Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

ΕΡΕΥΝΑ ΣΤΟΝ ΒΑΣΙΛΙΚΟ ΤΑΦΟ ΙΙ ΣΤΗ ΒΕΡΓΙΝΑ: Τα οστά έδειξαν...Φίλιππο Β

Οι αμφιβολίες διαλύθηκαν: Ο τάφος ΙΙ της Μεγάλης Τούμπας στη Βεργίνα ανήκει στο Φίλιππο Β'- χρονολογείται στα 336 π.Χ.- τα οστά του θαλάμου είναι του Φιλίππου Β', ενώ αυτά του προθαλάμου μίας συζύγου του, πιθανότατα της Αυδάτας.

 Σ'αυτήν μάλιστα, ανήκουν το ζεύγος των άνισων κνημίδων του προθαλάμου της και το μεγαλύτερο μέρος του ανδρικού οπλισμού που βρέθηκε στο χώρο ταφής της! Τα νέα αυτά στοιχεία παρουσιάζει μεταξύ άλλων η καθηγήτρια αρχαιολογίας στο ΑΠΘ, διευθύντρια της πανεπιστημιακής ανασκαφής στη Βεργίνα Χρυσούλα Παλιαδέλη στο 27ο Αρχαιολογικό Συνέδριο για το ανασκαφικό έργο σε Μακεδονία και Θράκη, το οποίο ξεκίνησε σήμερα και θα ολοκληρωθείς τις 15 Μαρτίου στην Παλιά Φιλοσοφική Σχολή του ΑΠΘ. 

 Η επανεξέταση του σκελετικού υλικού από τον τάφο ΙΙ της Μεγάλης Τούμπας στη Βεργίνα από το 2010 έως σήμερα, κατέρριψε τις θεωρίες που κατά καιρούς θέλανε τον τάφο να μην ανήκει στον Φίλιππο Β'. Τα οστά αποκάλυψαν ότι πρόκειται για έναν μεσήλικο άντρα ηλικίας 41-49 ετών, ο οποίος είχε έντονη ιππευτική και πολεμική δραστηριότητα. Οι μορφολογικές αλλοιώσεις στα οστά του βεβαιώνουν πως ο νεκρός κάηκε αμέσως μετά το θάνατο του, αποδυναμώνουν τη θεωρία της ταύτισης του με το Φίλιππο Γ' Αριδαίο και ενισχύουν την απόδοση του τάφου στο Φίλιππο Β'.
vergina1
Το εσωτερικό της χρυσής λάρνακας του προθαλάμου του τάφου ΙΙ στη Μεγάλη Τούμπα της Βεργίνας. Τα οστά ήταν τυλιγμένα σε χρυσοπόρφυρο ύφασμα.
Για την νεκρή στον προθάλαμο πάλι, νέες παρατηρήσεις σε οστά που δεν είχαν εντοπιστεί στο παρελθόν προσδιορίζουν με ακρίβεια πλέον την ηλικία της. Είναι 30-34 ετών και το γεγονός αυτό αποκλείει οριστικά τρεις από τις πιθανές ταυτίσεις που έχουν γίνει κατά καιρούς για την ταυτότητα της. Δεν είναι δηλαδή ούτε η Κλεπάτρα, ούτε η Μήδα (γυναίκες του Φιλίππου Β'), ούτε η Αδέα/Ευρυδίκη (γυναίκα του Φιλίππου Γ' Αρριδαίου).

Οι μορφολογικές αλλοιώσεις φανερώνουν ότι η νεκρή κάηκε, ανάλογα με τον νεκρό του θαλάμου αμέσως μετά το θάνατο της, ενώ οι δείκτες ιππικής δραστηριότητας δηλώνουν πώς ίππευε για μεγάλο χρονικό διάστημα. Ένα κάταγμα στο άνω άκρο της αριστερής κνήμης που προκάλεσε βράχυνση, ατροφία και χωλότητα στο αριστερό της πόδι, οδηγεί στο συμπέρασμα ότι το ζεύγος των άνισων κνημίδων του προθαλάμου της ανήκει και πως το μεγαλύτερο μέρος του ανδρικού οπλισμού που βρέθηκε στο χώρο ταφής της είναι δικός της.

Τα δεδομένα αυτά ενισχύουν την παλιά υπόθεση του N.G.L.Hammond για την ταύτιση της νεκρής με μιαν άγνωστη Σκύθισσα, ίσως κόρη του βασιλιά Ατέα, χωρίς να αποκλείουν το ενδεχόμενο στη νεκρή του προθαλάμου να αναγνωρίσουμε την Αυδάτα, γυναίκα του Φιλίππου Β΄ από την Ιλλυρία.
Στόχος της επανεξέτασης των οστών είναι η δημιουργία μιας βάσης δεδομένων που θα υποστηρίζεται από τρισδιάστατη ηλεκτρονική σάρωση, και θα παράσχει στην ελληνική και τη διεθνή επιστημονική κοινότητα τη δυνατότητα να μελετήσει ένα ευαίσθητο και πολύτιμο υλικό χωρίς να διακινδυνεύσει τη φθορά του.

