Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Το «ουράνιο τόξο» του Αυτισμού… το Αυτιστικό κορίτσι που μας εκπλήσσει με τις ζωγραφιές της!

1186803_1412695525636055_1099812544_n
Το «ουράνιο τόξο» του Αυτισμού… το Αυτιστικό κορίτσι που μας εκπλήσσει με τις ζωγραφιές της!
Η Μάρθα Γκοτζιά γεννήθηκε τον Ιούλιου του 1995 στο Αργυρόκαστρο (βρίσκεται στη σημερινή Νότια Αλβανία). Αυτοί και οι γονείς της είναι ελληνικής καταγωγής και ομιλούν την ελληνική γλώσσα.
Σήμερα διαμένει μόνιμα με την οικογένειά της στον τόπο καταγωγής τους , στο χωριό Δερβιτσάνη της Κάτω Δερόπολης. Όσον αφορά την ανάπτυξή της, ειδικά μέχρι τον ένατο μήνα της ζωής δεν παρατηρήθηκε κάποιο περίεργο σημάδι στη συμπεριφορά της, το οποίο θα θεωρούνταν υπεύθυνο για τη μετέπειτα ανάπτυξη των Διάχυτων Αναπτυξιακών Διαταραχών (Αυτισμού).
Μέχρι την ηλικία των δύο ετών η επαφή της με τους γύρω ανθρώπους ήταν αρκετά ενθαρρυντική. Ωστόσο η καθυστέρηση του βαδίσματος και η ελλειπή ανάπτυξη του λόγου ξεκαθάρισαν το τοπίο. Στην ηλικία των τεσσάρων ετών ανέπτυξε την ηχολαλία πράγμα μου μέχρι σήμερα έχει βελτιώσει αρκετά, σε σημείο οι οικείοι της να έχουν συνηθίσει να μιλούν ακριβώς με τον ίδιο τρόπο έχοντας έτσι καταφέρει μια αρκετά ποιοτική επικοινωνία. Η εκπαίδευση της διήρκησε μέχρι το έβδομο έτος της ηλικίας της. (προνήπιο – νηπιαγωγείο). Έπειτα το τοπικό γενικό σχολείο δεν ήταν σε θέση να την αναλάβει καθώς δεν είχε ούτε την ελάχιστη εμπειρία στα άτομα με τη συγκεκριμένη «ιδιαιτερότητα».
1525181_1412695772302697_1132828490_n
Στην πορεία είχε επαφές με παιδίατρους και παιδοψυχολόγους σε Ελλάδα και Αλβανία. Μολαταύτα οι εν λόγω επιστήμονες δεν συνέστησαν κάτι συγκεκριμένο πέραν της αναμονής από πλευράς γονέων και της αύξησης των ερεθισμάτων διαμέσου όλων εκείνων των τάσεων και αντικειμένων που την ευχαριστούσαν. Με μεγάλο ζήλο αναπαράγει μελωδίες και δίνει έμφαση στα πολυφωνικά και δημοτικά τραγούδια. Η αγάπη της για τη ζωγραφική ξεκίνησε από πολύ μικρή ηλικία. Ξεκίνησε να ζωγραφίζει συγκεκριμένες εικόνες με την ανάποδη φορά τους. Δηλαδή ακριβώς όπως λειτουργεί ένα κάτοπτρο (καθρέφτης).
Τα τελευταία πέντε χρόνια σχεδιάζει σε καθημερινή βάση πολύχρωμα σχέδια σε στυλ κυβισμού και άλλα διάφορα μοτίβα. Επιπλέον ζωγραφίζει και σε καμβά με πινέλο. Η αγάπη της για τα χρώματα είναι πολύ μεγάλη. Οτιδήποτε έχει να κάνει με φαγώσιμο, είτε εκείνο είναι γλυκό είτε κάτι άλλο, το συλλέγει λόγω του περιτυλίγματος του. Επιπροσθέτως σας κάνουμε γνωστή και την κλίση της στη μαγειρική, καθώς συνδυάζει γεύσεις και μπαχαρικά.
Σύμφωνα με κριτικες καλλιτεχνών και άλλων ειδικών σε θέματα ζωγραφικής, η Μάρθα είναι ένα φυσικό ταλέντο της σύγχρονης τέχνης καθώς τα έργα της είναι μοναδικά και προτότυπα. Διακρίνεται για το πολύ σταθερό της χέρι και δημιουργεί μοναδικές χρωματικές συνθέσεις που «πηγάζουν» ενέργεια. Έχει έμφυτη την υψηλή και σύγχρονη ζωγραφική.
Οτιδήποτε αποτυπώνει έχει 100% σημασία. Καθηγητές καλών τεχνών μας είπαν πως κάποιος στο επίπεδό της φθάνει ύσερα από χρόνια σπουδών και εργασίων . Γκαλερίστας γνωστός στην αλβανική επικράτεια μας χαρακτήρισε τα έργα της μοναδικά στον κόσμο.(δεν τίθεται περιθώριο υπερβολής). Δουλεύει με μαρκαδόρο στυλ αφηρημένου κυβισμού (Πικάσσο, Καντισκυ κ.λπ.) Με ακρυλικό χρώμα δημιουργεί σχέδια πάντα σε απόλυτη χρωματική αρμονία και με λάδι ζωγραφικής ακόμη πιο περίπλοκους συνδυασμούς. Κάτι που φανερώνει το νοητικό της επίπεδο είναι το πως αποτυπώνει στο χαρτί ένα σπίτι. Ζωγραφίζει την αρχιτεκτονική του κάτοψη και όχι το σπίτι όπως το κάνει ένα μικρό παιδάκι.
Όσων αφορά τα νοήματα των έργων σύμφωνα με κριτικούς και ψυχολόγους εκφράζουν αισθητηριακή υπερδιέγερση. Εχει τη δυνατότητα να δημιουργεί δηλαδή έργα που o καθένας μας τα ερμηνεύει διαφορετικά. Γίνεται «ατόφια» αποτύπωση χωρίς προσπάθεια επανειλημμένη.
Λόγω του αυτισμού της έχει μανία με την καθαριότητα όταν ζωγραφίζει και είναι πολύ προσεκτική. Στην ουσία η δουλειά της γίνεται κάτι σαν ιεροτελεστία. Χρειάζεται απόλυτη ηρεμία. Από πρακτικής άποψης: Δεν ξανακάνει ποτέ το ίδιο έργο αλλά o εγκέφαλος «γεννάει» νέα μοτίβα και σχέδια. Κάποια έργα της είναι δίχρωμα ή τρίχρωμα, αποτυπώνοντας διάθεση. Έχουν δείξει ενδιαφέρον στη Θεσσαλονίκη για τα έργα της και ελπίζουμε πως πρώτα ο Θεός θα πάνε όλα καλά και θα τα παρουσιάσει!
Σας επισυνάπτω κάποια έγρα της και επίσης φωτογραφίες της. (Μάρθα Γκοτζιά)

