόγοι είναι αρκετοί κατά την γνώμη μου. Υπάρχει υπερπροσφορά από την Ισπανία όπου τα προϊόντα είναι φθηνότερα ενώ και τα προβλήματα με τις αγορές της Ρωσίας και της Ουκρανίας “βοηθούν” σε αυτή την άσχημη πορεία. Η συγκομιδή συνεχίζεται μέχρι τον Αύγουστο αλλά δεν βλέπω σημάδια ανάκαμψης οπότε φέτος θα μιλάμε για μια χαμένη χρονιά. Η τιμή φέτος ξεκίνησε από τα 50 λεπτά το κιλό».
Για πολλή χαμηλές τιμές κάνει λόγο και ο κ. Θεόδωρος Ταρανίδης, παραγωγός από την Αριδαία Πέλλας. «Οι τιμές δεν ξεπερνούν τα 20 λεπτά το κιλό παρά το γεγονός ότι φέτος έχουμε πολύ καλής ποιότητας προϊόντα. Είναι όμως όλο το σύστημα της αγοράς στρεβλό και γι αυτό έχουμε αυτά τα αποτελέσματα», μας είπε ο κ. Ταρανίδης.
Μπορείτε να κατεβάσετε εντελώς δωρεάν την εφαρμογή στο iPhone αλλά και το κινητό σας με λογισμικό android και να καταχωρήσετε προϊόντα (μεταξύ αυτών και ροδάκινα - νεκταρίνια) που θέλετε να πουλήσετε ή να αγοράσετε. Στις καταχωρήσεις σας μπορείτε να αλλάζετε τα δεδομένα σε πραγματικό χρόνο από το κινητό σας, για παράδειγμα αν η ποσότητα ή η τιμή του προϊόντος σας μειώθηκε μπορείτε άμεσα να τροποποιήσετε την καταχώρησή σας. 
Εφόσον καταχωρήσετε τα προϊόντα σας στο Totheshelf, οι χρήστες της εφαρμογής μπορούν πλέον να επικοινωνήσουν μαζί σας ώστε να προχωρήσετε σε συναλλαγή. Κατά τον ίδιο τρόπο μπορείτε και εσείς να αναζητήσετε πιθανούς αγοραστές ή πωλητές - για να επικοινωνήσετε μαζί τους, αρκεί μία μηνιαία συνδρομή στο Totheshelf με 0,89 ευρώ!
Για να κατεβάσετε την εφαρμογή totheshelf, κάντε κλικ στο www.totheshelf.com και σκανάρετε το qrcode ή κάντε αναζήτηση στο App Store ή το Google play με τη λέξη agrotypos.
Χρήστος Διαμαντόπουλος
xdiam@agrotypos.gr

Ιορδάνης Τζαμτζής «Οξύτατο πρόβλημα στη διάθεση των επιτραπέζιων ροδάκινων»

Το οξύτατο πρόβλημα διάθεσης των επιτραπέζιων ροδάκινων που έχει ως αποτέλεσμα τη χαμηλή τιμή του προϊόντος έθεσε ο Βουλευτής Πέλλας κ. Ιορδάνης Τζαμτζής με επιστολή και ερώτηση που κατέθεσε στον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Καρασμάνη Γεώργιο.
Ο κ. Τζαμτζής στην ερώτηση προς αρμόδιο Υπουργό προτείνει συνάντηση των φορέων με τη συμμετοχή εκπροσώπων από ομάδες παραγωγών και εξαγωγέων ώστε να δοθεί λύση στο σοβαρό πρόβλημα των χαμηλών τιμών αναφέροντας τα εξής:
«Κύριε Υπουργέ,
Οξύτατο είναι το πρόβλημα της διάθεσης των επιτραπέζιων ροδάκινων.
Γνωρίζεται καλά, ότι οι τιμές κυμαίνονται στα 25 λεπτά και αυτά καλύπτουν μόλις και μετά βίας τα έξοδα παραγωγής .
Οι αιτίες είναι πολλές , αλλά δεν είναι θέμα ανάλυσης σήμερα.
Ζητούμενο σήμερα είναι η αναζήτηση λύσεων στο μεγάλο αυτό πρόβλημα , των πολύ χαμηλών τιμών, που θα οδηγήσει άλλη μια χρονιά τους ροδακινοπαραγωγούς στο μαρασμό και την εξαθλίωση.
Πάρα πολλοί από αυτούς, αδυνατούν να πληρώσουν τα έξοδα καλλιέργειας και φυσικά αδυνατούν να πληρώσουν τις εισφορές του ΕΛΓΑ , τις εισφορές για την ασφάλισή τους στον ΟΓΑ , χρωστούν τα φάρμακα και τα λιπάσματα και δεν μπορούσαν να πληρώσουν τις δηλώσεις ΟΣΔΕ.
Προτείνω να οργανώσετε μία συνάντηση των φορέων με τη συμμετοχή εκπροσώπων των ομάδων παραγωγών και των εξαγωγέων , ώστε να αναζητηθούν λύσεις στο πολύ σοβαρό θέμα των χαμηλών τιμών .
Η συμμετοχή του Υπουργείου Εξωτερικών με το τμήμα Εξωτερικού Εμπορίου είναι επιβεβλημένη, διότι πρέπει να υπάρξουν παρεμβάσεις ώστε να βελτιωθεί η κατάσταση στις χώρες, όπου εξάγουμε επιτραπέζια ροδάκινα και νεκταρίνια,
Ερωτάσθε κ. Υπουργέ
Τι προτίθεσθε να πράξετε ώστε να δοθεί λύση στο πρόβλημα της διάθεσης των επιτραπέζιων ροδάκινων;»