Η ανθρωπολογική έρευνα των δύο σκελετικών συνόλων από το θάλαμο και τον προθάλαμο του τάφου ΙΙ που κατέγραψε 350 οστά και θραύσματα, συνοδεύεται με 3.000 έγχρωμες ψηφιακές φωτογραφίες και υποστηρίχτηκε από αξονικές τομογραφίες, ηλεκτρονικό μικροσκόπιο σάρωσης και φθορισομετρία ακτίνων Χ που εντόπισαν πάνω στα οστά και άλλα υλικά, όπως πορφύρα και χουντίτη, που ανήκουνσε άγνωστο μέχρι στιγμής αντικείμενο.
http://www.toxwni.gr/

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Τα ΣΠΑΝΙΑ ΓΥΜΝΑ διάσημων Ελληνίδων που κόβουν την ανάσα(ΗΟΤ ΦΩΤΟ)

Δείτε το θέμα και μην παραλείψετε να το σώσετε για το αρχείο σας! Αποκαλυπτικοί ρόλοι που έκοβαν την ανάσα, καλλίγραμμα κορμιά που τρέλαιναν τους άντρες και μια χρυσή εποχή για τον ελληνικό κινηματογράφο που πολλοί νέοι σκηνοθέτες θα ζήλευαν. Νόρα Βαλσάμη, Ρέα Τουτουντζή, Ταμίλα Κουλίεβα, Πέμυ Ζούνη, Αλίκη Bουγιουκλάκη και πολλές άλλες που δε δίστασαν να τα πετάξουν μπροστά στην κάμερα για την επιτυχία… Όλες αυτές και ακόμα περισσότερες στο μοναδικό πολυσυλλεκτικό αφιέρωμα του Σκύλου.. πηγή

Οι γυμνές φωτογραφίες της Αλίκης Βουγιουκλάκη που λογοκρίθηκαν (pics+vid)

Φωτογραφίες που την τότε εποχή προκάλεσαν θαυμασμό και λογοκρισία. Της Έλενας Τσιακούπη Η εθνική στάρ Αλίκη Βουγιουκλάκη, δεν δίστασε να φωτογραφήθεί γυμνή ή να γδυθεί σε ταινίες της. Kάποιες φωτογραφίες της προκάλεσαν θαυμασμό και άλλες λογοκρίθηκαν με αποτέλεσμα να απαγορευτεί η κυκλοφορία τους την τότε εποχή. Ο τιμητικός τίτλος Εθνική Σταρ της Ελλάδας δόθηκε από την δημοσιογράφο/χρονογράφο της εφημερίδας "Καθημερινή" Ελένη Βλάχου το έτος 1959, έναν τίτλο που διατηρεί ακόμα και σήμερα παρά τον θάνατό της στις 23 Ιουλίου 1996. Η Αλίκη Βουγιουκλάκη έχει χαρακτηριστεί σαν ένα πανευρωπαϊκό αν όχι παγκόσμιο φαινόμενο. Καμιά άλλη ηθοποιός δεν ήταν τόσο αγαπητή και δημοφιλής στο κοινό μιας χώρας, για τόσο μεγάλη χρονική περίοδο, όπως η Αλίκη Βουγιουκλάκη. Για αυτό άλλωστε όταν η Αλίκη πόζαρε στο φωτογραφικό φακό για περιοδικά... αυτά γίνονταν ανάρπαστα και χτυπούσαν κόκκινο στην κυκλοφορία τους. Οι κινηματογραφικές ταινίες στις οποί

Σπάνιο βίντεο με τη Ζέτα Μακρυπούλια γυμνή!

Κοιτάξετε καλά στα πλάνα. Είναι η Ζέτα. Ναι. Είναι η Ζέτα Μακρυπούλια πριν τις πρόσθιες ενισχυτικές, η οποία απολαμβάνει-λέμε τώρα-το σεξ . Κι επειδή οι ειδικοί λένε ότι μόνο σε σκηνές τόσο παθιάρικες μπορεί κανείς να διακρίνει το υποκριτικό ταλέντο ενός ηθοποιού…δείτε και βγάλτε συμπεράσματα μόνοι σας. Για να μη φανώ και πάλι κακός. Το απόσπασμα που θα παρακολουθήσετε είναι απο τη σειρά «Οι δικηγόροι της Αθήνας» και πιο συγκεκριμένα το 2 ο επεισόδιο που φιλοξενήθηκε στο πρόγραμμα του Star στις 18/10/1995. Ναι. Πριν το ευρώ και το Star επένδυε σε Ελληνικές σειρές. Η Ζέτα παίζει τεταρτοπέμπτο ρόλο πίσω από τους αστέρες της εποχής όπως ο τεράστιος Αλέκος Αλεξανδράκης, η Κατερίνα Διδασκάλου, ο Σπύρος Σαραφιάνος,η Λήδα Ματσάγγου,ο Δημήτρης Καραμπέτσης. Όλη η ιδέα του σίριαλ βασίστηκε σε μια ιδέα του Κώστας Φέρρη. Για δείτε τη σκηνή… Και για να μην ψάχνετε βάλτε το βίντεο στο 01:40