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Τα ΣΠΑΝΙΑ ΓΥΜΝΑ διάσημων Ελληνίδων που κόβουν την ανάσα(ΗΟΤ ΦΩΤΟ)

Δείτε το θέμα και μην παραλείψετε να το σώσετε για το αρχείο σας! Αποκαλυπτικοί ρόλοι που έκοβαν την ανάσα, καλλίγραμμα κορμιά που τρέλαιναν τους άντρες και μια χρυσή εποχή για τον ελληνικό κινηματογράφο που πολλοί νέοι σκηνοθέτες θα ζήλευαν. Νόρα Βαλσάμη, Ρέα Τουτουντζή, Ταμίλα Κουλίεβα, Πέμυ Ζούνη, Αλίκη Bουγιουκλάκη και πολλές άλλες που δε δίστασαν να τα πετάξουν μπροστά στην κάμερα για την επιτυχία… Όλες αυτές και ακόμα περισσότερες στο μοναδικό πολυσυλλεκτικό αφιέρωμα του Σκύλου.. πηγή

Οι γυμνές φωτογραφίες της Αλίκης Βουγιουκλάκη που λογοκρίθηκαν (pics+vid)

Φωτογραφίες που την τότε εποχή προκάλεσαν θαυμασμό και λογοκρισία. Της Έλενας Τσιακούπη Η εθνική στάρ Αλίκη Βουγιουκλάκη, δεν δίστασε να φωτογραφήθεί γυμνή ή να γδυθεί σε ταινίες της. Kάποιες φωτογραφίες της προκάλεσαν θαυμασμό και άλλες λογοκρίθηκαν με αποτέλεσμα να απαγορευτεί η κυκλοφορία τους την τότε εποχή. Ο τιμητικός τίτλος Εθνική Σταρ της Ελλάδας δόθηκε από την δημοσιογράφο/χρονογράφο της εφημερίδας "Καθημερινή" Ελένη Βλάχου το έτος 1959, έναν τίτλο που διατηρεί ακόμα και σήμερα παρά τον θάνατό της στις 23 Ιουλίου 1996. Η Αλίκη Βουγιουκλάκη έχει χαρακτηριστεί σαν ένα πανευρωπαϊκό αν όχι παγκόσμιο φαινόμενο. Καμιά άλλη ηθοποιός δεν ήταν τόσο αγαπητή και δημοφιλής στο κοινό μιας χώρας, για τόσο μεγάλη χρονική περίοδο, όπως η Αλίκη Βουγιουκλάκη. Για αυτό άλλωστε όταν η Αλίκη πόζαρε στο φωτογραφικό φακό για περιοδικά... αυτά γίνονταν ανάρπαστα και χτυπούσαν κόκκινο στην κυκλοφορία τους. Οι κινηματογραφικές ταινίες στις οποί

Σπάνιο βίντεο με τη Ζέτα Μακρυπούλια γυμνή!

Κοιτάξετε καλά στα πλάνα. Είναι η Ζέτα. Ναι. Είναι η Ζέτα Μακρυπούλια πριν τις πρόσθιες ενισχυτικές, η οποία απολαμβάνει-λέμε τώρα-το σεξ . Κι επειδή οι ειδικοί λένε ότι μόνο σε σκηνές τόσο παθιάρικες μπορεί κανείς να διακρίνει το υποκριτικό ταλέντο ενός ηθοποιού…δείτε και βγάλτε συμπεράσματα μόνοι σας. Για να μη φανώ και πάλι κακός. Το απόσπασμα που θα παρακολουθήσετε είναι απο τη σειρά «Οι δικηγόροι της Αθήνας» και πιο συγκεκριμένα το 2 ο επεισόδιο που φιλοξενήθηκε στο πρόγραμμα του Star στις 18/10/1995. Ναι. Πριν το ευρώ και το Star επένδυε σε Ελληνικές σειρές. Η Ζέτα παίζει τεταρτοπέμπτο ρόλο πίσω από τους αστέρες της εποχής όπως ο τεράστιος Αλέκος Αλεξανδράκης, η Κατερίνα Διδασκάλου, ο Σπύρος Σαραφιάνος,η Λήδα Ματσάγγου,ο Δημήτρης Καραμπέτσης. Όλη η ιδέα του σίριαλ βασίστηκε σε μια ιδέα του Κώστας Φέρρη. Για δείτε τη σκηνή… Και για να μην ψάχνετε βάλτε το βίντεο στο 01:40