Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Reuters: Συμβιβαστική πρόταση από το ΔΝΤ


Επιμένει στη θέση του περί της αναγκαιότητας «κουρέματος» του ελληνικού χρέους το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο αλλά μετά από τις πολύωρες διαβουλεύσεις που λαμβάνουν χώρα ήδη από το μεσημέρι και τις διμερείς επαφές που είχε η επικεφαλής του Κριστίν Λαγκάρντ με τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και τον πρόεδρο του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, θέτει τώρα στο τραπέζι μια συμβιβαστική πρόταση που αφορά στην άμεση μείωση του ελληνικού χρέους κατά 40 δισ. ευρώ.

Συγκεκριμένα, με βάση δήλωση αξιωματούχου που μετέχει των διαπραγματεύσεων, το ΔΝΤ απαιτεί να συμφωνήσουν ΤΩΡΑ οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης σε μείωση (επί της ουσίας δηλαδή σε κούρεμα) του ελληνικού χρέους κατά 20% του ΑΕΠ τώρα ΑΜΕΣΑ (up front) και να δεσμευτούν σε περαιτέρω μείωση στο μέλλον.

Μια άμεση μείωση του χρέους κατά 20 ποσοστιαίες μονάδες, η οποία αντιστοιχεί σε 40 δισ. ευρώ, μπορεί να επιτευχθεί κατά κύριο λόγο μέσω μείωσης των επιτοκίων και επιμήκυνσης των ωριμάνσεων, όπως σημείωσε ο αξιωματούχος.

Εκείνο που αξίζει να σημειωθεί είναι ότι στο αγγλικό κείμενο έχει γίνει μια εξαιρετική επιλογή λέξεων που προσδιορίζουν το εύρος της συμβιβαστικής αυτής πρωτοβουλίας του ΔΝΤ. Έτσι, αρχικώς γίνεται λόγος για «μείωση» του ελληνικού χρέους σε πρώτη φάση (Σ.Σ: debt reduction up front) και στη συνέχεια γίνεται ευθέως λόγος για κούρεμα (Σ.Σ: debt forgiveness), αλλά σε βάθος χρόνου (διαβάστε εδώ).

Με δυο λόγια το ΔΝΤ προσφέρει μια λύση «διαφυγής» από το αδιέξοδο που διαγράφεται και πάλι στη διαπραγμάτευση, καθώς είναι προφανές πως η κυρία Λαγκάρντ δεν μπορεί να συναινέσει σε μια λύση που δεν θα προβλέπει βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους –με τα ποσοστά αυτού να υπερβαίνουν το 144% ως το 2020, ακόμα κι αν όλα τα μεταρρυθμιστικά μέτρα τηρηθούν στο ακέραιο– αλλά και η Γερμανία, κυρίως, δεν μπορεί να «περάσει» από το Κοινοβούλιό της μια νέα διαγραφή χρέους της Ελλάδας στο ύψος που απαιτείται για να τηρηθούν οι στόχοι που έχουν τεθεί ευθύς εξαρχής (χρέος 120% του ΑΕΠ ως το 2020).

Η πρόταση του ΔΝΤ για μείωση του χρέους κατά 40 δισ. ευρώ τώρα μπορεί να επιτευχθεί με την μείωση των επιτοκίων στα δάνεια που έχει λάβει η χώρα, με την παράταση της ωρίμανσής τους κατά μια δεκαετία και με την μερική αναχρηματοδότηση χρέους μέσω κεφαλαίων του EFSF.

Το πρόβλημα έγκειται στην απαίτηση του ΔΝΤ να συμφωνήσουν όλοι οι Ευρωπαίοι –και να καταγραφεί αυτή η δέσμευση στο κείμενο συμπερασμάτων του Εurogroup –πως θα δεχθούν να προχωρήσουν σε μια μερική διαγραφή χρέους στο μέλλον, εφόσον χρειαστεί. Αυτό το απορρίπτουν η Γερμανία και οι χώρες δορυφόροι της.

Την ίδια στιγμή, το ειδησεογραφικό πρακτορείο Bloomberg, επικαλούμενο τρεις Ευρωπαίους αξιωματούχους, μεταδίδει ότι εξετάζεται η βοήθεια της ΕΚΤ στο ελληνικό χρέος.

Συγκεκριμένα, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα εξετάζει νέους τρόπους για να βοηθήσει την Ελλάδα να μειώσει το χρηματοδοτικό κενό χρησιμοποιώντας τα ελληνικά ομόλογα που έχει στο επενδυτικό της χαρτοφυλάκιο.

Οι εθνικές κεντρικές τράπεζες της Ευρωζώνης κατέχουν ελληνικά ομόλογα στα επενδυτικά τους χαρτοφυλάκια, ενώ συμφώνησαν τον περασμένο Φεβρουάριο να επιστρέψουν πιθανά κέρδη από τα συγκεκριμένα ομόλογα πίσω στην Ελλάδα.

Το θέμα έχει ανοίξει και πάλι και η ΕΚΤ εξετάζει επιλογές, που περιλαμβάνουν τη μετακύλιση των ομολόγων ή το να επιτραπεί στην ελληνική κυβέρνηση να τα επαναγοράσει, δηλώνουν οι αξιωματούχοι υπό τον όρο της ανωνυμίας.

