Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Επιστήμη Κανείς δεν θα γλυτώσει πάνω στον πλανήτη από την κλιματική αλλαγή

Ο αντίκτυπος της Κλιματικής Αλλαγής θα είναι πολύ σοβαρός, γεωγραφικά διάσπαρτος και μη αναστρέψιμος σύμφωνα με έκθεση των Ηνωμένων Εθνών που βρέθηκε στο επίκεντρο των κλιματικών συνομιλιών που πραγματοποιήθηκαν στην Ιαπωνία.

Μεταξύ άλλων η κλιματική αλλαγή θα αυξήσει τη συχνότητα και την έκταση των πλημμυρικών φαινομένων, την απόδοση των καλλιεργειών και τη διαθεσιμότητα υδάτινων πόρων.

Ορισμένοι επιστήμονες κάνουν ωστόσο λόγο για “υπερβολικά” συμπεράσματα σχετικά με τις συνέπειες των κλιματικών μεταβολών.

Οι άνθρωποι θα καταφέρουν να ανταπεξέλθουν στις αλλαγές, αλλά μόνο εν μέρει αποφαίνεται η μελέτη. Για παράδειγμα, μια στρατηγική προσαρμογής περιλαμβάνει την κατασκευή θαλασσίων φραγμάτων και αναχωμάτων αντιπλημμυρικής προστασίας. Ένα ακόμα μέτρο μπορεί να είναι η εφαρμογή συστημάτων αποδοτικότερης άρδευσης για αγρότες σε περιοχές που πλήττονται από λειψυδρία.

Η έκθεση των Ηνωμένων Εθνών αναφέρει ότι οι κλιματικές αλλαγές απειλούν τη δημόσια υγεία, τη στέγη, τα τρόφιμα και την ασφάλεια και αποτέλεσε τον καρπό μιας εβδομάδας έντονων αντιπαραθέσεων στη Γιοκοχάμα.

Πρόκειται για τη δεύτερη μιας σειράς εκθέσεων της Διακυβερνητικής Διάσκεψης για την Κλιματική Αλλαγή (Intergovernmental Panel on Climate Change – IPCC) που αναμένονται εντός του έτους και οι οποίες εστιάζουν στις αιτίες, τις συνέπειες και τις λύσεις αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής.

Οι κλιματικές μεταβολές θα γίνουν αισθητές σε όλες τις ηπείρους και τους ωκεανούς είτε πρόκειται για το λιώσιμο των πάγων είτε για την υπερθέρμανση των μόνιμα παγωμένων εδαφών (permafrost) είτε για εκτεταμένες ξηρασίες και λειψυδρίες.

“Κανένας άνθρωπος στον πλανήτη δεν θα μείνει ανεπηρέαστος από τον αντίκτυπο της Κλιματικής Αλλαγής” δήλωσε στους δημοσιογράφους ο πρόεδρος της IPCC, Ραχέντρα Πατσαουρί.

Ο γενικός γραμματέας του Παγκόσμιου Μετεωρολογικού Οργανισμού (World Meteorological Organization-WMO), Μισέλ Ζαρό δήλωσε ότι “η άγνοια δεν αποτελεί πλέον δικαιολογία” και τόνισε ότι η έκθεση βασίζεται σε περισσότερες από 12.000 επιστημονικές έρευνες.

Οι κυριότερες συνέπειες

Η έκθεση κατονομάζει αναλυτικά τον βραχυπρόθεσμο αντίκτυπο στα οικοσυστήματα τα επόμενα 20 ως 30 χρόνια. Οι βασικότερες μεταβολές αφορούν στα εξής:

*Ο Βόρειος Παγωμένος Ωκεανός και οι κοραλλιογενείς ύφαλοι επηρεάζονται δραματικά από μια αύξηση της παγκόσμιας θερμοκρασίας κατά δύο βαθμών Κελσίου. Επίσης, στη στεριά, ζώα και φυτά θα αναγκαστούν να μεταναστεύσουν σε μεγαλύτερα υψόμετρα.

*Η ασφάλεια των τροφίμων θα απασχολήσει σημαντικά τις επόμενες γενιές καθώς η παραγωγή αραβοσίτου, ρυζιού και αλευρίου θα μειωθούν κατά 25% ως το 2050 σύμφωνα με όλες τις προβλέψεις. Την ίδια ώρα ο παγκόσμιος πληθυσμός εκτοξεύεται στα εννέα δισεκατομμύρια το 2050 και μαζί η ζήτηση για τρόφιμα, κυρίως σε Αφρική και Ασία. Επίσης, σημαντικό πλήγμα θα δεχτούν τα αλιεύματα, βασική πηγή διατροφής για πολλές κοινωνίες, εξαιτίας των θερμότερων υδάτων. Μάλιστα σε περιοχές των τροπικών και της Ανταρκτικής οι πληθυσμοί των ψαριών θα μειωθούν κατά το ήμισυ.

*Τα ποσοστά θνησιμότητας από πλημμύρες και καύσωνες θα αυξηθούν σημαντικά με συχνότερα θύματα τους ανθρώπους που εργάζονται σε εξωτερικούς χώρους όπως αγρότες και οικοδόμοι.  Τα καλοκαίρια θα γίνουν θερμότερα και ξηρότερα, ενώ θα σημειώνονται ξαφνικές και έντονες βροχοπτώσεις.