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Τα ΣΠΑΝΙΑ ΓΥΜΝΑ διάσημων Ελληνίδων που κόβουν την ανάσα(ΗΟΤ ΦΩΤΟ)

Δείτε το θέμα και μην παραλείψετε να το σώσετε για το αρχείο σας! Αποκαλυπτικοί ρόλοι που έκοβαν την ανάσα, καλλίγραμμα κορμιά που τρέλαιναν τους άντρες και μια χρυσή εποχή για τον ελληνικό κινηματογράφο που πολλοί νέοι σκηνοθέτες θα ζήλευαν. Νόρα Βαλσάμη, Ρέα Τουτουντζή, Ταμίλα Κουλίεβα, Πέμυ Ζούνη, Αλίκη Bουγιουκλάκη και πολλές άλλες που δε δίστασαν να τα πετάξουν μπροστά στην κάμερα για την επιτυχία… Όλες αυτές και ακόμα περισσότερες στο μοναδικό πολυσυλλεκτικό αφιέρωμα του Σκύλου.. πηγή

Σπάνιο βίντεο με τη Ζέτα Μακρυπούλια γυμνή!

Κοιτάξετε καλά στα πλάνα. Είναι η Ζέτα. Ναι. Είναι η Ζέτα Μακρυπούλια πριν τις πρόσθιες ενισχυτικές, η οποία απολαμβάνει-λέμε τώρα-το σεξ . Κι επειδή οι ειδικοί λένε ότι μόνο σε σκηνές τόσο παθιάρικες μπορεί κανείς να διακρίνει το υποκριτικό ταλέντο ενός ηθοποιού…δείτε και βγάλτε συμπεράσματα μόνοι σας. Για να μη φανώ και πάλι κακός. Το απόσπασμα που θα παρακολουθήσετε είναι απο τη σειρά «Οι δικηγόροι της Αθήνας» και πιο συγκεκριμένα το 2 ο επεισόδιο που φιλοξενήθηκε στο πρόγραμμα του Star στις 18/10/1995. Ναι. Πριν το ευρώ και το Star επένδυε σε Ελληνικές σειρές. Η Ζέτα παίζει τεταρτοπέμπτο ρόλο πίσω από τους αστέρες της εποχής όπως ο τεράστιος Αλέκος Αλεξανδράκης, η Κατερίνα Διδασκάλου, ο Σπύρος Σαραφιάνος,η Λήδα Ματσάγγου,ο Δημήτρης Καραμπέτσης. Όλη η ιδέα του σίριαλ βασίστηκε σε μια ιδέα του Κώστας Φέρρη. Για δείτε τη σκηνή… Και για να μην ψάχνετε βάλτε το βίντεο στο 01:40

Οι γυμνές φωτογραφίες της Αλίκης Βουγιουκλάκη που λογοκρίθηκαν (pics+vid)

Φωτογραφίες που την τότε εποχή προκάλεσαν θαυμασμό και λογοκρισία. Της Έλενας Τσιακούπη Η εθνική στάρ Αλίκη Βουγιουκλάκη, δεν δίστασε να φωτογραφήθεί γυμνή ή να γδυθεί σε ταινίες της. Kάποιες φωτογραφίες της προκάλεσαν θαυμασμό και άλλες λογοκρίθηκαν με αποτέλεσμα να απαγορευτεί η κυκλοφορία τους την τότε εποχή. Ο τιμητικός τίτλος Εθνική Σταρ της Ελλάδας δόθηκε από την δημοσιογράφο/χρονογράφο της εφημερίδας "Καθημερινή" Ελένη Βλάχου το έτος 1959, έναν τίτλο που διατηρεί ακόμα και σήμερα παρά τον θάνατό της στις 23 Ιουλίου 1996. Η Αλίκη Βουγιουκλάκη έχει χαρακτηριστεί σαν ένα πανευρωπαϊκό αν όχι παγκόσμιο φαινόμενο. Καμιά άλλη ηθοποιός δεν ήταν τόσο αγαπητή και δημοφιλής στο κοινό μιας χώρας, για τόσο μεγάλη χρονική περίοδο, όπως η Αλίκη Βουγιουκλάκη. Για αυτό άλλωστε όταν η Αλίκη πόζαρε στο φωτογραφικό φακό για περιοδικά... αυτά γίνονταν ανάρπαστα και χτυπούσαν κόκκινο στην κυκλοφορία τους. Οι κινηματογραφικές ταινίες στις οποί