Υπάρχουν μεταξύ 10 δισ. και 15 δισ. ευρώ στα χαρτοφυλάκια, δηλώνει ο ένας από τους αξιωματούχους. Το ποσό που θα εξοικονομήσει η Ελλάδα θα είναι ωστόσο σημαντικά μικρότερο από τη συνολικά αξία των ομολόγων, σημείωσε το ίδιο άτομο.

Εκπρόσωπος της ΕΚΤ αρνήθηκε να σχολιάσει.

http://www.protothema.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Τα ΣΠΑΝΙΑ ΓΥΜΝΑ διάσημων Ελληνίδων που κόβουν την ανάσα(ΗΟΤ ΦΩΤΟ)

Δείτε το θέμα και μην παραλείψετε να το σώσετε για το αρχείο σας! Αποκαλυπτικοί ρόλοι που έκοβαν την ανάσα, καλλίγραμμα κορμιά που τρέλαιναν τους άντρες και μια χρυσή εποχή για τον ελληνικό κινηματογράφο που πολλοί νέοι σκηνοθέτες θα ζήλευαν. Νόρα Βαλσάμη, Ρέα Τουτουντζή, Ταμίλα Κουλίεβα, Πέμυ Ζούνη, Αλίκη Bουγιουκλάκη και πολλές άλλες που δε δίστασαν να τα πετάξουν μπροστά στην κάμερα για την επιτυχία… Όλες αυτές και ακόμα περισσότερες στο μοναδικό πολυσυλλεκτικό αφιέρωμα του Σκύλου.. πηγή

Οι γυμνές φωτογραφίες της Αλίκης Βουγιουκλάκη που λογοκρίθηκαν (pics+vid)

Φωτογραφίες που την τότε εποχή προκάλεσαν θαυμασμό και λογοκρισία. Της Έλενας Τσιακούπη Η εθνική στάρ Αλίκη Βουγιουκλάκη, δεν δίστασε να φωτογραφήθεί γυμνή ή να γδυθεί σε ταινίες της. Kάποιες φωτογραφίες της προκάλεσαν θαυμασμό και άλλες λογοκρίθηκαν με αποτέλεσμα να απαγορευτεί η κυκλοφορία τους την τότε εποχή. Ο τιμητικός τίτλος Εθνική Σταρ της Ελλάδας δόθηκε από την δημοσιογράφο/χρονογράφο της εφημερίδας "Καθημερινή" Ελένη Βλάχου το έτος 1959, έναν τίτλο που διατηρεί ακόμα και σήμερα παρά τον θάνατό της στις 23 Ιουλίου 1996. Η Αλίκη Βουγιουκλάκη έχει χαρακτηριστεί σαν ένα πανευρωπαϊκό αν όχι παγκόσμιο φαινόμενο. Καμιά άλλη ηθοποιός δεν ήταν τόσο αγαπητή και δημοφιλής στο κοινό μιας χώρας, για τόσο μεγάλη χρονική περίοδο, όπως η Αλίκη Βουγιουκλάκη. Για αυτό άλλωστε όταν η Αλίκη πόζαρε στο φωτογραφικό φακό για περιοδικά... αυτά γίνονταν ανάρπαστα και χτυπούσαν κόκκινο στην κυκλοφορία τους. Οι κινηματογραφικές ταινίες στις οποί

Σπάνιο βίντεο με τη Ζέτα Μακρυπούλια γυμνή!

Κοιτάξετε καλά στα πλάνα. Είναι η Ζέτα. Ναι. Είναι η Ζέτα Μακρυπούλια πριν τις πρόσθιες ενισχυτικές, η οποία απολαμβάνει-λέμε τώρα-το σεξ . Κι επειδή οι ειδικοί λένε ότι μόνο σε σκηνές τόσο παθιάρικες μπορεί κανείς να διακρίνει το υποκριτικό ταλέντο ενός ηθοποιού…δείτε και βγάλτε συμπεράσματα μόνοι σας. Για να μη φανώ και πάλι κακός. Το απόσπασμα που θα παρακολουθήσετε είναι απο τη σειρά «Οι δικηγόροι της Αθήνας» και πιο συγκεκριμένα το 2 ο επεισόδιο που φιλοξενήθηκε στο πρόγραμμα του Star στις 18/10/1995. Ναι. Πριν το ευρώ και το Star επένδυε σε Ελληνικές σειρές. Η Ζέτα παίζει τεταρτοπέμπτο ρόλο πίσω από τους αστέρες της εποχής όπως ο τεράστιος Αλέκος Αλεξανδράκης, η Κατερίνα Διδασκάλου, ο Σπύρος Σαραφιάνος,η Λήδα Ματσάγγου,ο Δημήτρης Καραμπέτσης. Όλη η ιδέα του σίριαλ βασίστηκε σε μια ιδέα του Κώστας Φέρρη. Για δείτε τη σκηνή… Και για να μην ψάχνετε βάλτε το βίντεο στο 01:40