*Σημαντική είναι επίσης η ανησυχία για τα παρεπόμενα κοινωνικά προβλήματα της κλιματικής αλλαγής όπως η μετανάστευση, οι διενέξεις για τους πόρους και η εθνική ασφάλεια.

Όπως έδειξαν οι πρόσφατες πλημμύρες στη Βρετανία και η ξηρασία στην Καλιφόρνια, οι κλιματικές μεταβολές δεν πλήττουν μόνο τους “φτωχούς” αλλά και τους πλούσιους του πλανήτη.

Πηγη www.pontos-news.gr 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Τα ΣΠΑΝΙΑ ΓΥΜΝΑ διάσημων Ελληνίδων που κόβουν την ανάσα(ΗΟΤ ΦΩΤΟ)

Δείτε το θέμα και μην παραλείψετε να το σώσετε για το αρχείο σας! Αποκαλυπτικοί ρόλοι που έκοβαν την ανάσα, καλλίγραμμα κορμιά που τρέλαιναν τους άντρες και μια χρυσή εποχή για τον ελληνικό κινηματογράφο που πολλοί νέοι σκηνοθέτες θα ζήλευαν. Νόρα Βαλσάμη, Ρέα Τουτουντζή, Ταμίλα Κουλίεβα, Πέμυ Ζούνη, Αλίκη Bουγιουκλάκη και πολλές άλλες που δε δίστασαν να τα πετάξουν μπροστά στην κάμερα για την επιτυχία… Όλες αυτές και ακόμα περισσότερες στο μοναδικό πολυσυλλεκτικό αφιέρωμα του Σκύλου.. πηγή

Οι γυμνές φωτογραφίες της Αλίκης Βουγιουκλάκη που λογοκρίθηκαν (pics+vid)

Φωτογραφίες που την τότε εποχή προκάλεσαν θαυμασμό και λογοκρισία. Της Έλενας Τσιακούπη Η εθνική στάρ Αλίκη Βουγιουκλάκη, δεν δίστασε να φωτογραφήθεί γυμνή ή να γδυθεί σε ταινίες της. Kάποιες φωτογραφίες της προκάλεσαν θαυμασμό και άλλες λογοκρίθηκαν με αποτέλεσμα να απαγορευτεί η κυκλοφορία τους την τότε εποχή. Ο τιμητικός τίτλος Εθνική Σταρ της Ελλάδας δόθηκε από την δημοσιογράφο/χρονογράφο της εφημερίδας "Καθημερινή" Ελένη Βλάχου το έτος 1959, έναν τίτλο που διατηρεί ακόμα και σήμερα παρά τον θάνατό της στις 23 Ιουλίου 1996. Η Αλίκη Βουγιουκλάκη έχει χαρακτηριστεί σαν ένα πανευρωπαϊκό αν όχι παγκόσμιο φαινόμενο. Καμιά άλλη ηθοποιός δεν ήταν τόσο αγαπητή και δημοφιλής στο κοινό μιας χώρας, για τόσο μεγάλη χρονική περίοδο, όπως η Αλίκη Βουγιουκλάκη. Για αυτό άλλωστε όταν η Αλίκη πόζαρε στο φωτογραφικό φακό για περιοδικά... αυτά γίνονταν ανάρπαστα και χτυπούσαν κόκκινο στην κυκλοφορία τους. Οι κινηματογραφικές ταινίες στις οποί

Σπάνιο βίντεο με τη Ζέτα Μακρυπούλια γυμνή!

Κοιτάξετε καλά στα πλάνα. Είναι η Ζέτα. Ναι. Είναι η Ζέτα Μακρυπούλια πριν τις πρόσθιες ενισχυτικές, η οποία απολαμβάνει-λέμε τώρα-το σεξ . Κι επειδή οι ειδικοί λένε ότι μόνο σε σκηνές τόσο παθιάρικες μπορεί κανείς να διακρίνει το υποκριτικό ταλέντο ενός ηθοποιού…δείτε και βγάλτε συμπεράσματα μόνοι σας. Για να μη φανώ και πάλι κακός. Το απόσπασμα που θα παρακολουθήσετε είναι απο τη σειρά «Οι δικηγόροι της Αθήνας» και πιο συγκεκριμένα το 2 ο επεισόδιο που φιλοξενήθηκε στο πρόγραμμα του Star στις 18/10/1995. Ναι. Πριν το ευρώ και το Star επένδυε σε Ελληνικές σειρές. Η Ζέτα παίζει τεταρτοπέμπτο ρόλο πίσω από τους αστέρες της εποχής όπως ο τεράστιος Αλέκος Αλεξανδράκης, η Κατερίνα Διδασκάλου, ο Σπύρος Σαραφιάνος,η Λήδα Ματσάγγου,ο Δημήτρης Καραμπέτσης. Όλη η ιδέα του σίριαλ βασίστηκε σε μια ιδέα του Κώστας Φέρρη. Για δείτε τη σκηνή… Και για να μην ψάχνετε βάλτε το βίντεο στο 01:40